Najstnica in menstruacija
Zaskrblenka: vse kar opisuješ je znak, da se počasi vzpostavlja zadostno delovanje jajčnikov in da boš v prihodnosti dobila menstruacijo. točno ti žal ne morem napovedati kdaj, je pa ta malo obarvan izcedek že dober znak. Vložek uporabiš kadar krvaviš, velikost in vpojnost vložka prilagodiš količini krvavitve. dnevni vložki ob dneh, ko ne krvaviš ne služijo ničemer, še najmanj pa zdravju. Če te moti vlaga na perilu, si ga enostavno zamenjaj.
Letrix: 19letnica je že polnoletna in se mora naučiti skrbeti zase. Če ji menstruacija že dlje časa izostaja, prej pa je bila redna, svetujem čimprej obisk pri ginekologu, ki bo ugotovil tudi vzrok neprijetenga srbenja in ga nato ustrezno zdravil.Kar pogumno na pregled!
Bela vlecljiva obilna sluz je znak ovulacije, ki se zgodi približno 14 dni pred pričetkom menstruacije. Nekatere ženske ob ovulaciji čutijo kratko rahlo bolečino v spodnjem delu trebuha, po ovulaciji pa je lahko prisotno neke vrste tiščanje in napetost v spodnjem delu trebuha, ki traja do menstruacije. Vse to so čisto normalna dogajanja v teku ciklusa. Malo se opazujta kako stvari potekajo. Ne zanositev od bazenske vode pa ni možna.
imam vprašanje. menstruacijo imam pol leta. prvih nekaj mesecev je bilo vse vredu potem pa sem imela eno dolgo in močno menstruacijo. za njo sem imela šibko in ress dolgo menstruacijo sedaj pa imam sepet zelo močno. se moje telo šele privaja na menstruacijo ali je kaj narobe?
menstruacijo imam zares močno. iz nožnice se mi izločajo kar kosi krvi ali pač neki črno-rdeči
kosi. najhuje je prva dva dneva ko moram vložke menjati kar na uro. je menstruacija res preveč močna? bo naslednja menstruacija spet normalno močna, ker do sedaj nisem imela vedno tako močne? se menstruacija še ureja in bo pač vedno močna? kaj je z mano?
Živjo! Zaradi moje dolge menstruacije je mami zaskrbljena poklicala pediatrinjo, da vpraša, kaj je narobe. Sestra pri pediatrinji ji je povedala, da oni v takem primeru nimajo kaj in da naj se obrneva na ginekologa. On pa je mami povedal, da tako mladih deklet ne pregledujejo (imam 13 let), da to delajo edino nekje v Lj pri porodnišnici??? Ali moram res na pregled v Lj, ki je kar daleč? Kaj mi bojo naredili na pregledu?
Pridna punčka: Ja res se ti ciklus šele ureja, vendar kljub vsemu dolge in močne krvavitve zahtevajo zdravljenje.Nemogoče je napovedati kakšna bo naslednja menstruacija in kakšne bodo kasneje v življenju. Priporočam ti obisk pri ginekologu, pa čeprav bi krvavitev še trajala.
DDDDDDDDD: Če si spolno aktivna in sumiš, da bi lahko bila noseča, moraš vsekakor h ginekologu. Če pa ne, lahko še počakaš z obiskom pri ginekologu. Na začetku je ciklus lahko nereden, lahko pa nanj vplivajo tudi različni stresi, spremembe okolja ipd. Vse to je treba samo opazovati, če bo izostanek res dolg, se najavi pri ginekologu.
Špeli: V Ljubljani na Ginekološki kliniki je res ambulanta za otroško ginekologijo. Ta luksuz imajo samo tam, drugje po Sloveniji pa ginekologi pogledamo tudi mlajše od 15 let kadar je to potrebno. Predlagam, da ponovno pokličeš v ginekološko ambulanto.
A lahko mal nasveta?
Mam 11 let pa sm dobila menstruacijo k sm pršla iz tabora no tm nekt pa jo mam zj tud(zato tud pišem to)in me nč ne boli pa tko an sam mam mal skrbi ker grem u pondelk na morje pa mam jo od sinoč ni glih močna krvavitev je nekt usred pa me je strah a bi me lahko s kakšno besedo pomiril!
HVALA!
Mal za pomirit!
Mam 11 let pa sm dobila menstruacijo Februarja k sm pršla s šole narave.Pa sm jo dobila spet(sinoč).Mi pa gremo glih u pondelk na morje pa bi prosila če bi me lahko mal pomiril.Ni premočna glih neki srednega je rjavo-rdeča nimam skrbi za menstruacijo sam skrbi me da jo bom mela na morju a bi mi lahko en povedu kok cajta traja? Prosm!
HVALA
Draga 11 letnica. Verjetno se bo tvoja menstruacija do morja že končala, ponavadi traja do 7 dni.
Za drugo leto pa si za morje menstruacijo prestaviš s posebnimi tabletkami. Drugo leto bo menstruacija že bolj predvidljiva in bo to lahko izvedljivo. O tem se pogovori z mamo, da bosta pri osebnem zdravniku dobili recept.
Zdravljenje v tej starosti je skoraj izključno hormonsko, ginekolog se po pregledu odloči za najbolj primerno vrsto hormonskega zdravljenja. Včasih je zaradi močnih in dolgih krvavitev prisotna tudi slabokrvnost, ki jo zdravimo z železovimi preparati.
Anča banča: Rast prsi je začetek spolnega razvoja. sledila bo še poraščenost pazduh in mednožja, pri tem pa se bo počasi pojavil tudi izcedek iz nožnice. šele potem je telo pripravljeno na prvo menstruacijo.
Špela la: možno je, da si opazila začetek prve menstruacije. Lahko pa bi šlo tudi za vnetje mehurja-ob tem bi te peklo pri odvajanju vode ali pa za krvavitev iz črevesa, če si morda imela težave z blatom in je bilo to trdo. Če bo krvavitev le po odvajanju vode ali blata, obišči osebnega zdravnika. Stalna krvavitev pa bo menstruacija, poskrbi za ustrezne higienske pripomočke, ki jih dovolj pogosto menjaj in pri tem tudi večkrat umij zunanje spolovilo z vodo.Včasih so pred menstruacijo, pa tudi vmes bolečine v križu ali pa spodnjem delu trebuha. Včasih so tako močne, da te lahko ovirajo pri običajnem delu in takrat zahtevajo tudi kakšno sredstvo proti bolečinam.