Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Najstnica in menstruacija

Najstnica in menstruacija

Hai!

Nekatera dekleta dobijo menstruacijo prej, druga kasneje. Nič ni narobe, če je še nimaš, slej ko prej jo boš dobila, ne da pa se napovedati kdaj. Zaradi tega, ker je še nimaš, nisi nič manj vredna od ostalih punc. Prav tako ne verjemi vsega, kar dekleta povedo o menstruaciji, prav možno je, da tudi katera druga punca še nima menstruacije, pa si ne upa priznati in se zlaže, da jo ima. Odsotnost menstruacije sedaj ne pomeni nič nevarnega, časa imaš še vsaj 3 leta, torej tam do 16. leta starosti.

Matjaž

ima kira kakšen predlog kako sedeti ali kaj podobnega, da ti menstra ne gre vn? pač na hlače?… POOMOČ PROSIM, ker se tako bojim da mi bo skozi prišla, ravno takrat ko ni treba 🙁 , kar se mi je že parkrat zgodilo

Uporabi vložke…

Matjaž

Stara sem 12 let menstruacijo imam že 1 leto. Traja od 7-14 dni ne vem ali je to normalno. Ali se še ureja. Kadar traja do 14 dni prvi teden šibko, drugi teden je zmerno. Močne še nisem imela. Včasih jo dobim na 20 dni, včasih pa na 35 dni.

Zdravo!

Lahko bi rekel, da se ti menstrualni ciklus še ureja, zato so menstruacij neredne. Menstruacija lahko traja do 8 dni, če traja dlje in se to dogaja vsak mesec, bi bilo pametno preveriti zakaj je tako. Predolge in premočne menstruacije lahko vodijo v slabokrvnost. Če boš v kratkem imela sistematski pregled, potem svoje težave zaupaj zdravniku na sistematskem, sicer pa se naroči pri svojem zdravniku. Brez skrbi, nič ni nevarnega, a gotovo ni prijetno imeti tako dolge krvavitve in le zdravnik lahko ugotovi, zakaj je tako.

Matjaž

Zivijo!
Zanima me ce lahko redno treniranje povzroci da dobis menstruacijo nekaj let kasneje?
Stara sem 14 let treniram ze od 7 leta 6×na teden po 1.30h na dan.
Ze v naprej se vam zahvaljujem za vas odgovor. Lp

Živjo!

Menstruacija je bolj ali manj genetsko pogojena, izostala bi lahko, če bi bila resnično suhica oz. podhranjena, saj telesu primanjkuje maščobe, ki je pomembna pri tvorbi hormona estrogena. Poskrbi za primerno telesno maso. Včasih aktivni treningi (ob šoli) povzročajo tudi stres, ki negativno vpliva na naše telo. Zaenkrat imaš za nastop menarhe čas tam nekje do 16. leta.

Matjaž

Lep pozdrav imam hči staaro 12 let in se samozadovoljuje ampak pravi da zmeraj po tem ali med tem pritece bela sluz ven….ali je to normalno?

Lp sun

Pozdravljeni!

Ne vem, če sem ravno pravi naslov za vaše vprašanje… Verjetno je ta bela sluz normalen fiziološki izcedek (beli tok), ki ga ima tudi sicer, a je nanj manj pozorna, med vzburjenjem pa se količina izcedka poveča.

Matjaž

Lp
Hvala za odgovor

Pozdravljeni!
Januarja bom stara 15 in sem edina v naši generaciji, ki nimam menstruacije. Zelo me skrbi. Vsaki dan imam na spodnjih hlačah nekaj belega, ki smrdi. To že opazujem kako leto ali več. Lani sem imela hude bolečine v trebuhu in zelo temen urin. Zdravnica mi je rekla, da bom dobila menstruacijo. Do zdaj je še ni. Kar se tiče poraščenosti: spolni intimni del je poraščen, pod pazduho pa prav nič. Vedno imam s seboj vložke. Na čase se mi zdi, da je vendar je ni. Stara bom 15, zato me zelo skrbi.
Lep pozdrav in hvala za odgovor že v naprej!

Pozdravljeni!

Tisto belo na hlačkah je ti. beli tok, naraven fiziološki izcedek iz nožnice, ki ga imajo vse ženske, ene več, druge manj. Smrdi zaradi neravnovesja med dobrimi in slabimi bakterijami v nožnici. Poskusi 2-3 krat na teden zvečer vstaviti vaginaleto z mlečnokislinskimi bakterijami. Zdravilo dobiš brez recepta v vseh lekarnah, tam ti bodo svetovali. Menstruacija pa bo že prišla, ne sekiraj se, imaš še dovolj časa. Če menstruacije ne bi bilo do 16. leta, pa to omeni osebni zdravnici.

Matjaž

Hvala za odgovor!
Lep pozdrav!

Zdravo

Jaz nevem kako dobiti menstruacijo…kako pride do tega in stara sem 12 mi ze lahko fant penis tisi v noznico?

Draga Maja!

V povprečju dekleta dobivajo prvo menstruacijo okrog 12 leta, kar pomeni da jo dobijo nekatera že nekaj let prej ali nekaj let kasneje. Kdaj dobi dekle prvo menstruacijo je zelo različno od ene do druge. Vsekakor ni s tabo nič narobe, če je še nimaš. Na nastop menstruacije ne moreš vplivati. Uživaj, dokler je še nimaš!

Tvoja nožnica je zaenkrat samo tvoja in nihče drug (razen zdravnika) nima vstopa vanjo! Sem dovolj jasno povedal?

Matjaž

Živjo….na novo leto sem opazila kri na spodnjih hlačkah…drugi dan pa je bila krvavitev nekoliko močnejša. .ali je to normalno..in .bojim se uporabljati tampone… ..ali lahko uporabljam vložke ko grem plavat?
Hvala

Hej! Imam 11 let! Letos, no lansko leto sem na morju opazila rjav izcedek! Mami sem povedala, da sem dobila menstruavijo! Ampak po tem pa je nisem imela ne prihodnji dan in nikoli vec! Kaj je narobe? Kaj ce kar naenkrat udari ven, npr. med poukom….???? Help me!

Hvala vsem! 🙂

Živjo, Uboga12letnica!

Kar opisuješ, je normalno, ne skrbi. Plavanja z vložki vsekakor ne priporočam, uporabi mini tampon ali pa v “tistih dneh” pač ne plavaj.

Hej, majapiakaja!

S teboj ni nič narobe. Na začetku so menstruacije lahko zelo neredne, zato ne skrbi. Za vsak slučaj lahko v šolsko torbico daš mini vložek, če ga nimaš, si pomagaj z robčki ali wc papirjem ali pa vprašaj sošolko. Za pomoč lahko prosiš tudi učiteljico, naj te ne bo sram.

Matjaž

Stara sem 13 let in prejsnje leto sem dobila prvo menstruacijo, vsaka naslednja je prihajala z ne prevec veliko zamudo. Sedaj pa mi zamuja ze 20 dni. Je kaj narobe?

Najverjetneje gre za prehodna hormonska nihanja. Na začetku (pravih par let) je lahko ciklus zelo nereden. Predvidevam seveda, da še nisi spolno aktivna in lahko izključim nosečnost.

Matjaž

New Report

Close