Najdi forum

maternica

Lep pozdrav!

Pri zadnjem ginekološkem pregledu mi je ginekolog dejal ,da imam maternico pomaknjeno nekoliko bolj na levo. Zanima me,če to lahko kako vpliva na drugo nosečnost. Rodila sem enkrat pred petimi leti.
Hvala.

Draga Nina,

včasih zdravniki pripovedujemo svojim pacijentom stvari, s katerimi brez komentarja nimajo kaj početi oziroma jih po nepotrebnem celo vznemirja samo zato, ker ne znamo molčati. Časa za pojasnilo si pa ne vzamemo. To ni prav ampak žal ni tako redko.
Vstran pomaknjena maternica lahko sicer res pomeni tudi kaj resnejšega vendar bi vam vaš ginekolog to zagotovo povedal in opravil še dodatne preiskave. Ker tega ni storil predvidevam, da za stvarjo ni nobene bolezenske osnove ali pa je le posledica kakšnega prebolelega vnetja (najpogostje po porodu), brazgotinasto tkivo pa maternico zdaj “vleče” na levo. Tako imate pač maternico pomaknjeno vstran in nič drugega. Nosečnosti to ne bo oviralo niti povzročalo kakšnih komplikacij.

Pozdravljeni!

V zadnjem letu imam z rodili kar precej težav. Poleg občasnih vnetij nožnice in manjših izrastkov v njej (gin. je temu rekla: imaš manjše grbince, kot bradavičke), so ugotovili, da imam maternico pomaknjeno proti križu. Imam zelo boeče mensrtuacije, ki jih blažim z Voltaren-rapid.
Poleti sem imela splav, ker je bil zarodek mrtev. Dva dni po posegu sem se vrnila v bbolnico, kjer so mi povedali, da imam pregrado v maternici, zaradi katere niso dobro “počistili”. Ne razumem, kako lahko po tolikoh letih pregledov spregledajo pregrado!
Poskusila sem z več vrst tabletkami(Minulet, Cilest, 3-Stediril, Stediril D) vse so zbudile burno reakcio: zelo močne glavobole in bruhanje. Gin. se ob tem ne vtnemirja in mi kratkomalo predpisuje vedno znova in znova deuge tabletke. Saj nisem poskusni zajček! Nazadnje sem po petih vzetih tabletkah vrnila vse skupaj sestram (Novembra 2000). Od takrat imam skoraj nepretrgoma glavobole.
Včeraj sem bila zopet na pregledu zardi zelo gostega smrečega rjavega izcedka. Gin. mi je izprala nožnico in naredila ultrazvok, pri katerem je ugotovila nepravilnosti na levem jajčniku. Pravi, da je to zaradi hormonskih sprememb, ker sem nehala jemati tableteke, ki jih pravzaprav nisem nikoli vzela več kot 5, ker sem že po treh dneh bila slaba za umret. Dala mi je tablete Vibramycin, ki naj bi težavo odpravile, meme pa kar boli in boli.

Se da maternico postaviti v pravilen položaj? Kako izgleda odstranjevanje pregrade? Je običajno, da se težave kar vrstijo brez presledka? Jaz bi bila najsrečnejša, če rodil sploh ne bi imela.

Hvala.

Draga Mirjana,

očitno ste tudi take, ki svojih rodil sploh ne bi pogrešale, posebej še, če nimate nobene želje po potomstvu. Žal nič ne poveste o svoji starosti in siceršnjih željah ampak pustimo to. Po hormonskih tabletah so res možni glavoboli vendar so redki in pogosto zamenjava preparata pomaga. Lahko da imate smolo in res ne prenesete nobenih sintetičnih gestagenov ali estrogenov, ki so v tabletkah. Na splošno pa ni prav, da že po 5 dnevih jemanje opustite, ker se težave umirijo šele po 3-5 mesecih pravilnega, rednega jemanja. Tabletke namreč niso kot “sredstvo proti bolečinam”, ki prime v nekaj deset minutah in popusti čez 3-4 ure. Tabletka vzdržuje neko hormonsko stanje naslednjih 24-36 ur in ob rednem jemanju spravi rodila v mirovanje šele po nekaj ciklusih.
Kar zadeva pregrado v maternici jo je mogoče pravilno ugotoviti samo izven nosečnosti in še to z ultrazvočnim pregledom skozi nožnico tik pred pričakovano menstruacijo. Potrdi se diagnozo s histeroskopijo, ki včasih pokaže, da je bil sum na pregrado napačen. Pregrado se da odstraniti histeroskopsko v narkozi, torej skozi nožnico in kanal materničnega vratu, poseg traja nekaj minut do pol ure in en dan po posegu je mogoče zapustiti ustanovo.
“Zadajšnji položaj” maternice je redkokdaj posledica “bolezni”, najpogosteje je to stvar konstitucije. Le kadar je obrnjena nazaj in pri tem ni premakljiva, je lahko v takem položaju “zarasla” kot posledica vnetja ali endometrioze in samo takrat lahko pomeni “znak bolezni”. Z nazaj obrnjeno maternico se torej ne obremenjujte, vkolikor ne gre za endometriozo ali posledice zarastlin po vnetju.
Vaših “nepravilnosti na jajčniku” žal ne morem komentirati. Če vas nekaj kar naprej boli in vaša ginekologinja ne najde načina za odpravo bolečin, bo morda res potrebna invazivna diagnostika z laparoskopijo in histeroskopijo. Posvetujte se s svojo ginekologinjo in jo poprosite, naj vas napoti naprej v ustanovo, ki omogoča napredek pri iskanju vaših težav.

Spostovani dr. Pusenjak!

Ob branju vasih odgovorov sem naletela na stavek, pri katerem se mi je porodilo nekaj vprasanj. Pogovor je tekel o polozaju maternice:

> Le kadar je obrnjena nazaj in pri tem ni premakljiva, je lahko v takem položaju “zarasla” kot posledica
> vnetja ali endometrioze in samo takrat lahko pomeni “znak bolezni”

Sama sem bila pred nekaj leti (3-4) laparoskopsko operirana zaradi endometrioze. Po operaciji se je stanje zelo izboljsalo, pred letom dni pa je ginekologinja zopet opazila “ciste”. Nisem prepricana ali je slo ponovno za endometriozo ali ne. Ob tem je dejala tudi to, da imam “nazaj obrnjeno maternico”. Takrat sem namrec zacela razmisljati o zanositvi in je omenila, da bi polozaj maternice lahko predstavljal tezave ob tem.

Ker pa sem potem v par mesecih brez tezav zanosila (prva nosecnost, stara sem 29 let), sem potem pozabila na to. Zdaj sem v osmem mesecu nosecnosti in nosecnost je (razen neprijetnih slabosti) do sedaj potekala brez vsake tezave. Se ob nosecnosti polozaj maternice sam popravi ali imam zaradi tega lahko se kdaj tezave? Zanima me tudi, kaj pomeni, da je posteljica pritrjena na zadnji del maternice: je to samo dejstvo (ker pac mora nekje biti) ali so s tem povezane kaksne mozne tezave? Koliksna je verjetnost, da so ciste (kakrsnekoli so pac ze bile) ob nosecnosti izginile?

Ob UZ pregledu je ginekologinja dejala, da imam maternico nekoliko trdo. To se dogaja veckrat, predvsem kadar je otrok aktiven (in aktiven je na sreco zelo). Kaj to pomeni? Je to spet samo stanje ali je kaksna nepravilnost? Zaenkrat se nimam nikakrsnih krcev ali popadkov, tudi CTG jih ni pokazal.

In samo se eno vprasanje: brala sem vas prispevek o medenicni vstavi ploda in zunanjem obratu, pa me zanima kdo in kdaj (casovno kdaj: na pregledu pri ginekologu, ob sprejemu v porodnisnico,…) se odloci za tak poseg in kdo ga izvede? Se dela to tik pred porodom, lahko dela to babica,… ?

Najlepsa hvala za vas odgovor,
Tina

Draga Tina,

vse kar omenjate je verjetno kakor to lepo poveste “stanje” in nikakršna bolezen. Kar zadeva zunanji obrat to že desetletja počno v Kranjski porodnišnici, v Ljubljani to delava dva zdravnika, po dogovoru seveda, kolikor sem neuradno izvedel pa kaže, da to dela tudi nekdo v Izolski porodnišnici. Poseg vedno dela zdravnik pod kontrolo ultrazvoka (kot v članku), odloči pa se za poskus sama nosečnica. Predvideva se seveda, da dobi ustrezne informacije o prednostih in o tveganjih takega posega.

New Report

Close