Kontracepcijske tablete Yasminelle
Imela sem spolne odnose, vendar z mehansko zaščito (kondom). Glede ZELO šibke in “čudne” (bolj rjav izcedek) menstruacije sem bila konec prejšnjega meseca pri ginekologu, ker se ta “čudna” menstruacija ni pojavila prvič ta mesec ampak tudi prejšnji. Res nevem kaj naj naredim. Ne vem ali lahko začnem jemati danes ali ne……. prosim za pomoč…..
Hvala
Pozdravljena!
Načeloma posebne škode na plod oz. otroka KT nimajo oz. bolje rečeno ne moremo nedvoumno dokazati, da jih nimajo. Zlasti progestageni z antiandrogenim delovanjem naj bi potencialno vplivali na razvoj hormonsko odvisnih tkiv in organov (vulva, nožnica, penis, klitoris). Izvedeno je bilo več študij, ki sicer niso uspele dokazati, da bi hormoni v KT povzročili kakšne deformacije na otroku ali pa povzročale splav. Del razloga za majhno nevarnost takšnega razvoja dogodkov je tudi ta, da se spolovila razvijajo čisto na koncu razvoja organov, torej šele po 8. tednu nosečnosti, ko skoraj vse ženske vedo, da so noseče. Kljub vsemu pa se priporoča, da ženska preneha z uporabo kontracepcije takoj ko izve, da je noseča. Iz istega razloga se priporoča, da ženska ni noseča, ko prične z uporabo hormonske kontracepcije. Mogoče malo skregano z logiko, toda dokler se uradna doktrina ne spremeni, so tudi moja priporočila takšna.
LP, Matjaž
Lep pozdrav.
Vprašala bi, če sem prav razumela? Želim si prestaviti menstruacijo in se odločim, da po koncu 1.zavoja tablet začnem TAKOJ z jemanjem 2.zavoja tabletk (brez pavze) in porabim celotnega. Zanima me, če to pomeni,da se med jemanjem obeh zavojev menstruacija sploh ne pojavi in se ta pojavi šele po koncu 2.zavoja, med 7-dnevno pavzo?
Hvala. lp.
Pozdravljeni.
Naslednji teden si želim prestaviti menstruacijo za nekaj dni. Ker nisem povsem prepričana ali ravnam prav se obračam na vas. Skrbi me tudi zato, ker sem 2 meseca nazaj spremenila prvi dan jemanja tablet tako, da sem 7 dnevno pavzo skrajšala za 4 dni in začela z novo tablico, potem pa sem imela krvav izcedek kar cel mesec. Tako da me najprej zanima ali je glede na to varno prestavit M z KT?
Torej….
Sem uporabnica KT (yasminelle, 6 mes.), po končani tablici želim nadaljevati z naslednjo tablico. Zanima me ali je boljša varianta, da tisto novo tablico porabim brez pavze do konca in si tako prestavim menstruacijo za cel mesec, ali pa je boljše, da uporabim samo toliko tablet za koliko dni si želim prestavit M. Prestavila bi si jo največ za 14 dni.
Prebrala sem več nasvetov in ponavadi svetujejo, da se porabi kar cela tablica in se potem naredi premor. Zakaj je ta varianta boljša? Mene je strah 2 tablici jemati neprekinjejo, saj je bojim stranskih učinkov. Večina jih poroča da so po prestavljanju imele vmesne krvavitve in boleče dolge mestruacije med 7 dnevno pavzo. Je to vedno posledica prestavljanja? Moje odtegnitvene krvavitve so že sedaj precej močne.
Zanima me, kaj storiti če prestavitev ne uspe in se predčasno pojavi krvavitev? Baje se to pogosto dogaja pri yasmilelle, ker so nizkodozne. Moram takrat nehat in takoj narediti pavzo ali pa lahko nemoteno naprej pojem vseh 14 tablet ne glede na to kako krvavim? Se lahko zgodi da imam krvave izcedke kar cel mesec? Lahko v tem primeru nekaj dni jemljem 2 tabletki hkrati, dokler se ne umiri? Je takšno nihanje hormonov sploh varno? Bojim se, da sem zaradi tega še dodatno izpostavljena raznim stranskim učinkom in hujših zapletov.
Najbolj pa me zanima seveda zaščita. Da se zaščita ohrani si lahko prestavim le za 7 ali 14 dni? Torej po ključu vsakih naslednjih 7 dni, ne? Če pa podaljšam le za 5 dni pa se zaščita ne ohrani, ne?
Hvala za odgovor.
Pozdravljena!
Prestavitev odtegnitvene krvavitve za zdravje ni problematična. Tudi podaljšanje uporabe brez premora ni nič zdravju nevarnega. Nekatere ženske to celo vedno počnejo, ti. tricikliranje, ko uporabijo 3 zavojčke skupaj, šele nato pa naredijo premor. Priporoča se, da so na leto vsaj 4 odtegnitvene krvavitve.
Prestavitev odtegnitvene krvavitve brez premora je svetovana predvsem zato, da se ohrani začetni dan jemanja tabletk. Če se naredi 7 dni premora ali pa če premora ni, se prva tabletka iz novega zavojčka vedno vzame na isti dan. Tako se zmanjša možnost, da bi ženska storila napako pri jemanju. Če se krvavitev prestavlja le za nekaj dni, potem ostane zavojček na pol izkoriščen in je možnost napake večja.
Pri nekaterih ženskah se pri neprekinjeni uporabi res lahko pojavijo vmesni krvavi izcedki, ti. spotting oz. mazanje perila. Bolj pogosto je to pri KT, ki vsebujejo nižje koncentracije EE v kombinaciji z “novejšimi” progestageni. Razen tega, da so takšne krvavitve “tečne”, ne predstavljajo nevarnosti.
Glede prestavitve krvavitve si je potrebno zapomniti, da se premor lahko poljubno skrajša, ne sme pa se podaljšati na dlje kot 7 dni, saj kontraceptivni učinek po daljšem premur popusti. Če se pojavijo krvavitve pri podaljšanem režimu, torej brez premora, se lahko z jemanjem ali vztraja do konca zavojčka ali pa se naredi premor, največ 7 dni, nato pa se nadaljuje z jemanjem KT. Krvavitve lahko prestavite za poljubno število dni. Dokler redno jemljete tablete, je zaščita aktivna, tudi v premoru.
LP, Matjaž
Pozdravljeni!
Že 9 mesecev jemljem tabletke Yasminelle. Avgusta sem si menstruacijo prestavila zaradi morja in nato normalno nadaljevala..
Zdaj pa se mi je že dvakrat (ta mesec in prejšnji) zgodilo, da sem dobila menstruacijo prehmalu. Prejšnji mesec 1 teden prej, ta mesec pa 4 dni prej (s tem da sem na sredini ciklusa pozabila vzeti eno tabletko pa sem drugi dan vzela 2 naenkrat)… ali je to normalno in se bo nomaliziralo?
Hvala, že vnaprej!
Pozdravljena!
Včasih pride do prebojnih in zgodnjih krvavitev, ki niso nevarne, so pa nadležne. Pogosteje se to zgodi ob zamudi pri jemanju. Lahko se stanje normalizira, največkrat je tako, včasih pa se te krvavitve “vlečejo” še 2-3 mesece. Če vas bo motilo, omenite ginekologu, lahko zamenja KT.
Matjaž
Danes zjutraj sem se vstala in po 5min se mi je enostavno stemnilo pred očmi in dobila sem pristisk v uhah ( videla nisem nič ) zraven mi je bilo še slabo.. kmalu je bilo vse vredu, ko sem bruhala…tabletke yasminelle sem jemala redno ..danes morem vzeti zadnjo v škatlici. … nikoli mu pa ni prišlo v mene .. kaj bi bilo to ?