Najstnica in menstruacija
Menstruacija ponavadi traja 5-7 dni. Priskrbite si vložke za močno krvavitev. Glede na to, da ste se mladi in verjetno niste rodili, vam majhen tampon v času močne krvavutve najverjetneje niti ne bo dosti pomagal, večjega pa si boste težko vstavili. Drugače pa pri uporabi tambonov kri ne zaostaja v nožnici, ker jo tampon kekako posrka. V zadnjih dneh menstruacije lahko poskusite z uporabo najmanjših tamponov in potem mogoče postopoma večje. Srečno.
živjo..:D
imam dva uprasanja…stara sem 16 let in imela sem menstruacijo od 23.6 do 28.6 nato se mi je spet pojavila 12.7 in sevedno traja…krvavitve so precej mocne sicr pa nimm bolecin kot ponavadi.
skrbi me ker grem nasledni mesec avgusta od 11-17 na morje pa kot usaki zenski mi ni prijetno ce bi jih imela. če mi menstuacija nebo se ta teden koncala ali je moznost da pride zamaknjena, predvideno kot sem si izracunala naj bi prisla 9.8..da bi prisla malo kasneje? in ali je dobro da bi uzela tabletke za prestavitev menstruacije in ali jih lahko grem sama kupiti v lekarno? hvalla 😀
zivijo stara sem 13 let menstruacijo sem dobila pri 12 letih ki je zelo mocna trebuh me boli zelo mocno veckrat me boli tudi glava parkrat sem ze padla tudi v nezavest vendar nevem ce je razlog menstruacija ali kaj drugega………aja in pozabila sem omenit da imam menstruacijo zelo neredno tago da morm bit vedno pripravljena
@obupaana !: po bel recept za tabletke morate k zdravniku. Tabletke je potrebno pričeti jemati vsaj 3 dni pred pričakovano menstruacijo.
@meethi: Če se izguba zavesti pojavlja ob menstruaciji, je vzrok najverjetneje menstruacija oziroma počutje ob njej. Za lajšanje bolečin lahko vzamete tablete proti bolečinam. Smiselno bi bilo tudi obiskati ginekologinjo za pogovor.
Hej stara sem 15 let in imam ze 2 leti in pol menstruacijo ki je prve dni kar boleca zato ponavadi vzamem kaksno protibolecinsko tabletko kot je lekadol…zanima pa me ce je kaksna moznost da bi menstruacijo na naraven nacin malo hitreje lahko koncala ker traja ceu teden ampak bi zelea da se prej konca…hvala za odgovor lp:)
Zivjo imam prijateljico ki bi rada da vprasam namesto nje to leto je dopolnila 14 let pa se nima menstruacije je to kaj narobe vse njene sosolke ze imajo.
Imam eno vprasanje punca ce ima npr. 16 let in je imela spolni odnos pa ni se dobila sploh menstruacije jo bo dobila ali ne bo mogla zanositi to je samo vprasanje spolni odnos pa se ni imela prve menstruacije nasploh jo bo dobila alo je konec z njo ?
Hvala
@lejla:): Zanimivo vprašanje in večna želja mnogih žensk. Žal vam ne vem pomagati. Ko najdete rešitev, jo prosim delite z nami.
@Petra14: Če ima dekle razvite sekundarne spolne znake (dojke, poraščenost), lahko brez skrbi čakamo do 16. leta. Tudi če dekle še nima M, lahko pride do zanositve, ker je teoretično možno, da se spolni odnos zgodi v času 1. ovulacije.
@sarci: Poskusite z meditacijo, sproščanjem. Obisk pri ginekologu svetujemo v primeru težav, če želite zaščito ali pa ko načrtujete spolne odnose. Sam ginekološki pregled ni nujen. Koristen pa zna biti vsaj pogovor. Z jemanje brisov materničnega vratu začnemo, ko dopolnite 20. let ali pa imate že 2 leti spolne odnose.
Spoštovani!
Stara sem 20 let in še vedno nimam menstruacije. LH in FSH sta oba >0,1.
Lani sem bila operirana zaradi pilocitnega astrocitoma(tumor na hipotalamusu) in imam vse hormone zavrte. Najprej mi je ginekologinja predpisala praške Etinilestradiol 0,003mg, nato povišala na 0,007mg, vendar nobenih sprememb. Kasneje mi je spremenila terapijo in mi predpisala Cyclo-Progynova tablete, vendar sem na njih alergična, tako da jih ne smem dobivati. Približno pol meseca nazaj pa mi je zopet uvedla Etinilestradiol, vendar zdaj je doza 0,1mg. Bel tok se je povečal, vendar drugih sprememb ni. Raven prolaktina je normalna.
Glavno vprašanje pa je: Ali predlagate kakšne druge hormonske tablete, ki bi mi sprožile menstruacijo?
P.S. Pri zadnjem pregledu pri ginekologinji, ki je bil v začetku meseca mi je naredila UZ in mi povedala, da je stena maternice nenormalno tanka. Če obstajajo kakšne hormonske tablete, ki bi mi pomagale.
Živjo
stara sem 14 let in prejšnjo menstruacijo sem dobila 11.7, 15.7 sem prvič uporabila tampon (menstruacijo imam že dobro leto) in sem se kar malo namučila da sem ga spravila noter, ne vem če sem ga potisnila dovolj globoko ker sem ga malo čutila ko sem sedela, kako globoko mora iti tampon jaz sem ga potisnila samo tako globoko da se ga ni več videlo. Ko sem ga po petih urah poskušala dati ven ni šel (ne vem ali je bil notri predolgo ali ne, saj sem ga uporabljala prvič) poskuila sem čez eno uro in precej me je zelo peklo ko sem ga vlekla ven, a je bilo to ker še ni bil dovolj prepojen (uporabila sem velikost mini) ali bo z nadaljno uporabo nehalo peči ko ga bom dajala ven
naslednjič pa sem menstruacijo dobila že po 3 tednih (2.8) kar je čudno saj je bila precej redno na 28 dni do en mesec, na morje gremo 18.8 in ali je možnost da jo spet dobim tri tedne kasneje kar pa pride na morju. kako velike tampone naj uporabljam na začetku menstruacije (ponavadi je na začetku precej močna, se kar vlije ko vstanem) in na koliko časa naj jih menjam, ali jih je treba menjati pogosteje če plavaš v morju
oprostite zaradi tako dolgega pisma in že vnaprej hvala za odgovor
lep pozdrav
Vstavljanje tamponov in odstranjevanje (posebej neprepojenih, kot ste že sama ugotovila) zna biti neprijetno. Pomembno je, da se spostite in najdete primeren položaj. Za prve dni menstruacije je smiselno uporabiti malo večje tampone (normal), kar bi pa na začetku znalo biti malo boleče. Mogoče ostanite zaenkrat kar na velikosti mini in kombinirajte z vložkom ter jih pogosteje menjavate (tampone- ko naprimer opazite kri na vložku). V kasnejših dneh naj bi tampone menjavali na 6-8 ur. Kdaj bo prišla naslednja menstruacija, vam seveda ne vem odgovoriti. Vseekakor vam bo v primeru menstruacije na morju lažje, če uporabljate tampone.
Mene pa zanima če s pogosto uporabo tamponov ne boli več ko ga daješ ven, saj me je pri prvi uporabi zelo peklo pa sem uporabila velikost mini koliko časa traja da neha peči. Zanima me tudi kako globoko mora iti tampon ker je mene bolelo ko sem ga pot iskala noter in še to samo do toliko da se ga ni več videli pa sem ga čutila pri sedenju. Pa še nekaj ta mesec sem dobila menstruacijo en teden prezgodaj. Imela sem najprej dva dni srednje močno krvavitev nato štiri dni nek rjav izcedek potem en ali dva dni nič nato pa normalno močna krvavitev za začetek menstruacije. Ali je s tem kaj narobe???
Hvala za odgovor. LP