Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Bolečine v sklepih in mišicah Kolena in gležnji pri 12.letniku

Kolena in gležnji pri 12.letniku

Spoštovani,

Sin je od 7. do 10. leta igral nogomet cca 3x tedensko. Nato je začel tožiti, da ga boli koleno. Najprej smo mislili, da je to le izgovor. A že prav kmalu se je pod levim kolenom pojavila izboklina, kot bi imel dve koleni. Po nasvetu zdravnika je prenehal z nogometom, saj ga je po vsakem večjem naporu zelo bolelo. Bil je na slikanju, kjer nam je ortoped rekel, da to ni nič takega, da otrok raste in da v tem predelu, kjer se vidi oteklina, kost raste in ( če sem prev razumela) raste hitreje kot… mišica?
No, sedaj se ne ukvarja inteznivno z nobenim športom, pač pa včasih teče, včasih igra nogomet s prijatelji, a še vedno ga po naporu boli. Lani se je pojavilo enako še pod drugim kolenom. Sedaj ima 12 let in res ne vem, kaj je boljše, ali naj kaj športa, ali raje ne.

Prosim za mnenje, kaj to sploh je in ali naj še enkrat obiščemo ortopeda.

Pa še eno vprašanje. Opažam, da ima zelo slabo gibljivost v gležnju. Če drži stopala ravno (s peto) na tleh, le z veliko vaje lahko skrči kolena, ravno toliko, da ne vidi prstov. Zelo težko dela počepe.

Hvala za Vaše mnenje.

Spoštovani!
Gre za Osgood- Schlatterjevo bolezen, ki je praviloma” samoozdravljujoča”potrebno je le počakati in v tem času ne preobremenjevati kolena oz njegove štiriglave mišice. Le ta se preko patelarnega ligamenta narašča na golenico in omogoča izteg kolena.
Torej v času bolečin ni priporočljivo trenirati (verjetno je dobil opravičilo tudi za telovadbo).
Mirno pa se naročite za kontrolni pregled, da vidite , da gre vse po predvidenem. Opozarjam, da bo nekaj zatrdline ostalo, saj gre končno le za kostni del narastišča tetive.
Lep pozdrav

Hvala za odgovor,
Zelo sem presenečena, saj smo bili 2 x na pregledu pri ortopedu, pa ni nikoli omenil te bolezni. Malo sem pobrskala po netu in res je to to , kar ima moj sin.

Ali menite, da je majhna gibljivost v gležnju tudi lahko povezana s to boleznijo?

Še enkrat hvala
in lep dan!

Spoštovani!
Tole pa ne vem, saj ne vem kaj vam pomeni ” majhna gibljivost”?
Če ga nič ne boli, če se pri hoji ali teku nič ne pozna, skratka če je polno aktiven in (v gležnjih!!!) neboleč je možnostkakih hudih napak majhna. Vseeno pa pri naslednjem obisku pri ortopedu/vašem zdravniku povprašajte kaj si oni mislijo glede na pregled gležnjev/stopal, ki ga bodo opravili.
Lep pozdrav,

New Report

Close