Najdi forum

Z mozem sva se spoznala v zgodnjih 20tih. To je bila res velika ljubezen. Sama prihajam iz urejene druzine, sicer locene, ampak imam krasna starsa. Moj moz prihaja iz groznih razmer. Odrascal je s pijanci, mame nima. Oce pa je cisto zapit. Dobesedno je odrascal z narkomani in pijanci v zapusceni hisah in potem zelo zgodaj sel na svoje. Ko sva se spoznala se je proti tem vzorcem boril. Ponosna sem bila nanj ker je bil tak samorastnik. Res je dober in pameten clovek. Potem pa je imel par poslovnih neuspehov in se je pocasi zapil tudi on. S clovekom si veliko let imas ga res rad in potem se zgodi to. Nekaj casa sem prenasala prazne obljube, potem pa so se zacele tezave ki jih alkohol prinese (nezanesljivost, financi propad..) in meni je pocilo. Po parih letih mi je pocilo. Sedaj se zaveda v kaksnem sranju je. Naredil bi vse da se spravi k sebi. Prijavil se je na ambulatno zdravljenje itd. Jaz pa ne vem, ce grem sploh lahko naprej. Sicer ni bilo nikoli nasilja itd, ampak ze to da se je zapil, je zame taka mora. Najraje bi ga imela nazaj, kakrsen je bil tista leta pred tem. Ampak jaz ne vrjamem da je to mogoce. Ne vem ce sem sposbna ces vse to. Jezna sem ker se mi zdi da naju je pustil na cedilu in mi ukradel leta. Rada ga imam, takega kot je bil nekoc. Amapk v meni se kopicijo zamere. Proism pomagajte mi. Sem zelo zalostna. Hvala

Spoštovani,

hm, razmišljam kateri kratek nasvet bi vam lahko koristil.

Ena misel se mi je utrnila ob stavku: pomagajte mi. Vaša situacija je zahtevna in terja težke življenjske odločitve. Vendar velja poudariti, da ne potrebujete pomoči, niste nemočni, da bi morali k nekomu po-moč. Imate moč, da razrešite svoj notranji konflikt in se odločite za eno možnost.

Druga misel se nanaša na vašo žalost. Žalost ima enako kot vsa ostala čustva točno določeno funkcijo v naših življenjih. Funkcija žalosti je odnavezovanje. Z žalostjo se odvija notranje psihološki proces – oseba se poslavlja od nečesa, na kar je bila navezana. Lahko je poslavljanje od bližnjega ob smrti, lahko pa poslavljanje od ideje, da bo mož še kdaj tak kot je bil v preteklosti. Tako sklepamo, da je vaša žalost za vas seveda neprijetna, vendar ustrezna in koristna. To pa zato, ker vas motivira, da se vedno bolj soočate z realnostjo. Npr. da gre pri možu za večplastno, globoko zakoreninjeno težavo ter, da je glede na dosedanji potek, verjetnost, da jo bo mož rešil, relativno nizka. Seveda je to mogoče, ampak zahtevno in v celoti odvisno od moževe motivacije, odločenosti, osebnostne zrelosti itd.

Tretja informacija, ki vam lahko koristi, je da na svojo situacijo pogledate kot na že omenjeni zahteven notranji konflikt. To je situacija ko ima osebo na voljo izbiro med slabo in še slabšo opcijo. Ker je nenaravno se odločiti za slabo opcijo, ljudje pogosto raje ostajamo v notranjem konfliktu in odlašamo razrešitev/odločitev. Pogosto je koristno vendarle sprejeti slabo opcijo in se izogniti še slabši. V ekonomiji bi temu rekli “cut the losses and move on”. O prepoznavanju in razreševanju notranjega konflikta sem že precej pisal:
Zamenjava kariere
Block
Želim končati razmerje.
Odhodi partnerja in občutek razvrednotenja
Partnerstvo pod vprašajem in biološka ura

Lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

New Report

Close