Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? medularni rak ščitnice

medularni rak ščitnice

V januarju sem bil operiran na ščitnici. V desnem režnju ščitnice sem imel tumor zato so mi odstranili samo desni reženj. Po analizi tumorja pa so ugotovili, da naj bi bil to medularni rak ščitnice. Zdravnik mi je priporočil, da po treh mesecih odstranijo še levi reženj saj je velika verjetnost, da se tumor ponovi še na tej strani.
Zanima me predvsem, kakšna je možnost, da se rak pojavi še na drugih organih?
Ta vrsta raka naj bi bila posledica okvarjenega gena, ki se deduje od staršev. Ali se bo rak pojavi tudi pri mojih potomcih?
Prosim za odgovor, če kdo ve kaj več o tem.

Bogo

Dragi Bogo!

Priporočam vam, da preberete, kar smo o raku ščitnice že pisali. Našli boste marsikakšen odgovor na svoja vprašanja:

tukaj je splošen opis vseh vrst raka ščitnice, tudi medularnega

tukaj pa je pojasnilo, kako se medularni rak ščitnice pojavlja v povezavi z geni

Ne vem, ali so vam potrdili, da ste nosilec okvarjenega gena, kajti sporadična oblika medularnega raka prevladuje nad genetskimi. Tako imate največ verjetnosti, da niste nosilec okvarjenega gena in vaši potomci ne bodo zboleli. Ostala pojasnila so pod drugo povezavo. Če ne veste, ali ste nosilec okvarjenega gena, dobite napotnico za medicinsko genetiko, kjer bodo opravili ustrezne preiskave ter vam tudi svetovali kot družini.

Verjetnost, da se rak pojavi še na drugih organih pa narašča z njegovo razširjenostjo. Torej je pomembno, v katerem stadiju je bila bolezen, ko so jo odkrili in ali so lahko odstranili vse ustrezno tkivo, da bi preprečili ponovitev. Ravno zato vam zdravnik priporoča preventivno odstranitev še drugega dela ščitnice. Vaša prva operacija je potekala tako, da bi vam omogočila kar najbolj kvalitetno življenje po njej – tumorji ščitnice praviloma niso tako nevarni in če odstranimo samo tumor, lahko ostalo tkivo še normalno izloča hormone. Pri medularnem raku pa je potrebna večja previdnost. Priporočam tudi prebiranje naslednje povezave:

Lepo vas pozdravljam,

irena

New Report

Close