MORFOLOGIJA
1. namen UZ z morfologijo ploda je pravočasno odkritje pomembne oziroma usodne napake v razvoju ploda, ki zahteva prekinitev oziroma splav. Če se takšna nepravilnost odkrije kasneje, še vedno lahko prekinemo nosečnost vendar to potem imenujemo porod. To je edina razlika, ki nosečnice skoraj nič ne prizadene bolj kot samo dejstvo, če je kaj narobe. Spremeni pa se statistika odkrivanja nepravilnosti iz zgodnje v kasno. Torej lahko morfologijo naredimo tudi še pri 27 ali celo 28 tednih nosečnosti, če je to potrebno.
2. Poleg morebitnega odkritja usodnih nepravilnosti lahko odkrijemo tudi manjše nepravilnosti, ki same po sebi niso usodne, skupaj pa včasih nakazujejo na povečano tveganje za kromosomsko napako. Včasih odkrijemo kaj, kar zahteva zdravljenje v maternici (npr. pri dvojčkih s skupno posteljico), včasih se pri plodu pojavi anemija, ki jo lahko zdravimo z intrauterino transfuzijo, aritmično utripanje plodovega srca, ki ga je mogoče zdraviti z zdravili in še je tega veliko, kar ne bi našteval.
Spoštovani dr. Pušenjak,
tudi sama sem imela danes morfologijo in bi prosila za komentar na meritve oz. imela bi par vprašanj:
Sem v 21. tednu nosečnosti (20w 2d) in meritve so bile naslednje:
GV/TT/BPD = 46
PSU/gibi = ++
HC= 169
AC = 150
FL = 32
Glava: IKS, obraz = IKS bp (upam, da sem pravilno prebrala)
Hrbtenica = ab
okončine = bp
ledvici = +
mehur = +
srce: FCV, žile = FCV, IVZ (morda IV2???)
Želodec, trebušna stena, prepona= +++
posteljica = sprednja stena
plodovnica = +
vodilni plodov del: glava
Kaj pomeni št. 46 pri GV/TT/BPD?
Kaj pomeni FL?
Kaj pomeni ab pri merjenju hrbtenice?
Kaj pomeni IKS pri meritvah glave in FCV z IVZ oz. IV2 pri meritvah srca?
Pod rubriko “pretoki” ni G vpisala ničesar. Se tega pri morfologiji ne meri oz. ni pomembno?
G mi je rekla, da pdp ne bomo spreminjali (29.4.2012), zato sklepam, da so vrednosti meritev v mejah normale. Sklepam previlno?
Upam, da moja vprašanja niso preveč neumesna, vendar gre za mojo 1. nosečnost in se s to “morfološko terminologijo” tudi prvič srečujem in je ne razumem najbolje.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
46 pri GV/TT/BPD pomeni pri 20 tednih, da je BPD (premer glavice) = 46 mm
FL je “femur length” = dolžina stegnjenice
ab pri hrbtenici ni standradna opazka, zato domnevam, da je to verjetno grdo “nakracan” b.p.
IKS so intrakranilane strukture (možgani)
FCV = four chamber view (pogled na 4 srčne votline) IVZ pa izstopišča velikih žil
pretoki niso standradna preiskava v času morfologije ploda.
vse zapisano kaže na normalen izvid, če ne bi bil, pa bi vas ginekolog poslal naprej v obravnavo na višji ravni.
Mnenje: ne poskušajte razumeti vsega v MK(materinski knjižici) , ker je večina zapisov v MK namenjenih našemu, torej zdravniškemu medsebojnemu komuniciranju in ne vam.
Pozdravljeni!
Prejšnji teden sem imela morfologijo, noseča sem 22 tednov, in rezultati so sledeči:
BPD 5,17 cm
AC 16,28 cm
FL 39,85 mm
Komentar: Morfologija izgleda v redu. 4V-pregled srca izgleda bp, desnega in levega iztoka si ne prikažm, ker plod tekom pregleda spremeni položaj in se obrne s hrbtom navzgor.
Danes sem imela dodaten UZ, da bi se pregledalo srce in obraz in situacija je sledeča:
FL 38,42 mm
Komentar: Obraz bp, v levem ventriklu viden hiperehogeni fokus, strukturno srce izgleda bp.
v 13. tednu nosečnosti sem opravila tudi nuhalno in izračunano tveganje je bilo:
trisomy 21 – background risk 1:602
adjusted risk; 1:2860
trisomy 18 – background risk 1:1491
adjusted risk 1:4518
trisomy 13 – background risk 1:4671
adjusted risk: 1:77248
Naj povem, da sem stara 30 let, to je moja prva nosečnost.
Ginekologinja mi je ob rezultatih povedala, da se več kot 90% takih nosečnosti konča srečno in da ta bela pika v srčku ni nujno, da ima otrok DS in da tudi ni indikator za amnicentezo.
Lahko iz danih podatkov komentirate nastalo situacijo? Se odločimo za dodaten samoplačniški UZ (torej ponovimo celotno morfologijo), se odločimo za natančnjši UZ, ki so osredotoči na srce, je rešitev amniocenteza?
Hvala za odgovor in LP.
Spoštovani,
hiperehogeni fokus v levem prekatu ne povečuje tveganja za kromosomske napake. Za relativno malo ga poveča le fokus v desnem ali v obeh prekatih. AC torej ni prava pot za preverjanje pomena hiperehogenega fokusa v levem prekatu. Seveda je AC možna na vašo lastno željo, vendar bi tozadevno preiskavo morali tudi sami financirati, cena pa ni zanemarljiva (cca. 600 EUR). Tudi glede dodatnega morfološkega pregleda se težko opredelim, ker je prav tako osebna odločitev. Če vam bo pomagalo premagati skrbi glede plodovega zdravja, potem je to vsekakor bolje kot da vas skrbi do konca nosečnosti.
Hvala za hiter in pomirjujoč odgovor. Vseeno pa me še nekaj zanima.
Na spletu sem našla informacijo, da ta “echogenic foci” ali hiperehogeni fokus v zadnjem tromesčju “izgine”. Ali to drži?
In našla sem tudi podatek, da je to neke vrste kalcinacija. Ali to pomeni prekomeren vnos kalcija v telo (npr. z mlekom)?
Hvala za vaše odgovore.
nič od tega ni nujno. Hiperehogeni fokus lahko izgine oziroma bolj verjetno ga ne vidimo več, ker vse ostale strukture v srcu postanejo bolj goste. Omenjeni pojav nima z vnosom kalcija nobene zveze. Gre preprosto za pojav in ne bolezen ali grožnjo.
Lepo pozdravljeni dr Pušenjak,
Se bom kar navezala na to temo. Sem noseča 20 t i 3/7, stara 33. Danes sem imela morfologijo. Ker je NS bila nekoliko povišana (2,3, 1:923, oprevljena pri vas v Dravljah) je zdravnica rekla, da bo vse podrobno pogledala danes na M UZ.
Dobila sem napotnico za specijalista v porodnišnici, ker je zdravnica opazila ‘pikico’ na srčku, pa še nekaj na mozganih, se pravi da so bili prisotni mehki markerji za DS.
Toliko sem bila šokirana da je še vprašala nisem vse tisto, kar me zanima.
Na napotnici piše (upam, da bom prav prepisala, se opravičujem če nisem):
BIP 55 cerebelum ali cerebelni 21m
HC 200 vertrikel 10m
Ac 173 hiperogeni ‘pozno’ v srcu
F 37 raridelna reža
G starost 20 t po ZM, 22 t po UZ
Prisotni mehki matkerji, Prosim za ko Uz morfologijo, nadaljna kontrola po vaši presoji.
Prav tako je gin videla da je palec prst na nogici precej oddaljen od ostalih prstkov.
Lepo Vas prosim za Vaše mnjenje!
Se Vam zdi vse to resen problem in ali je vse skupaj lahko samo naključje in je otrok popolnoma zdrav?
Najlepša hvala za odgovor!
Anna
Spoštovani,
žal so stvari prepisane toliko čudno, da bo treba počakati na ponovni pregled pri nas na kliniki. Če res drži, da ima plod hiperehogeno piko v desnem srcu ali v obeh prekatih, + mejno ventrikulomegalijo (> 10 mm) + “sandal gap” na stopalu, potem so to res mehki markerji, ki utegnejo napovedovati DS, vendar obstaja možnost, da so bili vsi ti markerji tudi posledica domišljije.Skratka, treba je preveriti.
Najlepša hvala za tako hiter odgovor! Res sem vam hvaležna!
Se opravičujem zaradi nerodno prepisanih vrednosti, res teško razberem kaj točno piše, ker je ročno napisano! Datum za ponovni MUZ v porodnišnici že imam! Kaj sploh lahko pričakujem v porodnišnici? Če bodo mehki markerji potrjeni, kaj je naslednji korak? AC? Ali je že prepozno za AC?
Še enkrat hvala, pa oprostite, ker spet pišem, vendar ne vem komu naj se obrnem do pregleda v porodnišnici!
LP,
Anna
res je. Če bodo mehki markerji potrjeni, je naslednji korak AC in po 20. tednu običajno + FISH (hitri test za najpogostejše kromosomske napake: T21,T18, T13, X in Y).
Lepo pozdravljeni,
Ponovno jaz. Danes sem imela pregled v LJ porodnišnici. Morgologijo je opravil dr Kavšek, ki je od treh mehkih markerjev, ki jih je navedla moja gin (ventrikul 10mm, hiperogena pikica na d.srčku in sandal gap), najdel le enega in sicer ventrikul 11,9mm, vseeno pa me je poslal na 4. nadstroje kjer si je zadevo še enkrat ogledala dr Šajina (če sem si prav zapominila).
Ona je dobro videla dva MM (ventrikul 11,9mm in hiperogeno pikico na d.srcku). Prstek je pa bil nekaj casa ločen od ostalih, kasneje pa spret skupaj … mogoče se je plod le tako stegnil, da so se ločili. Ker nista bila oba istega mnenja, me je poslala na genetski posvet, kjer naj bi ponovno pogledali vse skupaj in se odločiliali ali naj grem na AC. Zdravnica je bila bolj za AC, tudi zaradi NS 2,6. Obenem me je vprašala če me je kdo pregledal z vaginalnim UZ in ga sama opravila kjer je ugotovila ‘placenta sega UMV od zadaj na sprednjo steno – 13 mm’ (upam, da sem prav prepisala). Ko sem jo vprašala kaj to pomeni, mi je rekla, da v tem trenutku npr ne bi mogla vaginalno roditi.
Ker sem bila zadnja na vrsti in se je tudi zdravnici precej mudilo, sem jo pozabila vprašati naslednje:
1. Kaj je sploh ventrikul v mozganih?
2. Hipotetično, če npr AC pokaze da je vse OK, lahko to kar se vidi na mozganih in v srčku kako vpliva na otroka ali je otrok kljub temu zdrav in ima lahko normalno življenje?? Predvidevam, da so to samo nekakšne ‘smernice’ ki lahko kažejo na DS npr, v nasprotnem pa ne ogrožajo življenje otroka? Imam pravi?
3. Prvi porod je bil vaginalni. BP, trajal je 2,5h, puncka je bila precej velika, 4,1kg, 55cm, zdej mi pa ni jasno to okrog poroda in tega da ne bi mogla vaginalno roditi? Se to še da ‘popraviti’ do konca nosečnosti?
In v najhujšem primeru, če bi se izkazalo da otrok ima DS in bi morali sproziti prezgodnji porod, bi to moral biti CZ ali ???
Najlepša hvala za vas čas in za odgovore!
Anna
Spoštovani,
ventrikli v možganih so naravni votli prostori, v katerih nastaja in kroži možganska tekočina (likvor). Nekoliko širši prostori niso problem, če širjenje ne gre na račun možganovine. Vsi omenjeni “markerji” so brez pomena za zdravje otroka, v kolikor niso povezani s kromosomsko napako. Placenta (posteljica) je trenutno očitno preko materničnega ustja, torej bi v primeru, da bi se začel porod (splav) prišlo do zelo močne krvavitve, ki bi zahtevala rojstvo otroka prej, preden bi se lahko ustje sploh dovolj odprlo, sicer bi lahko izkrvaveli. Takšno situacijo se rešuje s carskim rezom. Na srečo se v nadaljevanju nosečnosti tako ležeča posteljica neredko odmakne od ustja in je potem porod možen, v kolikor se posteljica od ustja v prihodnje ne umakne, pa bo za dokončanje poroda potreben CR.
Pozdravljeni,
6.1.2012 sem bila na pregledu morfologije.
Izvid je bil:
GA (EDD) 23w0d EDD 04.05.2012
GA (AUA) 24w4d EDD(AUA)23.4.2011.
AC/BPD/FL 692g age-24w1d 68,6%
BPD 96,2% 6.14cm
AC 75,6% 19,38cm
FL 84,3% 44,14cm
Cereb (hill) 50% 2,4 cm
FL/AC 23%
FL/BPD 72%
Skrbi bi odstotek pri Cereb(Hill),kaj sploh je to?in kaj je to kaj narobe da je ostotek tako niski?
Hvala za odgovor.
Vse je v redu. Odstotek predstavlja centilo, na kateri se nahaja konkretna meritev za konkretno gestacijo in 50% je idealno, več pomeni večji, manj pa manjši za gestacijo.
mere so sicer v redu, ampak za morfologijo manjka precej podatkov. Pravzaprav so podatki le biometrični in še to ne popolni. manjka podatek o obsegu glavice (HC).
Pozdravljeni
v 22 t 2/7 so bile mere ploda.
BPD 59,08
HC 203,71
AC 173.96
FL 38,08
Skrbi me, ker piše da je BPD velik za 24 teden.Ali je kaj narobe z plodom?
Pod srčkom naj bi nosila fantka. gibov pa tudi še ne čutim. Čutim rahle mehurčke na spodnji strani trebuha, ali je to znak gibov?
Hvala za odgovor, ker sem res v skrbeh.
nič hudega. Večji BPD je zgolj navidezen, ker ima plod verjetno bolj okroglo glavico. Pomembnejpši od BPD je HC, torej obseg.