Najstnica in menstruacija
Tanja horvat: Ne vem kakšno grozo ste s prijateljicami pričakovale? Hormoni so v obliki tabletk, železo pa kot sirup ali tabletke. Skratka nič dramatičnega.
iinnaa: prozorna sluz lahko pomeni, da bo čez nekaj mesecev ali pa že v kratkem prišla prva menstruacija.
juliet: 2 dni zamude ni prav nič narobe. Na začetku so zamude lahko tudi bistveno daljše, dokler se hormonske povezave ne uravnovesijo. Pri rednem ciklusu je povsem normalno odstopanje začetka menstruacije nekaj dni prej do nekaj dni kasneje kot je povprečna dolžina ciklusa. Dolžino ciklusa štejemo od prvega dne ene menstruacije do prvega dne druge, ponavadi je okrog 28 dni, normalno trajanje pa je lahko vse od 21 pa do 35 dni.
Draga anča banča! vseeno ti ne morem napovedati kdaj boš točno dobila prvo menstruacijo. glede na tvoje podatke bo to v bližnji prihodnosti, zato bi bilo dobro , da se za šolo v naravi opremiš s higienskimi vložki. Spremembe okloja in stres so lahko sprožilci za menstruacijo.
pozdravljeni .
z mamo sva se dogovorili na nek način za obisk pri ginekologu . želim vendar poseči po uporabi kontracepcijskih tabletk ,vendar sem zasledila da do 16 leta naj bi starši bili o stvari ter stanju punce obveščeni. vglaunem zanima me ali lahko grem sama ali mora mama zraven saj sem stara 15 let ter ali bo o stvari obveščena s strani ginekologa. saj ne da nočem da je zraven ampak dejansko nočem da zve določene stvari . hvala
ter še nekaj . menzo ponavadi dobim konec meseca torej okoli 17.-19. vendar se včaih obrne na kak drug datum, sedaj sem bila vmes 2x na dopustu malo me psiha matra saj sem imela en spolni odnos nezaščiten vendar ni prišlo do izlitja. pač pomje nisem zanosila , saj čutim že nekakšno bolečino v spdnjem delu trebuha,sam me pač skrbi kot vsako normalno punco. kaj je normalno da zamuja zaradi morja in psihe al je res mogoče da sem zanosila ker je pa že skoraj konc mesca. bom orpavla test sicer za vsak slučaj pa to za ginekologa bi rada se naročla samo me pač zanima za starše tisto .. hvala 🙂
Draga Manja: Če si že dopolnila 15 let, greš h ginekologu lahko sama, brez mame. Ginekolog se bo pogovoril s tabo o zdravju in željah, ki jih imaš. Vse kar se bosta pogovarjala, ostane med vama, mame ne bo obveščal. Za dekleta mlajša od 15 let pa je obvezna prisotnost staršev ali skrbnikov in vse kar se dogaja naprej, je vedno tudi v dogovoru z njimi.
Praviš, da si imela že en spolni odnos brez zaščite, a ni prišlo do izliva…Kako pa to sploh veš? Žal ne moreš. Spolnost je v življenju ženske sila pomembna stvar in ne gre je prepuščati naključju. Najprej se moraš vprašati ali si spolnosti sploh želiš že zdaj? ali je oseba s katero boš imela spolne odnose resnično tista prava? ali se bosta znala pravilno zaščititi tako pred nosečnostjo kot pred spolno prenosljivimi boleznimi? Naj ti povem, pa čeprav sem že “stara”, da je spolnost v tvojih letih vse prevečkrat nadomestek za čustveno bližino in potrebo po sprejetosti in ne zaradi prave želje po spolnosti. Med tvojimi vrstniki je tudi veliko čisto preprostega bahanja s tem kako so že seksali, kakor da je to nakaj tako enostavnega kot je iti v trgovino po kruh. Prisotnega pa je tudi veliko navadnega izsiljevanja češ: če ne boš spala z mano, me pa nimaš rada. Zato zelo dobro razmisli ali res spolnost že zdaj in s to dotično osebo. razmisli tudi kaj pravzaprav bi rada v življenju dosegla, naredila iz sebe in se vprašaj ali bo to mogoče, če zanosiš in rodiš- ali pa tudi ne rodiš, kako se boš spopadla z bremenom splava, kdo ti bo stal ob strani? Če se boš za spolnost vendarle odločila, pa je absolutno prav, da poskrbiš za ustrezno zaščito, ki ti jo bo predpisal ginekolog. To pa še ni vse! Poskrbeti moraš tudi za svoje zdravje na dolgi rok- dosledno moraš uporabljati tudi kondom, ker te le ta lahko zaščiti pred spolnoprenosljivimi boleznimi. Če fant ne želi uporabljati kondoma, naj se malo pozanima čemu vse ta služi.Najstniki, ki so pravilno imformirani in ustrezno pripravljeni na spolno življenje uporabljajo dvojno zaščito.
Glede menstruacije pa je tako, da so možna odstopanja nekaj dni v + ali- od običajnega, in res je zamik lahko tudi posledica stresa povezanega s spremembo okolja, ne le z nosečnostjo.
Skratka poskrbi zase na najboljši možen način in kljub vsemu kaj predebatiraj skupaj z mamo na kakšnem skupnem druženju, kjer bosta le vidve imeli čas druga za drugo. Mogoče boš presenečena nad ugotovitvijo, da mama le ni tako zelo zabita kot se ti je zdelo in da se da z njo tudi kaj pogovarjati. Vso srečo in pamet ti želim!
Čudnoo: seveda bo enkrat le dobila menstruacijo, samo ne morem natančno napovedati kdaj. Po tem, da že opažaš nek izcedek, bi rekla, da verjetno v naslednjih mesecih.
Mjaauu: Tako odstopanje ni nič hudega. V čisto normalnem ciklusu je lahko začetek menstruacije nekaj dni prej ali kasneje kot je to v povprečju. Predlagam, da vodiš menstrualni koledarček. Ko boš izpolnila koledarček za eno leto, boš lahko izračunala, kako dolg je tvoj ciklus v povprečju. Šteješ od prvega dne ene do prvega dne druge menstruacije.
Res je, da je skrb čisto brez veze toda o tem zaenkrat še ne bi govorila z mami, tako, da ne vem kaj naj naredim, v šolo v naravi grem pa v petek 27. avgusta in me je tega malo strah, mami pa že ve, da mi rastejo prsi in, da imam dlake ob spolovilu in pod pazduho. Prosim do takrat mi odgovori sicer se ti pa že v naprej zahvaljujem za odgovor.
LP Anča Banča
P.S. Res si želim menstruacijo, nočem pa, da jo dobim v šoli v naravi saj bomo plavali veliko v morju in bazenih. Kaj naj naredim?
res najlepša hvala za odgovor.. saj zato namreč me zanima ravno glede tabletk . z mamo sva si že vzele dosti časa za pogovoru vendar ji kljub temu ne želim povedati glede mojega spolnega odnosa saj bo, kot predvidevam enakega mnenja kot vi , torej da je še prezgodaj … bojim se njenega odziva čeprau je zelo razmuljiva in me posluša pri stvareh , ki ji včasih res niso jasne( jih ne razume)..
LP
Živijoo.!
Jaz sem stara 12 let in sem že imela beli tok.
Pred nekaj dnevi pa sem opzaila, da belega toka ni več, včeraj pa, ko sem šla na WC so bile moje spodnjice vse rjavee.
Danes se mi je zjutraj (ponoči) zgodilo isto zato sem povedala moji mami. Dala mi je vložek.
Pri objavah sem brala, da so “punce”, ob 1. menstruaciji dobile rjavo-rdeč izcedek.
Zanima me, zakaj imam spodnjice čisto rjave, ter, da to komaj spominja na kakšno kri saj je rjavo in ne rdeče- rjavoo.??
Prosim za Pomoč.
Draga anča banča!
Kljub vsemu ti ne morem napovedati kdaj točno boš menstruacijo dobila. Svetujem ti, da se za primer menstruacije opremiš s higienskimi vložki, pa se boš počutila bolj varno in sproščeno. Prav lahko pa bo šola v naravi minila brez menstruacije.
Draga manja!
Upam, da si razumela, da je prav, da se ustrezno in to dvojno zaščitiš, če boš spolne odnose imela. Verjemi, da je tudi tvoja mama bila enkrat davno tudi stara toliko kot ti zdaj in da se je spraševala podobne stvari kot ti. Prav lahko ima za sabo enako izkušnjo s spolnostjo, ko nanjo ni bila ustrezno pripravljena in je nato ugotovila, da JE bilo prezgodaj in bi najraja zavrtela čas nazaj. Zato ti vseeno priporočam, da se pred odločitvijo spolnost da ali ne in s to dotično osebo ali pa ne, temeljito premisliš in vprašaš kaj si pravzaprav želiš, kdaj in s kom.
Ghab in Shee: Ko opaziš kapljice krvi ali rjav izcedek uporabiš higienske vložke. Velikost in vpojnost se razlikuje, za malo krvavitev ali rjav izcedek je dovolj mini vložek za močnejšo krvavitev pa uporabiš bolj vpojnega. Kot vidiš Shee ti je mama čisto pravilno svetovala. Na začetku je lahko krvavitev majhna in kri že spremeni barvo od rdeče na rjavo, to je normalno.
Živjo!
Stara sem 13 let in pol, pa še vedno nimam menstruacije… A je to normalno? Beli tok imam že eno leto in dva meseca, pod pazduho in tam spodaj imam dlake… prsi so velike komaj za A velikost….trebuh me pa še nič ne boli….
Vse, res vse, razen ene sošolke poleg mene jo že imajo…..
lep pozdrav in hvala vsakemu, ki bo odpisal….
živjo,
iz šole v naravinsem se vrnila, zanima pa me naslednje:
1. Kdaj približnonso punce dobila menstruacijo?
2. Ena od teh, ki so v petih razredih že ima menstruacijo, mislim, da edina, ali to pomeni, da jo bom dobila kasneje?
3. Ali veš kdaj dobiš menstruacijo oz. beli tok, kakšen je občutek?
LP Anča Banča
Drage najstnice! Menstruacijo prvič dekleta dobijo v povprečju v starosti 12 let. to pomeni, da jo nekatere dobijo bistveno prej, nekatere pa bistveno kasneje. treba je preprosto počakati. Le redke je ne dobijo do 16 leta, te pa potem že morajo na pregled, da poskušamo odkriti vzrok zakaj je še ni. Velikost prsi sama po sebi nič ne pomeni, če pogledaš ženske na cesti imajo ene večje druge pa manjše. Velikost je določena genetsko, jo podedujemo in nanjo ne moremo vplivati. Na začetku je ciklus lahko bolj nereden, možni so tudi izostanki, ki pa jih ne povzroči kopanje na bazenu in uporaba tampona, zato kar brez skrbi počakaš na menstruacijo, če nisi spolno aktivna.