Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija Kontracepcijske tablete Yasminelle

Kontracepcijske tablete Yasminelle

Obema. H ginekologu se ne mudi. Zaščiteni ste kljub izcedkom.

Zdravo!

Tudi jaz imam vprašanje. tabletke yasminelle jemljem že 3 leta, vendar do sedaj nisem imela rednega partnerja in sem vedno uporabljala dodatno zaščito.
Pred 3 tedni sem želela prestaviti menstruacijo (zadnjo tabletko bi morala vzeti v soboto, vendar sem jo vzela še v nedeljo, ponedeljek, torek sem po nesreči spustila in vzela še eno v sredo, po tem pa več ne). v petek sem imela spolni odnos, kondom je zatajil, tako da sem za vsak slučaj naslednje jutro šla po norlevo. Menstruacijo sem dobila še isti dan, trajala je dalj časa (8 dni, običajno 5). naslednji omot začela jemati v sredo (toraj po 7 dneh pavze od zadnje tabletke). jemala sem jih redno, nato pa sem v 2. tednu (v četrtek) tabletko pozabila in jo vzela skupaj z petkovo (toraj 24ur prepozno). v nedeljo sem imela nezaščiteni spolni odnos.
V navodilih sicer piše, da v kolikor je bila tabletka zamujena v 2. tednu dodatna zaščita ni potrebna, vendar me zanima, če je vseeno bolje da grem po urgentno tabletko, saj se mi zdi kar velika hormonska zmeda…

lp

Upam, da ste šli po urgentno kontracepcijo, ker je bila zmeda res velika. Se opravičujem za zamudo.

Spoštovani,
ker tablete jemljem v zgodnji jutranji uri in takoj, ko vstanem, sem se malce zmedla, in namesto, da bi vzela tableto za nedeljo, sem jo za ponedeljek, potem pa zmedeno nevede nadaljevala jemanje v čisto napačnem vrstnem redu, tako da sem danes, na nedeljo, pristala na torku in šele danes podrobno pogledala in videla vso zmešnjavo. Zanima me, če to vpliva na zaščito in koliko?
hvala za hiter odgovor

se opravičujem, popravek, danes na soboto (sem mislila, da je nedelja)…
Pa še zanima me, kako naj jih jemljem do konca, ali naj jih še naprej v napačnem vrstnem redu ali naj začnem po pravih dnevih z naslednjo škatlico ali kaj podobnega…

Pozdravljeni,

odvisno od tega, katere tablete jemljete in katere ste zamešali. Če jemljete tiste, ki jih je v škatlici 21 in imajo vse enako sestavo, je vseeno, katero vzamete kateri dan, samo da jih je 21 zaporedoma in nato 7 dni pavze. Dnevi so napisani zato, da ne razmišljate, ali ste prejšnji dan tableto vzeli ali ne in torej ni prevelike zmešnjave 🙂
Če pa imate kombinacijo 24+4, pa je pomembno, da vzamete 24 tablet enake barve (imajo enako sestavo) in ne zamenjate z eno od preostalih štirih, v kateri ni učinkovine, ampak le placebo.
Kako naprej pa je spet odvisno od tega, kaj jemljete, tako da sporočite, pa bova našli način 🙂

Lep pozdrav,
Polona Podnar, dr.med., spec. gin. in porod.

Pozdravljeni. KT Yasminelle jemljem 2 leti nepreknjeno. Zanima me, če moram narediti kakšno pavzo (1. leto). Namreč slišala sem, da je dobro, če naredim pavzo in potem spet nadaljujem z jemanjem KT.

Pozdravljena!

Z medicinskega vidika pavza ni potrebna.

Matjaž

Pavza je nesmiselno dejanje, ki po novejših raziskavah ob ponovnem jemanju poveča tveganje za globoko vensko trombozo (tveganja so višja v prvem letu jemanja, tudi po pavzi). Tvegate tudi druge stranske učinke, ki jih prej niste imeli, v prvih mesecih se lahko spet pojavijo vmesne krvavitve, ki pa sicer niso škodljive, so pa moteče.
Včasih so zdravniki mislili, da si mora telo “oddahniti in se očistiti” vseh hormonov, ki smo jih vnesli s hormonsko kontracepcijo v telo. Raziskave so pokazale, da se že po parih dneh po prenehanju jemanja hormonske kontracepcije hormoni v telesu vrnejo v normalno stanje, torej grejo sintetični hormoni po parih dneh ven iz telesa in je pavza povsem nesmiselna. Če ste zdrava, nimate povišanega pritiska, povečane telesne teže in ne kadite, lahko kontracepcijo jemljete vse do menopavze. Seveda je po 35.letu bolje razmisliti o drugih možnostih, npr. o mini tabletki, Mireni, ablaciji, ali o sterilizaciji, zadnje dvoje pride v poštev, če ne mislite velč imeti otrok.
Lp

Pozdravljeni, zanima me, kdaj točno sem zaščitena, če vzamem tabletko. Je to isti dan, en dan vnaprej ali mogoče za nazaj.
Hvala za odgovor, urša

Če ste vzeli tabletko prvi dan menstruacije, zaščita deluje takoj. Nkakor pa ne deluje za nazaj?

Pozdravljeni.
Ali obstaja možnost za zanositev, če imam npr. v cetrtek spolni odnos, v petek pa pozabim vzeti tabletko? Po tem ko sem pozabila vzeti tabletko, preventivno še nisem imela spolnega odnosa. Ali so moje skrbi odveč?
Najlepše hvala za odgovor in lp

Odvisno, katero tabletko ste pozabli vzeti, ali je bilo to v prvem, drugem, ali tretjem tednu? Je to vaš prvi zavojček ali že dolgo uporabljate kontracepcijo? Sicer vam vse natančno piše v navodilih, ampak vsaka pozabljena tabletka lahko vodi v nosečnost, sam s tem znižujete zanesljivost zaščite.

živjo,
imela bi vprašanje, nehala sem jemati yasminell tabletke po 5 letih. Mineva prvi mesec ne jemanja in bolijo me jajcniki. Zanima me ce je to normalno ali bi morala na pregled?
Hvala in Lp 🙂

Kako pa veste, da so jajčniki? Velikokrat ženske mislijo, da so jajčniki, po navadi pa se izkaže, da je šlo za črevo (kar pa ne pomeni, da ne zaslužite strokovne obravnave). Če ne bo bolje, če bi se bolečina iz dneva v dan stopnjevala ali če imate povišano temperaturo, pa se le zglasite pri vašem ginekologu. Po vsej verjetnosti pa bo bolečina kaj kmalu izzvenela.

Živijo.

Tabletke Yasminelle sem jemala več ali manj neprekinjeno skoraj 7-8let. Potem sem prekinila za 9 mesecev in ko sem dobila novega parnerja sem spet začela, a sem kmalu mogla prenehati zaradi infekcij (uveitis, pyelonephritis, poslabšanje imnunskega sistema)- začasa prejšnjega jemanja sem imela le stalne težave z manjšimi infekcijami- da sem vsak mesec imela virozo, afte, srbenje spolovila vsak teden pred menstruacijo itd. Pa vednar sem jih jemala,ker so mi zelo izboljšale gostoto las in počistile kožo. Tudi tokrat je razlog jemanja isti- ker mi izboljšajo kožo,lase in na sploh mastnost las, izgled por-pač estetski efekt.

V glavnem v čem je problem. Od kar sem nazadnje začela jemati (sedaj sem na koncu 2. ciklusa) me je že po kakšnem tednu začelo boleti nizko v medenici kot da bi bil mehur- pa verjetno ni, ker je urin bp, me ne peče, nimam krčev (kot pri pyelonephritisu), niti nisem dobila vročine ipd.. Ampak bolečina vztraja.
Nazadnje ko sem jih jemala, je bolečina bila podobna,vendar šibkejša in le občasno izrazitejša med spolnim odnosom. Sedaj spolnih odnosov nimam, bolečina pa je prisotna skoraj ves čas, ne glede na del ciklusa.
Zanima me, a naj obiščem osebnega zdravnika in prosim za urinske preiskave ali naj grem k ginekologu? Ali pa je to le začasni pripetljaj, ki bo izzvenel po določenem času jemanja?

Trenutno sem res v dilemi, a naj KT še sploh jemljem, glede na slabšanje imunskega statusa tekom jemanja, ali ne.

Hvala za pomoč.

J

Jaz bi vam svetovala prenehanje s kontracepcijo, vsaj s kombinirano, mogoče bi še poskusili s Cerazette ali Mireno, ki vsebujeta le en hormon. Sploh zaradi uveitisa, ki lahko pripelje celo do slepote v kombinaciji s kombinirano kontracepcijo. Odločitev je seveda vaša, pogovorite se tudi s svojim ginekologom. Tudi on lahko opravi določene teste.

Živjo!

Tabletke Yasminelle sem redno jemala dve leti brez zapletov. Pred 7 meseci sem jih prenehala jesti, vendar bi jih želela ponovno začeti. Ali jih lahko začnem uporabljati že prihodnji mesec?

Hvala za odgovor

Lahko

kt yasminelle sem prvič začela jemat prejšnji ponedeljek, 5 dni po končani menstruaciji in jih od takrat jemljem redno. ali moram še uporabljat dodatno zaščito ali je ni več potrebno?
lp

New Report

Close