Kontracepcijske tablete Yasminelle
Dober dan. Mene zanima kdaj lahko preneham z jemanjem KT Yasminelle. imam pogoste glavobole in bi jih želela prnehat jemati takoj. Ali lahko. Včeraj sem sicer še imela nezaščiten spolni odnos zato me zanima, če je možna zanositev če danes več ne vzamem tabletke.
kKdaj lahko tako pričakujem naslednjo menstruacijo?
Lep pozdrav!
Mene pa nekaj zanima…tabletke Yasminelle jemljem že skoraj eno leto in do sedaj se mi še nikoli ni zgodilo, da bi kdaj katero pozabila. Sedaj sem v prvem tednu jemanja in 4. dan sem tabletko pozabila vzeti. Žal je minilo več kot 12 ur ampak sem jo pojedla takoj nasledni dan. So me pa prestrašila navodila, saj piše, da je ob pozabljeni tabletki možnost zanositve večja, sama pa sem imela dan prej nezaščiten spolni odnos. Vendar če prav vem, ovulacija nastopi približno 12 dan in tudi sperma v nožnici ne preživi več kot 5 dni, imam prav? Poleg tega pa me še zanima koliko časa moram sedaj uporabljati dodatno zaščito, samo 7 dni kot piše v navodilih ali je boljše da jo upoabljam dalj časa?
Hvala za odgovor!
Navodila niso namenjena strašenju ampak vas samo opomnijo na možne težave in povedo kako ukrepati. Po pozabljeni tabletki lahko uporabljate 7 dni kondom ali pa uporabite katero od nujnih kontracepcijskih tabletk. Prvi in zadnji teden sta za ovulacijo najbolj nevarna, ker je to vse blizu dni, ko ne uporabljamo tabletk. v naravnem rednem ciklusu je ovulacija okrog 14. dne, spermiji pa lahko preživijo v ženskih rodilih do 3 dni.
Zdravo!
Jemala sem KT 1 leto, nato pa sem želela narediti pavzo. Po 2 tednih nama je pri spolnem odnosu počil kondom, nakar sem v roku 15 minut pojedla ‘tabletko po’ in v roku 14 dni naredila 2 testa (nekak sta skupaj pakirana v lekarni). Oba sta bila negativna, zato sem začela jemati primolut nor, da dobim spet menstruacijo (ker sem imela zelo neredne cikluse in mi je ginekologinja rekla, da naj jemljem le te, ker je po naravni poti še dolgo ne bi dobila). Ko sem pojedla tistih 20 tabletk, sem začela zopet z jemanjem KT, to je bilo pred 11-imi dnevi, danes pa sem opazila rjav izcedek na hlačah, pa me zanima, če katera ve, ali je to mogoče od tabletk, ker jih spet ponovno jemljem?? Je možno, da se mi izcedki pojavljajo tako, kot v primeru, da zečneš jesti tabletke prvič??
(med prenehanjem in ponovnim jemanjem je minilo približno 4 tedne).
Prosim za odgovor 🙂
Po kakršmikoli prekinitvi jemanja tabletk je na začetku enaka situacija kot ob čisto prvi uporabi tabletk. Začnemo ob prvem dnevu menstruacije in že ta se lahko zavleče s krvavim izcedkom, taki izcedki pa so možni še v nasklednjih nekaj mesecih. Preprosto nadaljujte s tabletkami in bodite pri tem kar se da natančni, izcedki bodo sami počasi prenehali.
Pozdravljeni,
tabletke sem po štirimesečni pavzi začela ta mesec ponovno jemati. Ker pa sem zaradi naglega pakiranja po pomoti vzela namesto nove ploščice, rezervno, v kateri je že manjkalo nekaj tabletk, je prišlo do zmede. Tabletke sem začela jemati prvi dan menstruacije, ker pa se ne spomnim, ali je bil to ponedeljek ali torek (zaradi manjkajočih tablet), zdaj nevem kateri dan vzamem zadnjo tabletko. Zanima me, če bi bilo narobe, če vzamem eno tabletko preveč, npr. da vzamem zadnjo tabletko v torek, čeprav sem vzela prvo v ponedeljek? torej, da jih namesto 21 vzamem 22. Je zaščita še vedno zanesljiva?
Ela22: ne bi smelo biti nič narobe, bolj opozarjajo na previsoke temperature pri hranjenju tabletk.
Petra artko: Povsem brez težav si ciklus podaljšate, s tem se zaščita nič ne zmanjša. To lahko s pridom uporabite tudi takrat, ko ne želite imeti menstruacije v določenem obdobju.
Spostovani! Kontracepcijske tabletke yasminelle jemljem ze 2leti, pred tem pa sem 5 let jemala diane 35. Tokrat se mi je prvic zgodilo, da je krvavitev med pavzo zelo sibka, je skoraj ni. Sicer sem v tem mesecu redno vzela vse tabletke in tudi drugih posebnosti ni bilo. Zanima me, ce je mozno, da je prislo do zanositve ali je ta pojav povsem normalen- v 7 letih se mi namrec to se ni zgodilo. Hvala in lep pozdrav!
Dlje ko uporabljate tabletke, bolj je verjetno, da bodo krvavitve v pavzi zelo šibke, komaj opazne ali pa da jih občasno sploh ni. Vse to je normalno in tako ne izgubljate dragocene krvi. Če ste tabletke normalno porabili brez motenj, ni nevarnosti za nosečnost.
pozdravljeni.
ginekologinja mi je prvič predpisala yasminelle kt. prvo tabletko sem vzela zvečer, ker se je takrat pojavila menstruacija, ampak ker bi mi bolj odgovarjalo če bi jih jemala zjutraj, sem naslednji dan tabletko vzela zjutraj.. zdaj tabletke redno jemljem zjutraj. ali je narobe, da sem prvo tabletko vzela zvečer, naslednjo pa zjutraj?
Pozdravljene,
začela sem jemati KT Yasminelle, vendar je 1 dan nisem vzela ( ker mi je padla v umivalnik), nato sem jemala naprej. Danes sem pojedla zadnjo tabletko brez hormona in se mi še vedno ni pojavila krvavitev. Jutri bom morala začeti z novim pokcem.
Ali naj prekinem z uporabo KT ter počakam na menstruacijo in nato spet začnem ali naj kar nadaljujem z uporabo KT?
Spolne odnose z fantom sva imela vse zaščitene.
Hvala za odgovor.
Pozdravljene,
jemljem KT vendar ene tabletke nisem vzela ( saj mi je padla v umivalnik) vse ostale pa sem.
Danes sem pojedla zadnjo tabletko brez hormona krvavitev se pa še vedno ni pojavila, imam pa močan rjavkast beli tok.
Jutri bi mogla začeti jemati nov pokec, vendar nevem, ali naj počakam na menstruacijo in nato začnem jemati nov pokec ali naj kar nadaljujem?
Z fantom sva imela zaščitene spolne odnose.
Hvala lepa za odgovor.
Če ste izgubljeno tabletko takoj nadomestili z naslednjo v pakiranju( dan v tednu se sicer ni ujemal, a nič hudega, ker so enaki odmerki), ste samo en dan skrajšali ciklus in bi v času pavze normalno morali zakrvaveti. Če pa tabletke niste nadomestili in je bila prejšnja pavza v bistvu en dan daljša, obstaja možnost slabše učinkovitosti tabletk. zato za vsak primer pred uporabo naslednje tablice naredite test na nosečnost in pri negativnem testu smete nadaljevati s tabletkami po shemi.