Najstnica in menstruacija
Seveda se lahko umivaš med menstruacijo, saj to ni posebno stanje, ki bi preprečevalo umivanje. Nevem, zakaj bi se ti nabirala voda not? 🙂 Še priporočljivo si je večkrat umiti vagino med menstruacijo, vendar samo z vodo, brez mila (milo zadostuje 1x dnevno). Nikoli ne umivamo nožnice, tudi takrat, kadar nimamo menstruacije, umiva se samo zunanji predel. Notranjost spolovila ima svoj mehanizem, čisti se sama, zato z umivanjem notranjega dela lahko naredi več škode kot koristi.
Stara sem 11 let. Prva menstruacija se mi je zgodila pred malo več kot pol leta. Na začetku sem imela dokaj redne in dolge približno do 9 dni. Včasih sem imela tudi dvakrat na mesec. Menstrualni cikel je bil od 21-37 dni. Ta menstruacija se mi vleče že od 20.4. Prvi teden skoraj nič, naslednji teden šibko, dva dni prekinitve potem pa enkrat dnevno vsaj en krvav madež. Prejšnje menstrualne krvavitve so bile zmerne. Zanima me zakaj se mi to dogaja in kaj mi svetujete.
Sem v 11. letu in imam redno meno na 28 dni.. Imam tudi že sramne dlake in in pod pazduho. Rastejo mi prsi. Čez mesec dni gremo v šolo v naravi. Rabim dva odgovora:
-Naj si priskrbim osebnega zdravbika (ginekologa)? Naj ga obiščem z mamo?
-Na koledarju mi piše, da bom ravno tisti teden ko bomo šli v šolo v naravi dobila menstuacijo. Med meno ne bom mogla plavati. Kako naj to povem učiteljici?
Hvala za oddgovore.
Osebnega zdravnika že imaš, ginekologa pa verjetno še ne rabiš, menstruacija ni razlog za obisk, sploh če imaš urejen ciklus. Lahko pa stopiš do osebnega zdravnika, ki ti predpiše tablete za prestavitev menstruacije, čeprav si še zelo mlada. Lahko probaš tudi z mini tamponi. Lahko pa preprosto poveš učiteljici, da imaš menstruacijo in ne moreš plavati. Učiteljica bo seveda razumela, saj ima menstruacijo tudi ona. Brez strahu.
pozdravljeni, menstruacijo sem dobila pri 15ih in je bila zelo neredna, sedaj sem stara skoraj 18 let in imam menstruacijo dokaj redno (recimo enkrat na mesec) vendar je neredna na 24, 43, 33 dni. bi morala k ginekologu? en mesec pa je nisem imela zaradi mononukleoze (vsaj mislim da zaradi tega)
hvala za odgovor