Najdi forum

Pozdravljeni,

Po dolgoletnih neznosnih bolečinah v vratu, glavobolih (5-7 x mesečno) sem vendarle toliko jamrala, da mi je zdravnica dala naredit MR vratne hrbtenice. Stara sem 41 let. bolečine trajajo cca 8 let. Ne spomnim se nobene poškodbe. Bila sem aktiven športnik do 20 leta. Bolečine so ostro lokalizirane v vratu, lopaticah. mravljinči mi prste obeh rok (najhuje je ponoči…)…
Redno hodim na masaže, manualne terapija, zapravila že celo premoženje,… delam vaje za vrat, če me le ne boli preveč glava…
Izvid je sledeč:
Zmerna spondiloza, i.v. hondroza C3-C4 z edemom priležnih terminalnih plošč ob disku C3-C4.
Schmorlova hernia ob spodnji terminalni plošči korpusa C3.
Začetna spondiloza, i.v hondroza C5-C6 in C6-C7.
Manjhna centralna in levostranska paracentralna proturzija diska C6-C7, sprednji likvorski prostor je na tem nivoju iztisnjen.
Pomembnih intraforaminalnih stenoz na vratni hrbtenici ni videti.
Stenoze spinalnega kanala ni videti.
Signal vratne medula je normalen.

Lepo prosim, da komentirate ta izvid. Sicer moram sedaj nazaj do svoje zdravnice, ki mi bo dala napornico za specialista. Ali menite, da je to za ortopeda ali za nevrokirurga?
Če je možno bi prosila, da mi napišete, kakšna je prognoza, oz, kaj lahko pričakujem v prihodnjih letih.
Ali obstaja kakkšna oblika terapije, ki bi bolečine popolnoma odpravila??
Zaradi vseh teh bolečin, se me včasih prav loteva depresija. Da ne govorim, da nimam nobene enrgije, non stop sem utrujena,… Glavo v ležečem položaju na hrbtu pa sploh ne morem več vzdigniti….

Zelo bom vesela vašega odgovora.

Spoštovani!
Izvid ni slab. Pokazal je le “standardne” obrabne spremembe za vašo starost, nič izrazito nevarnega ali slabega. Verjetno se bo tudi naprej terapije vrtela okoli konzervativnih ukrepov : vaje za celo hrbtenico, ne le za vrat, stalno poporavljanje drže (doma, v službi, v prostem času,..) skrb za splošno kondicijo (plavanje, sprehodi, splošna telovadba- na prostem, v družbi,..). Ker vse skupaj traja že precej dolgo bo verjetno potreben tudi kakšen ukrep proti depresivnosti (dihalne vaje, pogovori s psihologom, morda tudi kako zdravilo??) Vsekakor se posvetujete s svojim zdravnikom, ki vas najbolje pozna.
Glede specialista pa je vseeno, oba se ukvarjata tudi z vratno hrbtenico. Operativna terapije pride v poštev le v primeru večjih okvar/sprememb v prihodnosti.
Lep pozdrav,

New Report

Close