Najdi forum

Pozdravljeni!

Imam 18 mesečnega sinčka. Zadnje nekaj mesecev z ženo opažama, da takrat, ko začne zelo jokat zaradi kakšnega hujšega padca ali česa podobnega, postane v obraz modro-vijoličen in ne more takoj zakojat (kot, da bi ostal brez zraka).
Zanima me, zakaj prihaja do tega? Ali je to normalno ali nevarno?

Hvala za odgovor,

Tomaž

Tomaž,

Podobno značilnost sem sama opažala (ne prav pogosto enkrat ali dvakrat) pri obeh mojih fantih. Pri obeh (čeprav sem iz izkušenj pri prvem že nekako vedela) sem se o tem pogovarjala s pediatrinjo. Menila je, da če se to zgodi (otrok pomodri, ne more takoj zadihati), kadar se je otrok pred tem nečesa prestrašil, da je to nekaj kar je pogosto pri majhnih otrocih (nedozorelost živčnega sistema) in da z razvojem izgine (pri nas tudi je – ne bi vedela kdaj), da pa je potrebno biti pozoren, če se mu to dogaja brez posebnega razloga, potem naj pa kar prideva k njej.
Vsekakor je važno v tej situaciji ostati miren, biti z otrokom, mu nežno prigovarjati in ga miriti.
Svetujem vam, da se o tem tudi vi pogovorite s pediatrinjo, še posebej, če se vašemu sinu to dogaja pogosteje. Naj vam svetuje tudi ravnanja, ko se to zgodi.
Seveda pa se mi zdi zelo smiselno, sedaj, ko že veste na katere situacije reagira na ta način, da jih poskušate čim večkrat preprečiti še preden bi se zgodile (vseh pa tako in tako ni možno). Torej, čim manj stvari, ki ga prestrašijo.

Lep pozdrav
Francka

New Report

Close