Morfologija- mere ploda in druga vprašanja
Spoštovani,
na pregledu morfologije so bile zapisane naslednje meritve:
tedni amenoreje 20 4/7
GS po UZ 22 1/7
BPD 54
HC 145
AC 165
FL 39
Po grafih naj bi mere ustrezale 21, 22 tednu nosecnosti, HC pa komaj 17. tednu. Ginekolog je po izmerjenem BDP in izrisanemu pripadajočemu krogu, obod kroga še raztegnil, da je dobil obseg glavice. Torej bi moral biti obseg večji od obsega kroga s premerom 54? Ali je takšno razmerje BDP in HC sploh mogoče?
Hvala za odgovor
Spoštovani,
domnevam, da gre za napako v vpisu ali pa je računalnik izračunal povprečje med več meritvami, med katerimi je bila kakšna pomotoma 0 (nič) ali bistveno manj od realnih, ginekolog pa ni preveril končnih vrednosti. BPD je namreč prečni premer glavice, torej celo če bi bila glavica okrogla, kar nikoli ni, bi moral HC meriti najmanj 169.
Pozdravljeni,
Imam eno vprašanje, sem v 21 tednu nosečnosti in do zdaj je bilo vse vredu. Nifty, nuhalna, včeraj sem pa imela morfologijo in je osebni ginekolog zelo težko našel določene stvari zaradi lege otroka.
Na koncu ni mogle najti nekaj glede srčnih prekatov in me je naročil drug teden še enkrat na pregeld.
Drugo je vse vredu samo tega ni mogel točno videti.
Zanima me ali je to normalno, da se kaj ne vidi ali kaj ni vredu?
Povedal mi je da zaradi lege je že komaj našel ledvičke tega pa enostavno ne more pogledati.
Hvala za odgovor, Lp
Spoštovani,
če se nečesa ne da preveriti, ker je vidljivost slaba to ne pomeni, da je s tem kaj narobe, le vidi se ne. UZ je pač metoda, ki je zasnovana na UZ odboju zvoka od tkiv v telesu in če je slika meglena, se je pač ne da ovrednotiti. Na to vpliva marsikaj, od konstitucije nosečnice preko kakovosti UZ aparata do položaja ploda in včasih tudi izkušenj preiskovalca. Za enkrat počakajte na ponovni poskus pregleda.
Spoštovani,
vse mere ploda so znotraj razpona za obdobje nosečnosti, v katerem ste.
ne, MV ni treba meriti pri vsaki, niti, če ste imeli le lasersko ali LLETZ obravnavo MV, ker ti dve metodi praviloma ne naredita veliko škode. sicer pa, če zdravnik izvida posebej ne komentira, to lahko prevedete v informacijo, da je vse v redu.
Spoštovani,
v 22.tednu nosečnosti sem imela mofrologijo. Vse je bilo b.p., razen glavice ni bilo videti (mozganov zdravnica ni mogla oceniti), ker je plod glavo nagnil nazaj in dol in je kazal le obraz. Plod je orientiran precno, glavica je najbolj nizko.
Ponovno me je narocila ta teden (24.teden) in je bil plod v enakem polozaju, nato smo ponovile naslednji dan in je bilo isto.
Zaradi tega me je narocila v LJ ambulanto za patološko nosečnost.
Ali lahko kaj naredim da se do naslednjega tedna ko imam ta pregled, obrne?
Kaj bi lahko bilo kaj resno narobe, ce je obseg glavice in vse ostalo na UZ videti normalno?
hvala in lep pozdrav
Mina
Spoštovani,
takšni položaji plodov niso tako zelo redki in sami po sebi ne pomenijo nič. Seveda se plod lahko kadarkoli v maternici obrne drugače, ampak tega žal ne znamo ne napovedati ne predvideti.
Pozdravljeni,
Imela sem ponovno morfologijo v 27.tednu nosecnosti. Prej so jo delali ze 3x, ker ni bilo mogoce pregledati IKS zaradi polozaja ploda.
Danes pa je bila lega ugodnejsa in sem prejela izvid, me pa skrbi ker je zdravnica rekla, da je glavica večja. V izvidu pa piše, da je vse bp.
Prosila bi še za vaše mnenje glede velikosti oz preseka glavice. Zanima me tudi, ce lahko vplivam na počasnejšo rast glavice, če jem manj sladkega?
biometrija:
bpd: 70.8 mm
hc: 255 mm
vp: 7 mm
cerrebelum tr: 29,9 mm
cm: 5,7mm
ac:225,4 mm
hc/ac:1,13
femur: 48,6
efw: 1,012g
Najlepsa hvala in lep pozdrav
Mina
Spoštovani,
že večkrat sem zapisal v odgovorih, da brez priloženih percentil ne morem komentirati meritev ploda, ker vseh možnih vrednosti za vse gestacije od 1. do 99% nimam ne v glavi niti v kakem katalogu.
Pozdravljeni
dodajam še z percentili:
bpd: 70.8 mm (91%)
hc: 255 mm (59%)
vp: 7 mm
cerrebelum tr: 29,9 mm (46%)
cm: 5,7mm
ac:225,4 mm (53%)
hc/ac:1,13
femur: 48,6 (28%)
efw: 1,012g (55%)
Ali so te vrednosti normalne, skrbi me predvsem velikost glave in če lahko kako vplivam na to?
Najlepsa hvala in lep pozdrav
Mina
HC je blizi srednje vrednosti. BPD pa je samo prečni premer glavice, kar pomeni, da je večji samo zato, ker je glavica bolj okrogla in manj ovalna. Skratka, vse je OK