listerioza
Spoštovani,
vedno se ponavljajo iste reči: najprej “njam” potem ” “joj”! Potem pa študiramo, kaj bi utegnilo biti v kajmaku, siru, maslu, salami, majonezi intd. ipd. O tem, koliko je bil kajmak pregret ali ne, o tem od kod se je vzel oziroma kdo ga je in pod kakšnimi pogoji pridelal, ne moremo ugibati. Lahko se zgolj zanesete, da je dotični prehrambeni obrat ustrezno sanitarno neoporečen ali pač ne in potem lahko le čakamo, kaj bo. Ni vam zdaj treba vsak teden hoditi na preglede in preiskave, da boste po možnosti v prvih urah izvedeli, da je kaj narobe oziroma da ste se morda okužili. Še enkrat ponavljam, da listerija ni običajna bakterija, ki bi bila prisotna kar v mleku in mlečnih izdelkih povsod ampak je ena od redkih infekcij, ki jo praviloma ugotovimo za nazaj, ko je že prepozno in ni načina, da bi jo odkrili vnaprej. Upoštevajte torej dejstvo, da gre za zelo redek pojav in pozabite, da ste jedli kajmak. Zaradi verjetnosti 1/10.000 ali manj, da ste se prav s tem grižljajem kajmaka okužili z listerijo pač ne moremo ukrepati.
Spoštovani,
včeraj sem pila mleko iz novih mlekomatov, ki so zdaj po Ljubljani. Gre za mleko s kmetije Jamšek pri Komendi. Vedela sem, da je nehomogenizirano, vendar sem danes, ko smo dobili v poštne nabiralnike letake o mlekomatih, prebrala da je tudi nepasterizirano. Ker vem, da je v nepasteriziranem mleku prisotna lahko listerija (za katero vem, da je pri nas sicer redka), me skrbi, da se nisem okužila. Spila sem 3/4 litra. Me pa ne bi tako skrbelo, če ne bi bila mati enomesečne dojenčice, ki jo dojim.
Kaj mislite o tem? Ali morda veste, kako je z prisotnostjo okužbe na področju, od kjer izvira mleko?In če bi slučajno prišlo do okužbe, kakšni so simptomi pri dojenčkih, kako se zdravi in koliko je zanje to nevarno?
Pa še to: zanimivo se mi zdi, da dojenčico manj napenja po takem mleku (nehomogeniziranem, nepasteriziranem) kot po tistem iz trgovine. Ali je to možno?
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Lep pozdrav!
Spoštovani,
o vlogi homogeniziranosti mleka pri prebavi žal vem premalo, da bi lahko o tem kaj kompetentnega rekel, lahko pa povem,da se listerije ne bojte, ker je takšno mleko pod budnim nadzorom sanitarne inšpekcije in v področju Gorenjske in Ljubljanske regije listerija tudi ni endemična.
ne. Za zoonoze je značilno prav to, da se prenašajo le z živali na človeka, naprej pa ne. Edina izjema je prenos z nosečnice na plod.
Spoštovani,
k temu, da se še jaz obrnem na Vas, me je vzpodbudilo predvsem to, da se tako toksoplazmoza kot listerioza kažeta po večini kot prehlad ali lažja oblika gripe. Prav to se mi dogaja v teh dneh. Noseča sem 19t6d in je vse v redu. Sem pa bila v stiku s pasjimi mladički. Naša čistokrvna in rodovniška psička je imela leglo. Vse je bilo čisto, urejeno, psička je cepljena, zdrava, nima parazitov in zajedalcev, tudi mladički so zdravi. Preventivno smo jih razglistili, pa ni bilo pri nobenem nobene gliste. Me pa vseeno skrbi. Iztrebke je sicer čistil mož, jaz sem jih le občasno malo pobožala, pocrkljala. Ali bi me vseeno moralo skrbeti za morebitno okužbo?
Hvala, lp
ne, lahko ste mirni. Če bi vsak prehlad ob teoretično možnih pogojih za okužbo s kakšno zoonozo obravnavali zdravniki, bi imeli v ambulantah verjetno blizu polovice strank, ki so pred tem hodile okrog veterinarjev.
Pozdravljeni!
Sem v 15t nosečnosti. Doma imamo večjo čredo ovac in danes je mož opazil pri dveh ovcah znake listerioze (prisilno gibanje v krogu, fleksija glave). V člankih, ki sem jih uspela prebrati, sem zasledila predvsem navedbe o možnosti okužbe s hrano, bolezen pa naj bi se prenašala celo z vdihovanjem (http://one-health.eu/ee/index.php/sl/page/listerioza/eu_vet_week_2009) in da naj bi se prenašala tudi iz človeka na človeka, kar pa je zelo redko. Zanima me vaše mnenje o tem, kako verjeten je prenos okužbe iz bolne živali na človeka (moža) in ali lahko z možem kje opraviva pregled, če sva se okužila s to bakterijo (čeprav znakov še ni, vendar bi bilo bolje preprečiti, kot zdraviti…). Hvala za vaš nasvet in lep dan!
spoštovani,
listerija je zelo občutljiva na običajno zdravljenje z ampicilinom, zato bi bilo mnogo manj problematično to kot poskusi dokazovanja pri človeku težko dokazljive bakterije, poleg tega jo je mogoče dokazovati šele, ko je škoda že nastala. prenos s človeka na človeka je izjemna redkost, če sami z ovcami nimate nobenih stikov (tudi ne z mesom teh živali) je torej tudi okužba pri vas zelo malo verjetna. Vsekakor lahko priporočam le, da se sum listerioze pri vaši čredi ustrezno veterinarsko obravnava, z osebnim zdravnikom pa se dogovorite za preventivno zdravljenje z ampicilinom (Penbritin) ali z amoksicilinom (Hiconcil) v trajanju 10 dni.
Pozdravljeni,
po vsem napisanem na internetu in v različnih revijah bi zares rada vedela, kaj lahko nosečnica je in česa ne sme. Problem naj bi bil v pršutu, salamah, bifteku, jajcih, majonezi,……Na koncu ugotoviš, da moraš svoj jedilnik res zelo prilagajat. Zanima me ali je vse to res ali se pač malo pretirava (tako kot dosti kje) ? Sem v 12. tednu nosečnosti in mi ni celotno nosečnost skozi samo razmišljati, kaj bom jedla in česa ne smem.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Spoštovani,
morda bi manj razmišljali, kaj pa bolj od kod izvira hrana, ki jo uživate. Če ima hrana ustrezna sanitarno-veterinarska potrdila, potem je varna, sicer pač ne. Izvor nosečnosti potencialno nevarnih parazitov in bakterij pa so v glavnem surovo in suho meso svinjine in drobnice, nekoliko manj goveda, najmanj pa konjskega mesa in perjadi. Enako surovemu je tudi posušeno meso. Problem bi lahko bili tudi mehki siri, skute ipd., spet kot rečeno nepreverjenega izvora oziroma iz malih kmečkih obratov ali z domačij. Tudi če jeste karkoli, je verjetnost okužbe < 1%, če se okužite pa je to za vas 100%-no, zato gre za preventivo in dvigovanje zavesti o prehrani v nosečnosti. Panika, če je kdo ponevedoma iz nepazljivosti zaužil kos nepreverjenega pršuta ali tatarskega biftka ali karpača seveda ni potrebna, ni pa se treba basati prav s suhomesnatimi in surovimi mesnatimi jedmi.
Pozdravljeni!
Danes sem po slučaju oz. bolj iz vljudnosti poskusila 1 dcl kozjega kefirja, ki ga pridelujejo na eni kmetiji iz surovega kozjega mleka.
Sem v 18. tednu nosečnosti in se seveda sedaj bojim listerioze. Kolikor sem brala, je okužba res tako redka, vendar se vseeno počutim neodgovorno.
Kakšni so simptomi, v kolikor bi zbolela. Ali se v vsakem primeru okuži tudi plod, če se okuži mati ali je tako kot v primeru toksoplazmoze, da plod ni nujno tudi okužen.
Najlepša hvala za odgovor,
timnala
obveznih simptomov pri listeriozi sploh ni. Lahko je kot najbolj blag prehlad, malo zvišana temperatura ali še to ne. Plod se z nobeno infekcijo, tudi z listerijo, ne okuži 100% ampak običajno bistveno manj.
Najlepša hvala za odgovor.
Bi imela pa še eno vprašanje..glede na to, da sedaj uživam kozje mleko, s prekuhavanjem verjetno uničim patogene klice, kajne?
In še to me zanima, če bi se mogoče okužila in tudi otrok, se verjetno ne bi donosil do konca, kajne oz. lahko okužen otroček v maternici živi do poroda ali prej pride do splava?
Trkam na les, da je vse ok…tudi na tisti kmetiji imajo higiensko ustrezno rejo, tudi ta edina koza je bolj ljubljenček kot domača žival, a skrb seveda ostaja.
Lep dan,
timnala
mislim,da je že s statističnega vidika skrb pretirana, saj je listerioza relativno redka celo v endemskih področjih. Kakorkoli, prekuhavanje mleka v sekakor uniči vse pomembne klice. Če se plod v maternici okuži z listeriozo v mnogo primerih odmre ali pa pride do prezgodnjega poroda zelo bolnega otroka.
Pozdravljeni! Tudi jaz imam nekaj vprašanj glede listerioze. Noseča sem 16 tednov. Do danes sem živela v dobri veri, da jem zdravo ter se odpovedujem tisti hrani, ki ni primerna v času nosečnosti (glede listerioze sem upoštevala spisek, ki je naveden v članku http://babybook.si/novice/listerioza-%E2%80%93-okuzba-med-nosecnostjo.html). Glede na to, da sem toksoplazmo že prebolela, se mi tudi ni zdelo nič narobe, ko sem na praznovanju taščinega rojstnega dne pred dvema dnevoma pojedla nekaj kruhkov, na katerih je bila tudi salama oziroma pršut (surov). Danes sem praktično po naključju (iskala sem nekaj drugega) naletela na to temo in sem bila presenečena, da sta tudi salama in pršut omenjena kot možna vira okužbe z listeriozo (v omenjenem članku namreč ne piše nič o tem). Sedaj me zanima, ali sem pravilno razumela, kar ste pred časom napisali. Čez 15 dni imam ponovno pregled, torej, če bi slučajno do okužbe z listeriozo prišlo, bi že na pregledu to vedeli (odmrtje ploda)? Sicer pa sta bila tako salama kot pršut kupljena v trgovini, zato sem pomirjena. Vprašala bi še nekaj, ali je možna okužba z listeriozo (ali s kakšno drugo nevarno bakterijo za plod) tudi pri raznih poškodbah? Recimo, zadnjič sem se pri pripravi mesa (piščanca) pošteno vrezala v prst. Kakšna količina okužene hrane pa je potrebna, da se okužiš? Včasih namreč kupimo kuhan pršut, vmes njega sem pa že dobila majhen košček salame (očitno so rezali na isto mesoreznoco). Kaj, če je recimo kuhan pršut v stiku z okuženo salamo, se potem bakterija prenese tudi na kuhan pršut? Za odgovor se ne mudi, vse skupaj sprašujem iz radovednosti. Bi se vam pa ob tej priliki rada zahvalila za ves trud in čas, ki nam ga namenite. Najlepša hvala, Alja.
Spoštovani,
če bi bile reči res tako usodne, bi ljudi na svetu že zdavnaj ne bilo več. Saj ste verjetno kdaj peljali skozi rdečo luč na semaforju? Vas je takoj povozil tovornjak? Verjetno ne, le malce večji verjetnosti za tak dogodek ste se izpostavili. Torej, ne komplicirajte in pozabite na listeriozo. Za to infekcijo je tako majhna verjetnost, da jo je komaj vredno omenjati. Enako velja za vreznino pri rezanju mesa.
res je…:-)