Kožica in obrez
To razumem, kaj pa kaksno mazilo? Pač ja, glavica je danes po dolgem dolgem času ugledala v celoti svetel dan in razumem da je zelo boleča, saj prej ni bila vajena zunanjih reči, zaenkrat imam še use privezano zgoraj. Zgornjo gazo sem že snel, tako da je zdaj ostala samo še spodnja(mrežasta). To mrežasto moram menjati, kajne??, saj je ze zelo umazana, malce tudi krvava, kar mislim da je normalno. Glavico opazam da je tudi že malo razbolela.
Zaradi bolečine oz. neprijetnega občutka glavice se bojim, da tudi hoditi ne bom mogel. Zelo sem zaskrbljen, če bo taka bolečina traja en mesec.
Lp
Spoštovani!
Na dan operacije naj povoj ostane gor (saj je glavica ovita naokrog, na sredi je odprtina kjer lahko lulate). Dan po operaciji pa je potrebno povoj (vse povoje, vse plasti) povsem odstraniti. To se najlažje napravi tako, da se jih nekoliko omoči. Lahko s sveže pripravljenim ohlajenim kamiličnim čajem ali vodo. Po odstranitvi povojev se koža osuši in morda položi med spodnjice in glavico svežo vazelinsko gazo (npr. Mepitel), če je prehudo da bi imeli samo spodnjice. Nato pa 2-3x dnevno oprati, sicer pa vsak dan sveže spodnje perilo in to je to.
Do dokončne zaceliteve pri morebitnih spolnih odnosih uporaba prezervativa – kondoma.
Šivi odpadejo sami po 1-2 tednih. Če so po dveh tednih še prisotni, jih malo “cuknete” in če še ne gredo stran, nadaljujete z umivanjem 2-3x dnevno, sicer pa pustite času čas, da se celi.
Preveč maceriranja in namakanja lahko povzroči, da pride do prezgodnje popustitve šivov in defekta, kar še podaljša čas celjenja. Če se pa nič ne umiva, pa lahko pride do zagnojitve in še večjih težav.
Predvsem pa – če menite, da celjenje ne poteka v redu, obiščite svojega zdravnika in mu pokažite problem.
Seveda je prvi dan po operaciji boleče, seveda si lahko nekako namestite tako, da se “ne dotika”. Ampak umiti je pa vsak dan treba in menjati perilo, tako da je čisto in ima rana mir, da se celi.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Opozoriti moram ponovno, da medicina ne deluje prek interneta – potrebno je videti in pregledati, da se lahko opredeli problem in predlaga možne rešitve. Tako kot ne morete biti obrezani prek interneta, tudi ni moč reči, za kaj gre v vašem primeru. Lahko je zgolj košček odmrlega tkiva… Najpogosteje pa je problem v predelu zunanjega ustja sečnice – zunanjega meatusa – posledica bolezni, ki je povzročila tudi fimozo – zožitev kožice – npr. lichen sclerosus. V tem primeru je, če se curek zoži in je ovirano praznenje mehurja, potrebno opraviti še dodatno operacijo – npr. meatotomijo ali celo kaj drugega – in tako omogočiti nemoteno uriniranje.
Predlagam torej, da greste na pregled k urologu, ki vas je operiral (ali kateremukoli urologu) in pokažte ter poveste, v čem je problem. Le na osnovi pregleda (in morda celo meritve pretoka urina (uroflow) ali kalibracije meatusa) je mogoče reči, ali je/bo vse v redu samo po sebi ali bo potrebno dodatno ukrepanje.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Rane se celijo pri različnih ljudeh zelo različno – pri nekaterih je v enem tednu praktično zaceljeno, pri drugih pa še daleč od tega. Pa tudi tehnike masturbiranja so različne – najprej nežno in previdno.
Predvsem obstaja tveganje, da bi zaradi erekcije ali grobe manipulacije s kožo prišlo do pretrganja šivne linije in posledično defekta kože, kar bi precej podaljšalo celjenje. Najpogosteje že po 2 tednih ni več nobenih težav, teoretično/načeloma pa svetujemo počakati 4 tedne oziroma tako dolgo, da je rana zaceljena in so šivi odpadli.
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni
23.1.2013 so mi na ljubljanski polikliniki opravili cirkumcizijo. Poseg je trajal pol ure in ni bilo zapletov. Po operaciji sem več ali manj upošteval navodila o higieni s kamiličnimi čaji in splakovanjem po majhni potrebi. Ves čas sem čutil bolečine in sem bil 8 dni na bolniški. Sedmi dan po operaciji se je iz spolovila dobesedno ulila kri, ki se je sicer kmalu ustavila. Ob pregledu je zdravnik menil, da je vse ok in da se bodo rahle krvavitve in drugi izcedki pojavljali še kakšen teden.
Občutljivost glavice je res problem a po dobrem tednu je stvar že veliko sprejemljivejša. Sam menim, da okrevanje v celoti poteka dobro, skrbijo me le vsakodnevni krvavi madeži. Je to res še v mejah normale?
Pripomnil bi še to, da ta operacija ni neboleča in da ne gre brez nekaj dnevnega bolniškega staleža. Ko se odpravljate na ta poseg imejte to v mislih.
Ko bo zadeva “pripravljena za uporabo” upam, da ne bo težav, trenutno me pa spolnost ne mika (sem bil prepričan, da tega nikoli v življenju ne bom izustil):-).
Spoštovani!
Vašega opisa “ulila kri” sicer ne morem komentirati, domnevam pa lahko, da je prišlo (morda zaradi nekoliko netesnega povoja ob operaciji) do hematoma, seroma, ki se je nato sprostil, mogoče potem, ko je popustil šiv. Najverjetneje je to tudi razlog za daljše celjenje in za več bolečin, kot je to običajno. Tega ni vedno, odsotnost iz dela zaradi obrezanja, kot jo opisujete, ni običajna in večina moških, ki so obrezanih v vaši starosti, gre v službo 2-3 dan po posegu oz. če so obrezani v četrtek, gredo v službo v ponedeljek. Tu in tam pa se zgodi, da pride do zapleta – manjši hematom, lahko podaljšano celjenje če npr. šiv prezgodaj popusti itd. V tem primeru lahko traja celjenje tudi mesec dni ali več, izjemoma je celo potrebno opraviti sekundarni šiv ali celo predpisati antibiotik (tudi primera z okužbo se spomnim, kjer se ni celilo dokler ni prejel antibiotika).
Madeži pa so lahko tudi iz površine glavice – odvisno kako dolgo je bila pokrita in koliko je bila obolela zaradi osnovne bolezni – odvisno ali ste pred operacijo lahko normalno kožico potegnili prek glavice in jo redno umivali ter je bil problem samo ob erekciji ali pa že dalj časa sploh niste umili glavice, ker kožica ni šla dol in je bilo potem pri operaciji potrebno razrešiti nastale zarastline – v tem primeru ni nič nenavadnega, če traja mesec dni ali več, da si povrhnica glansa, ki je sedaj v čisto novih pogojih (suho okolje) opomore.
star sem 58 let,že skozi mi nagaja kožica ki ne gre preko glavice.delo itd sem skozi prestavljal ta problem.živim sam pa me je strah povabiti prijateljico. svetujte če lahko pomagate ali je prepozno.lep pozdrav .otroci so na svojem ,sam pa sem ostal s tem problemom,včasih je bila to tabu tema..hvala za odgovor
Spoštovani!
To ni nič neobičajnega, pravzaprav operiramo dandanes več fimoz pri starejših od 50 let kot pri mlajših. Namreč dandanes je prava “gonja” proti obrezovanju otrok, v starosti pa pride nato do bolezni prepucija, fibroze in zato večino operacij fimoze opravimo v vaši starosti. V lokalni anesteziji (kot pri zobozdravniku), en dopoldan porabite za to (priprava, sprejem, čakanje…. 2 uri . … operacija pol ure…. čakanje 2 uri…. domov). Povoj odstranite drugi dan, celi se pa kar dolgo – računajte mesec dni od operacije, preden boste povabili prijateljico. Preprosto se oglasite pri urologu in se dogovorite. Lahko tudi pri meni…
Pozdravljeni.
Danes sem bil pri urologu. Rekel mi je, da bo potrebno opraviti obrezovanje in me bo narocil na operativni poseg v lokalni anesteziji na polilkliniki. Imam nekaj vprasanj..
Cakalna doba naj bi bila zelo velika … Ali je obstaja tudi moznost samoplacniskega obrezovanja, da prides prej na vrsto, ker se mi zdi nesmiselno cakati eno leto… Kje bi to lahko opravil, da bi se lahko pozanimal koliko stane poseg..?
Ali imam lahko spolni odnos kljub temu, da kozica ne gre preko glavice v erekciji, ali bi bilo to zame prevec bolece??
Hvala za odgovore.
Lp Uros
Spoštovani!
1. Seveda, marsikje. Lahko npr. kliknete na spodnjo povezavo in pokličete.
2. Da, lahko, če vas npr. ne boli pri samozadovoljevanju. Vendar – glavice ne morete umivati itd – se pravi bi bilo smiselno opraviti obrezanje (da ne boste nenadoma ugotovili, da spodaj raste kaj hudega, npr. rak penisa).
dober dan
imam manjsi problem.Slabo leto nazaj se mi je kozica strgala na dveh mestih med seksom.Ko se je vse skupaj zacelilo pa mi vec kozica ni normalno drsela preko glavice.Z zeno med okrevanjem nisma seksala ko pa se je kozica zacelila sma spet in spet poskodba kozice samo se huje .
Zdaj pa v uplahnjenem stanju komaj potegnem kožico preko glavice vnabreklem pa sploh ne več.
zdaj med seksom uporablamalubrikant samo to bolj malo pomaga.
Zadnji mesec pa mi je na glavici nastala bela lisa in ko se je olupila je ostala rdeča in se urin mi jezačel razprseno tečt ko grem na wc je mozna reakcija na lubrikant
kaj naj storim?
hvala za vaš odgovor
Spoštovani!
Pregleda naj vas urolog. Precej možnosti je, da vam bo svetoval obrezanje, seveda odvisno od tega, kaj bo našel. Lahko ne gre za problem z lubrikantom, temveč za napredovanje osnovne bolezni (precej možnosti je, da gre za balanitis xerotica), ki lahko zoži tudi zunanji meatus sečnice in povzroči ovirano praznenje mehurja. V takem primeru obrezanje da največ možnosti, da bolezen ne bi napredovala tudi še po zdravljenju (odstranitvi) kožice in povzročila oteženo uriniranje, kar bi zahtevalo dodatne posege.