NIzek pritisk/utrip
Pozdravljeni.
Stara sem 28 let in moja težava je v tem, da imam nizek krvni tlak (več mesečna srednja vrednost 92/64 pri utripu 74/min).
Po vaših prejšnjih razlaganjih na forumu, predpostavljam, da je to vzrok moje kronične utrujenosti, pomanjkanje energije in motivacije za delo ter vzrok omotice, ki jo doživljam ob tem, ko na hitro vstanem (omotica, občutek da bom padla). Občasno se pojavljajo tudi močni glavoboli v predelu oči (čela) in zatilja, kar me tekom dneva onesposobi za normalna opravila ali učenje.
Nizek krvni tlak in slabo počutje opažam že več mesecev. Pred tem nisem imela podobnih težav. V mojem ožjem in širšem sorodstvu niso zaznani primeri nizkih vrednosti krvnega tlaka.
Moja osebna zdravnica mi je pojasnila, da se taka stanja / obolenja (nizek krvni tlak) ne zdravijo. Rada bi posvet s kardiologom, kako dobim napotnico zanj?
Zaradi stopnjevanja takega stanja me resno skrbi zato prosim za pomoč. Živim zdravo življenje, zaužijem dovolj tekočine, se gibam kjer koli utegnem, želim ozdraviti, prosim za nasvet!!
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Lep pozdrav,
Andreja
Napisali ste, da imate nizke vrednosti krvnega tlaka in slabo počutje v zadnjih mesecih. Med bolniki, ki imajo nizke vrednosti krvnega tla je izredno malo takih, ki imajo nizek tlak zaradi organske bolezni (huda malokrvnost, rakaste bolezni, bolezni žlez z notranjo sekrecijo, itd. ), ki jih, v večini primerov, ugotovimo s preiskavo krvi. Upam, da so pri vas, navedene bolezni, izključene in, da ste “bolnica” z nizkim krvnim tlakom že mnoga leta. “Bolniki” z nizkim tlakom, pri normalnem teku življenja so večinoma brez težav. Ob njihovem nastopu pa (obveznosti v službi, v družini, v študiju, itd.)lahko nastopijo simptomi splošne utrujenosti, hitre utrudljivosti, glaboboli, itd. Prosite izbrano zdravnico, da vas napoti na preiskavo krvi in morebitne druge preiskave (ščitnica). Medicina razpolaga s sredstvi za dvig tlaka, ki pa ne pridejo v poštev za redno zdravljenje. Bolnikom svetujemo nekoliko bolj slano hrano, uživanje dovolj tekočin, nekajenje, zlasti pa redno aerobno vadbo oziroma rekreativno polurno hitro hojo nekaj krat na teden in izogibanje stresnim vplivom.
Pozdravljeni,
Zdravnik mi je na sistematičnem pregledu ugotovil zvišan krvni pritisk in me je napotil k osebnemu zdravniku na dodaten pregled. Osebni zdravnik mi je dal diagnozo zvišanega krvnega pritiska in mi je naročil merjenja pritiska vsak dan in tega naj si beležim dokler ne bom šel na dodatne raziskave. Zanima pa me predvsem to, da ko si merim pritisk doma no tako visok kot mi ga je povedal zdravnik in sicer pod 150 (zgornji). Pri zadnjem merjenju je bil moj pritisk 141(zgornji) in pa 68(spodnji) 69pa je bil moj utrip, merjeno pa je bilo z elektronskim merilcem tlaka. Zanima me ali je to normalno da so odstopanja pri zdravniku in doma tako velika, da bi bilo zaradi tega potrebno na dodatne raziskave? Ali je možno da je z merilcem kaj narobe? Zgodilo se mi je tudi to da je bil zgornji 139 spodnji pa 45, ali to kaj pomeni?
Star bom 17 let (marca), visok sem 178cm in težak 83kg.
Vem da sem malo pretežak ampak ne vem ali naj bi to tako zelo vplivalo na moj pritisk.
Gibam se najmanj 2x na teden, ne jem pretirano slane hrane, pijem dosti vode.
Hvala za Vaš čas in odgovor,
LP Luka
Vrednosti krvnega tlaka se v teku dneva nenehno spreminjajo in lahko se najvišje precej razlikujejo od najnižjih zaradi številnih vzrokov.
Ker menim, da imate dober aparat smem pričakovati različne samo zaradi drugih vplivov.
Upam, da so vam znani pogoji, ki morajo biti izpolnjeni pri merjenju krvnega tlaka. Bolnikom priporočamo, da si merijo tlak v sedečem udobnem položaju, vedno na isti okončini. Manšeta mora biti v višini srca. V teku meritev bolnik mora biti čim bolj sproščen, ne sme govoriti ali gledati televizije. Meritve opravlja vsaj 15 minut po pitju kave ali po kajenju. V prostoru mora biti primerna temperatura. Meritve ponovi vsaj dvakrat v v presledkih nekaj minut. Sproti si zapiše ugotovljene vrednosti. Taki postopek, v teku enega tedna, ponovi vsaj enkrat. Najbolj”realne” so druga ali tretja vrednosat.Z izvidi gre na pregled k izbranemu zdravniku. Glede na vsebino vašega dopisa mislim, da niste bolnik z visokim krvnim tlakom. Upam, da nimate povišanih vrednosti holesterola ali sladkorja v krvi. Skrbite za zdrav načiin življenja (čimveč rednega gibanja, itd.)
Pozdravljeni!
Stara sem 63 let in se že več kot 10 let zdravimzaradi aritmije.Že od mladosti sem imela nizek krvni tlak ki se je tudi večkrat spreminjal (skakal). Zadnjih 6 let jemljem tarko, vendar se aritmija občasno spet pojavlja (zadnji mesec vsak dan),res pa je,da sem zadnje mesece doživela hud stres (smrt v družini). Aritmija se največkrat pojavi, ko mirujem in takrat imam navadno tudi nizek utrip (pod 50). Vse to spremlja nekak tesnoben občutek, kot strah, včasih pa tudi, kot da mi nekaj obtežuje oz. stiska srce, kar me še bolj vznemirja. Ali bi res pomagala pomirjevala? Poskusila sem, pa nisem čutila sprememb. Prosim za nasvet, lepa hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Stara sem 63 let in se že več kot 10 let zdravimzaradi aritmije.Že od mladosti sem imela nizek krvni tlak ki se je tudi večkrat spreminjal (skakal). Zadnjih 6 let jemljem tarko, vendar se aritmija občasno spet pojavlja (zadnji mesec vsak dan),res pa je,da sem zadnje mesece doživela hud stres (smrt v družini). Aritmija se največkrat pojavi, ko mirujem in takrat imam navadno tudi nizek utrip (pod 50). Vse to spremlja nekak tesnoben občutek, strah, včasih pa tudi, kot da mi nekaj obtežuje oz. stiska srce, kar me še bolj vznemirja. Ali bi res pomagala pomirjevala? Poskusila sem, pa nisem čutila sprememb. Prosim za nasvet, lepa hvala in lep pozdrav.
)
Iz vsebine vašega dopisa ne morem ugotoviti ali imate več krat prezgodnje srčne utripe (ekstrasistole) ali pa posamezne faze povsem nepravilnega bitja srca (atrijska fibrilacija). Mislim,da lahko nadaljujete z dosedanjim zdravljenjem (Tarka in po potrebi pomirjevala). Upam, da redno obiskujete izbranega kardiologa (enkrat na leto?)
Pozdravljeni
Zanima me sledeče..
Stara 33 let,57 kg…po drugem porodu in nagli izgubi 35 kg sem opazila nižji pritisk….sis od 95 do 110,dia od 55do75……pred je bil pritisk vedno nekje 120/75.. da je zdaj nižji je verjetno posledično na izgubo teže…verjetno je tudi normalno da se ob nižjem pritisku pogosto zavrti ob naglem obračanju ali ustajanju….
me pa skrbi ker je razlika med pritiskoma včasih dokaj majhna npr..105/80, 103/85…je to nevarno?…
včasih se zgodi da dobim občutek kot da bom omedlela,pri tem pa me obliva hladn polt,obvezno morem sest…zakaj to?je to posledica nenadne spremenbe tlaka?…naj povem še to da imam večkrat občutek tiščanja v prsih,ob tem pa dobim občutek kot da mi ni potrebno dihat,prav razmišljat morem da vdihujem in izdihujem.zdravnik pravi da je to kot napad tesnobe..vaše mnenje?
Za odgovore se najlepše zahvaljujem..
Mislim, da ste lahko brez skrbi. Sedanje motnje so posledica močnejšega delovanja živca “vagusa”, ki se kažejo z nizkim tlakom, včasih počasnim bitjem srca, predvsem z občutkom motenega dihanja, itd. Majhna razlika med višino zgornjega in spodnjega tlaka naj vas ne moti. Priporočam “zdrav način žiuvljenja”, predvsem nekajenje, rekreativno športno dejavnost, itd.
Pozdrav! Že nekaj let me muči utrujenost in “napadi” vrtoglavice, nezmožnosti razločnega govora, praktično postanem otopela in sploh takrat ne morem sodelovati pri pouku. Z rednimi meritvami tlaka sem ugotovila da mam zelo nizkega. Stara sem 23 let in se 5x tedensko ukvarjam z športom. spodnji tlak imam med 45 in 55, ter zgornjega med 75 in 99. danes sem20 min po športni aktivnosti (1 uro precej intenzivno – 170 pulza) imela tlak 48/78. ostale meritve: 53/86, 47/90, 52/103 (takoj po opravljanju izpita na faksu). Tudi novembra, ko sem bila operirana na žolčnih kamnih so mi v bolnici merili tlak redno, in so bile vrednosti podobne. Skoraj vsak dan padem v zelo moteč in čuden “trans”. Slabo slišim, vrti se mi, postanem omotična in neznansko zaspana. Oči se mi zapirajo, ne morem razločno govoriti, nezmožna sem pisati – samo kracam itd.. najhuša obila “transa” ponavadi traja med 10 min in eno uro, pojavlja se pa skoraj vsak dan, včasih tudi večkrat dnevno. potem pijem kavo, se polivam z vodo, tečem po stopnicah itd, ampak ne pomaga popolnoma nič. povadi simptomi sami od sebe nehajo. So pa izjemno moteči in nevarni sploh ko vozim avto (skrenem s ceste!). od zdravnice ne dobim ne zdravil ne napotnice, češ da se nizek pritisk ne zdravi. Se redno ukvarjam z športom, pijem 3-4 l navadne vode na dan, ter imam rada slano hrano. Kaj bi lahko bil vzrok mojim večletnim težavam z nizkim pritiskom in kako jih omiliti? Hvala lepa!
V dopisu navedene vrednosti tlaka so zelo nizke. Zato ne preseneča, da se pogostoma počutite šibko, omotično, nesigurno pri šofiranju, itd.. Nekoliko me preseneča mnenje vaše zdravnice, češ da se nizek tlak ne zdravi. Res je, da si “bolniki” z nizkim tlakom pomagajo proti težavam zaradi nizkega tlaka z uživanjem kave, nekoliko bolj slane hrane, uživanjem več tekočin, redno aerobno vadbo, vendar, ko to ne zadostuje, moramo pomisliti na možnost, da jim pomagamo še drugače. Ali ste kdaj pomislili na možnost, da bi oblekli elastične nogavice, ki nekoliko ovirajo zastoj krvi v nogah? V Ljubljani je podjetje “Diafit” (Petkovškovo nabrežje, 29, tel. 01.431.90.40) v katerem prodajajo take nogavice. Morda bi vam to pomagalo. V izjemnih primerih ni odveč poizkus pomagati bolniku s predpisom nizkih odmerkov zdravila “Hydrocortisone”, ki bi ga vam predpisal endokrinolog. Srečno.
Ko navajamo vrednosti krvnega tlaka, navajamo vselej najprej vrednost zgornjega tlaka, na primer 78/48, 90/47 mm Hg.
Pozdravljeni!
Zanima me kaj lahko pomeni razmerje med nizkim pritiskom in visokim srčnim utripom.
Večinoma imam srčni utrip med 80 in 90. tudi med mirovanjem ga ne morem ˝umiriti˝ ( npr. z dihanjem). In med telesno aktivnostjo mi izredno hitro naraste.
Pritisk pa imam okoli 100/70 ( v jutranjem času je tudi nižji).
Hvala in lep pozdrav.
Pospešeno bitje srca nastane zaradi zelo različnih vzrokov (slabokrvnost, premočno delovanje ščitnice, živčnost, itd.). Upam, da ni pri vas prisotna nobena hujša bolezen in, da je prisoten samo t. im. “nevrovegetativni sindrom”, ki je posledica vsakdanjega stresnega življenja.
Vrednosti krvnega tlaka okrog 100/70 mm Hg so na spodnjih normalnih vrednostih in so lahko vzrok za občasne težave (hitrejša utrujenost pri psihičnih in telesnih obremenitvah)
Pozdravljeni…
tudi sama imam eno vprašanje…in sicer, stara sem, 23 let in zadnje pol leta se je moje počutje zelo spremenilo…slabost, vrtoglavice, bruhanje, utrujenost, da ne morem opraviti niti vsakdanjih opravič več…sprva sem misla, da je krivo srce..ampak je EKG okej, potem sem misla, da imam težave s sladkorjem v krvi, tudi to je okej, pritisk okej..potem sem mislila da je kriva kontracepcija in sem prenehala z jemanjem…stanje je še vedno isto…
Zadnji dnevi so vedno slabši…zato sem začela malo bolje spremljat svoj pritisk in prišla do ugotovitve, da se mi le ta spreminja v zelo hitrem času…npr. si izmerim pritisk ko se počutim zelo slabo in ta je normalen (130/79)…si ga izmerim čez minuto, dve in sem šokirana (93/55)…počakam 5 min je okoli (125/81)…tega ne razumem…je to normalno??
Hvala za vaš odgovor in vam želim prijeten poletni večer še naprej.
Lp
Izgleda, da imate zdravo srce in, da so vaše sedanje težave funkcionalne narave. Takemu stanju pravimo nevrovegetativni sindrom, ki je mnogo krat posledica daljših čezmernih duševnih obremenitev. Pri takih stanjih je lahko prisotno večje nihanje krvnega tlaka in/ali srčne frekvence, ki ju spremlja slabo počutje, hitra utrudljivost, itd. Skušajte usvojiti “zdrav način življenja”. Ne prezrite velikega pomena zadostnega gibanja v naravi s fazami pospešene hoje. Morda bodo koristila tudi blaga pomirjevala (na pr. Persen).
Pozdravljeni! Obračam se na vas s težavo, že dalj časa imam težave z nizkim pritiskom. Pritisk mi pade na 90/50, postane mi zelo vroče, oblije me voda, slabo mi je zato moram takoj počivati da ne bi slučajno padla v nezavest, kar se mi je že dogajalo. V nezavest nisem padla že dobri dve leti ampak druge slabosti pa z nizkim pritiskom me mučijo enkrat na teden, kako si lahko sama pomagam,da me vročina, in slabosti ne bi več pestili? Ker sem obiskala zdravnika v Avstriji kjer tudi živim in mi je rekel da je bolje da imam nižji pritisk kot višji. Takoj mi je naredil ultrazvok srca in je rekel da je vse v redu. Hvala že vnaprej za vaš odgovor.
Z avstrijskim kolegom se strinjam samo delno. Res je, da je nizek krvni tlak manj nevaren kot visok krvni tlak, vendar če je zelo nizek je kriv za več težav: omotice, vrtoglavice, slabo prenašanje vročine, hitra utrudljivost, zaspanost, itd. Zdravil za rahel dvig tlaka je malo in jih dajamo samo izjemoma. Bolnikom svetujemo, da uživajo bolj slano hrano, 2 – 3 skodelice kave na dan, da redno izvajajo aerobno vadbo (3- 4 krat na teden dobre pol ure hoje v prijetnem okolju in v času hoje več krat kratke faze hitre hoje), počasi vstajanje iz ležečega ali sedečega položaja, zadostno spanje, itd.