Najdi forum

Kako razložiti otroku?

Pozdravljeni!

Sem v ločitvenem postopku, imam hčerko, staro 6 let. Do sedaj sta imela z možem dober odnos in redne stike.

Odločil se je, da jih bo prekinil, čeprav je hčerka nanj močno navezana. Razlog je to, da se ne mara več srečati z menoj in ne mara z menoj nobenih stikov, ničesar.

Pomagajte mi z nasvetom, kako naj otroku razložim, kje je oče in zakaj ne pride več? Ne morem ji lagati, da je na počitnicah ali kaj podobnega, saj ni neumna in ve, da počitnice ne trajajo celo življenje.

Kako stvar olajšati, da za otroka ne bo preveč boleča?

Prosim svetujte mi in lep pozdrav!

obupana

Ni mi jasno, da zaradi tebe noče videti otroka. Zakaj nate zvaljuje svojo nesposobost in neodgovornost? Pogovori se z možem. Naj preskoči svojo sebičnost in jezo do tebe in naj otroka le pride obiskat.

tebi pa želim pogum in srečo vnaprej.

Po moje je to tudi brezveze, da zaradi tebe ne želi videti otroka, saj jo lahko prevzame ne da tebe vidi.

Mogoče pa naj ji sam razloži kako in kaj.

Drugače pa je otrok pri 6 letih že dovolj star, da bo razumela. Bi pa poskusila tako, da ga ne očrniš preveč (saj ne da ga obvaruješ ampak zaradi nje). Pač nekako očka ima preveč dela in ima druge obveznosti v življenju in te nekaj časa ne bo obiskoval in se ne bosta videla, ko pa bo imel čas te bo poklical in se bosta videla. Saj bo spraševala a bo kmalu dojela kako in kaj. Če pa boš govorila kako je nesramen in…. potem bi lahko začela misliti, da ti nočeš, da se ga vidi in tega nikakor ne smeš. Mora pač vedeti, da ti hočeš da se vidita, a da pač on ne želi oz ne more. Da ne boš na koncu ti tagrda mami, ki mi ne pusti videti mojega ljubega očka!

Recepta pa ni! Ti najbolje poznaš svojo hči in najbolje veš kako in kaj. Je pa sedaj verjetno zelo ranljiva že brez tega, tako da bo v vsakem primeru to šok za otroka ne glede na to kako ji boš povedala. A naj ve resnico, da ne bo potem še huje ko jo bo izvedela.

T

Res sem zgrožena!
Oče, ki je imel dober odnos s hčero kar nenadoma tega ne želi več, zato ker z vami noče imeti nobenega opravka več.
Paradoks!
Jo je res imel rad, ali je njegova bolečina tako globoka, zaradi ločitve, da več ne loči med vami in otrokom.
Prvo:pogovoriti se morate z njim, razčistiti kar se da v vašem odnosu v zvezi z starševskimi dolžnostmi.
Drugo:kaznuje sebe, otroka, nazadnje ves odnos med vama, kar ga je še ostalo.
Če se le da ohranite razum, pogovorita se saj gre za vajinega otroka, ki potebuje oba starša.
Tretje:svojemu otroku povejte resnico, ki mu bo razumljiva v njegovem otroškem svetu, ampak zavedajte se, da je to odgovornost, ki ste jo mogla sprejeti ko ste se odločali za ločitev, da se bo marsikaj spremenilo, in vaš bivši vas je presenetil.
Morate vedeti zakaj to počne, kaj s tem misli. Otroku povekte, da se je oče pač tako odločil, pa ne zaradi nje temveč je jezen in da bosta vse naredila da bosta spet prijatelja. Če se ne bo odzival bo sta potem obe sčasoma spoznali da otrok ni vreden takega starša, ki ga čez noč pozabi in ne skrbi zanj in podobno.
Veliko truda bo treba vložiti, Samo prijateljski odnos med vama bo vajinem otroku omogočal varno otroštvo, že dovolj velika bolečina mu je,da sta se razšla, da niste več družina. Tako pač pride, ampak da se tudi po ločitvi vzdrževati lepe odnose, jaz osebno imam takšne izkušnje. Kam nas pelje šovraštvo, nevoščljivost, kljubovanje?
Srečno! Otroku povejte po pravici, ker čr mu boste ovinkarili, bo izgubil še v vas zaupanje, to se zna v poznejših letih zelo maščevati.
Lp Issa obupana je pisal/pisala:
>
> Pozdravljeni!
>
> Sem v ločitvenem postopku, imam hčerko, staro 6 let. Do sedaj
> sta imela z možem dober odnos in redne stike.
>
> Odločil se je, da jih bo prekinil, čeprav je hčerka nanj
> močno navezana. Razlog je to, da se ne mara več srečati z
> menoj in ne mara z menoj nobenih stikov, ničesar.
>
> Pomagajte mi z nasvetom, kako naj otroku razložim, kje je oče
> in zakaj ne pride več? Ne morem ji lagati, da je na
> počitnicah ali kaj podobnega, saj ni neumna in ve, da
> počitnice ne trajajo celo življenje.
>
> Kako stvar olajšati, da za otroka ne bo preveč boleča?
>
> Prosim svetujte mi in lep pozdrav!
>
> obupana

Aja?
A gospod ‘ne bi’ videval svoje hcere?
Pa placeval prezivnine tudi verjetno ‘ne bi’?
Pa sploh je tako bogi, pa tako se morajo upostevati njegove zelje, da si ti tista, ki naj bi zdaj :

– otroka prezivljala
– otroku razlagala NJEGOVE odlocitve, pa se hudo pazila, da si izmislis tako, ki ne bo ocrnila NJEGA…

Ves kaj. Ce te ne mara videti je njegov problem. Pa pripelji hcerko njegovim starsem, ali pa kar njemu na dom, pa naj ji sam razlaga zakaj je ne mara vec videti. Ti baraba ti.
Mi vedno zavre, kadar slisim kaj tako skrajno egoisticnega….

Hoj Obupana!
Pravis, da si v locitvenem postopku. Torej sta z mozem ze bila na poskusu sprave pri Centru za socialno delo? O stikih z otrokom zakoncev, kjer poskus sprave ni uspesen, se bosta morala pogovoriti ravno tam. Glede na to, da vajina komunikacija ni vec niti v minimalnem obsegu priblizno “normalna”…Torej, ce se nista uspela med stirimi ocmi dogovoriti stikov z vajino deklico, pa uradno stopi do svoje socialne delavke in povej, kje je trenutni problem najbolj perec…
Deklici povej, da je ocka trenutno zelo jezen in nerazpolozen in kot tako jezen hoce preziveti cim vec casa sam s seboj in da se bosta poskusala dogovoriti cimprej o tem, kdaj se bosta videla z ockom in kako pogosto…Ta cas pa poskrbi, da se bo imela cim bolj lepo tudi brez ocka…Zapolni ji ta cas z zanimivimi aktivnostmi in ne izogibaj se pogovoru o ocku…Bodi cimbolj umirjena in racionalna, saj je deklici verjetno ze tako ali tako tezko…. Ostalo pa si ze prej prebrala pred mojim pismom….Zelim ti, da se vam vsem skupaj dobro iztece, ce ze ni poti nazaj in moznosti za ohranitev druzinice v troje…..LP!

Živjo,
jaz bi mogoče tole pripomnila v bran očetu (ne, da se strinjam, da ne obiskuje hčere), mogoče svoje (bivše) žene noče niti videti, ker ga je npr. prevarala ali kaj podobnega, s te strani, tudi jaz npr. moža (če bi me osemnajstič prevaral,…) ne bi hotela niti videti, res pa je, da ob tem nastradajo otroci. Po eni strani je pa tudi boljše, da se zjasni, da otroka noče videvat, kot da bi se strinjal, prihajal kake dva meseca, ko bi kako novo spoznal, pa enkrat na tri mesece, vmes bi morala pa mama vsakič hčerkici razlagat, da zdaj ga pa ni, ker ima njen mali novi bratec krče ali kaj podobnega.
LP

New Report

Close