Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Izvid hematoloških preiskav

Izvid hematoloških preiskav

Danes so prisli lab.izvidi od vceraj.imela sem se Amoksiklav vidim da ponovno sedimentacija rastla iz 17 na 21 kljub Amoksiklavu

SR -21

K-Mchc 347

k- Mpv 11.4

k- Eozinofilci 0.01

K- Limfociti 15.01

k- Eozinofilci 0.1

S- Zeleza 13.6

S-Crp 1.4

S-Tsh 1.131

S-Ft3 5.21

S-Ft4 16.45

S-b12 272.6

D vitamin cel.  81

S – Magnezij 0.92

Kako zdaj kazeje te izvidi?kako naprej?Hvala

Pozdravljeni. Imam problem glede tumorja na desni ledvici velikost 12mm. Urolog mi svetuje še CT a sumi na maligni tumor. Nobenih težav nimam, včasih malo pekoča voda a se s čaji in brusnicami takoj umiri. Gibam se veliko, konzilij UKC LJ svetuje delno operacijo in ne RFA. Izvid krvi je vedno v mejah normale, ne jemljem nobenih zdravil in ne vem, kako naj se odločim. Operacija bi bila lahko laparaskopsko, ker je tumor baje premajhen. A mi lahko svetujete. Hvala in lp

Spoštovani

Bom kar direktna. Zadnjih 5 let sem kar redno pila pivo skoraj vsak dan. Na zadnjem zdravniškem pregledu (3 leta nazaj) sem imela gama gt v mejah normale,kot tudi ALT in AST,rahlo je bil povišan MCV 101 in MCH 33.

Ker se bliža spet zdravniški pregled,jaz pa od Novega leta nič več ne pijem alkohola me zanima v kolikšnem času bi lahko spravila vrednosti na normalno raven. Pred enim tednom sem šla delat samoplačniški hemogram. Vse je v redu, samo MCV je bil 103.7 in MCH 34.8. Zdravniškega imam verjetno drug mesec. Koliko časa traja,da vrednosti pridejo na normalno raven.

Se opravičujem ampak ni mi vseeno. Nazadnje pred tremi leti je napisala v mnenju,da svetuje več hidracije. Seveda,alkohol dehidrira telo. Se opravičujem za dolgovezenje. Skrbi me. Hvala za morebitno mnenje.

Lep dan

Spoštovana

MCV (srednji volumen rdečih krvnih celic) in MCH (srednja vsebnost hemoglobina v rdečih krvnih celicah) sta kazalca, ki lahko nakazujeta na morebitne spremembe v količini ali velikosti rdečih krvnih celic. Povišani MCV in MCH sta lahko povezana z različnimi dejavniki, vključno z dolgotrajno uživanje alkohola, saj alkohol vpliva na proizvodnjo in oblikovanje rdečih krvnih celic. Občasno povišanje teh vrednosti ni nujno nevarno, a lahko pomeni, da je telo pod vplivom alkohola.
Ko prenehaš piti alkohol, se telo začne postopoma obnavljati. Za zmanjšanje vrednosti MCV in MCH ter izboljšanje splošnega zdravja rdečih krvnih celic bo potrebno nekaj časa. V povprečju bi si telo lahko vzelo od 1 do 3 mesece, da se vrednosti vrnejo v normalne okvire, vendar je to odvisno od različnih dejavnikov, kot so dolžina in količina pitja alkohola, kakovost tvoje prehrane (ali uživaš dovolj vitaminov, zlasti B12 in folne kisline, ki so pomembni za tvorbo rdečih krvnih celic), splošno zdravje in hidracija. Vendar pa ti priporočam, da se osredotočiš na dolgoročni zdrav življenjski slog, ki vključuje redno pitje vode, uravnoteženo prehrano, telesno aktivnost in obvladovanje stresa. To ti bo pomagalo ohranjati zdrave vrednosti in izboljšati splošno zdravje.

LP

Najlepša hvala za odgovor. Namen imam abstinirati še naprej,tudi po zdravniškem. Še enkrat hvala.

Lep pozdrav

Pozdravljeni,

Že vsaj 5 let nazaj sem imela hemoglobin pod mejo 120 (116), pa tudi med nosečnostjo, potem pa vedno tam tik pod 120, razen če sem jemala železo (občasno). Moja nova zdravnica se je temu odločila narediti konec in me zopet poslala na laboratorijski test, ter na druge preiskave: gastroskopijo (brez posebnosti) in ultrazvok trebuha (mejno povečana vranica, ostalo brez posebnosti in odstopanj). Čakam še na kolonoskopijo.

Me je pa sedaj ta vranica začela resno skrbeti. Radiolog je sicer rekel, da je to značilno pri anemiji. Tako mama, kot sestra sta bili v rodni dobi slabokrvni (nepojasnjen vzrok); menzes?

V preteklosti so mi bili dvakrat odstranjeni polipi na m. vratu, sedaj vem, da ga imam spet.

Prilagam rezultate:

Hemoglobin. 118, hematokrit 0.381, k-mcv 81.4, k-mch 25.3, k-mchc 311, k-rdw 15.7, trombociti 258, levkociti 8.93, eritrociti 4.68, feritin 16, ..

Proteinogram BP, biokemijske in imunokemijske preiskave vse ok, razen p-LDL 3.45

Stara sem 44 let.

me morajo rezultati zelo skrbeti? Hvala.

Pozdravljeni!

Glede na izvide kaže, da gre za anemija zaradi pomanjkanja železa. Glede na vašo nizko vrednost hemoglobina, MCH, MCHC, RDW in feritina je možno, da imate blago anemijo zaradi pomanjkanja železa. To ni nujno resno, vendar je pomembno, da se osredotočite na povečanje vnosa železa, bodisi s prehrano bodisi z železovimi dopolnili, ki jih priporoči zdravnik.

Vaš povišan LDL (slab holesterol) pomeni nekoliko večje tveganje za srčno-žilne bolezni. Pomembno je, da obvladate prehrano (zmanjšanje nasičenih maščob in povečan vnos vlaknin) ter se osredotočite na zdrav življenjski slog.

Nič nenavadnega v drugih parametrih: Vaši trombociti, levkociti in eritrociti so v normalnem območju, kar pomeni, da ni vidnih težav z imunskim sistemom ali okužbami.

LP

New Report

Close