Najdi forum

Pozdravljeni,

Rada bi se ločila, saj z možem nimava nekih odnosov že 6 let. Ne strinjava se v vzgoji otrok, ne o preživljanju prostega časa , ne o ničemer. Problem je da imava skupno hišo, ki naj bi jo prodala in delila premoženje, vendar on o tem noče niti slišat…., izplačati pa me glede  na dohodke tudi ne more. Ne vem več kako naprej, sicer sem vložila predlog na csd pa se nisva na vrsti, vendar finančno nisem sposobna da grem z njim v tožbo, on pa se sporazumno noče raziti. Ne vem kako naprej ali vztrajati pri ločitvi ali živeti kot sostanovalka.se nadaljnjih x let. Nimam več moči , strah me je prihodnosti in finančno res nisem sposobna za plačevanje odvetnikov. Kaj predlagate? Imava tudi 2 otroka, en je ze polnoleten, drugemu manjka par let. Staršev nimam več, tako da bi mu kdo kakorkoli pomagal ne pride v poštev.

 

predloga se ne vlaga na CSD, ampak daš tožbo na sodišče in boš v prvi obravnavi ločena, četudi on sploh ne pride na sodišče. Takso 100 evrov boš pa menda že riskirala. Glede na to, da je en otrok še mladoleten, bosta morala določiti tudi skrbništvo in preživnino. Tudi za to ne rabiš nekih blaznih sredstev, ne vem kdo te je to nahecal. Če pa imaš zelo nizek dohodek, pa lahko dobiš tudi brezplačno pravno pomoč. Tudi na internetu dobiš množico informacij. Glavno pa je seveda, da možu nehaš špilat zastonj gospodinjo. Dokler bo za njega vse po starem, seveda ne bo hotel nič narediti in se bo delal budalo iz tebe naprej.

Spoštovani,

v situacijah kot jo opisujete, ko se znajdemo v zastoju zaradi prepleta različnih faktorjev, je lahko koristen naslednji pristop. Problem pogledamo kot prepleten vozel več vrvic. Identificiramo posamezne vrvice in razrešujemo eno po eno. Poskusi razpletanja celotnega vozla z eno potezo se pogosto izkažejo za manj učinkovite. To je nekaj primerov posameznih vrvic oziroma dilem, ki jih običajno razrešujejo osebe v podobnem položaju:
– vprašanje kako pravno izvesti ločitev s čim manjšimi stroški in v svojo čim večjo korist
– skrb kaj in kako bom našla novega partnerja, kaj če ostanem sama
– izguba starega doma in iskanje novega
– s kom bodo kdaj otroci
– če in kakšne posledice bodo imeli otroci zaradi morebitne ločitve
– povečani življenjski stroški zaradi ločitve
– skrb ali bom zmogla začasno samsko življenje

Naslednji korak bi bil ugotoviti katera ena ali dve vrvici sta za vas najbolj pereči in začeti s tem. Če je to prva vrvica, potem se je velja lotiti kot pravno vprašanje. Prvi korak ste že naredili na CSD. Se pravi je ena opcija, da počakate na njihovo mnenje in se potem odločate naprej z dodatnimi informacijami. Vprašanje je ali ne bi bilo smiselno investirati 100 ali 200 eur in vendarle vprašati za nasvet tudi izkušenega pravnika. Ne mislim na tožbo, ampak le ne eno ali dve uri pravnega svetovanja. Toliko, da se dobro opremite z informacijami in dobro razumete kakšne možnosti imate ter kaj katera od njih pomeni za vas.

Tako lahko greste vrvico po vrvico. Če dalj časa ne bi naredili koraka iz zastoja, hkrati pa bi bilo stanje za vas izrazito neprijetno, bi veljalo podrobneje pogledati ali za tem stojijo še kakšni skriti razlogi. To bi bilo poleg očitnega, da gre že itak za težko življenjsko odločitev samo po sebi. Če želite raziskovati sami, lahko pobrskate po mojih prejšnjih odgovorih na temo notranjega konflikta:
Zamenjava kariere
Block
Želim končati razmerje.
Odhodi partnerja in občutek razvrednotenja
Partnerstvo pod vprašajem in biološka ura

Lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

New Report

Close