Izvid hematoloških preiskav
Dober dan,
sem 30 letni moški iz okolice Maribora. Danes sem dobil izvide krvnih in urinskih preizkav. Določene vrednosti so me malo zaskrbele saj odstopajo od referenčnih vrednosti na izvidu. Prosil bi za razlago teh vrednosti in predlog kaj naj storim.
MCV 77,9 fl (L)
MCH 25,6 pg (L)
S-Kreatinin 100 (H)
S-Urat 445 (H)
S-LDL-Hol 3,11 (H)
Za odgovor se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
Številka 79,8 pove, da je število belih krvničk zelo povečano. Tako visoka številka nastane pri vnetnih boleznih. Ker ste napisali, da ste bili v zadnjem času zdravi, bi posumil, da je za tako veliko številko kriva tehnična napaka. Zato priporočam kontrolni pregled. Če se bo tudi pri kontroli pokzala velika številka bi priporočil pregled pri izbranem zdravniku.
Število eritrocitov na spodnji meji normale. Hemoglobin, hematokrit, volumen eritrocitov blago pod spodnjo mejo normale. Alaninova transaminaza (ALT) blago povečana (motena funkcija jeter?) Holesterol blago povišan. Mnenje: blaga slabokrvnost in motena funkcija jeter. Priporočam zdrav način življenja in zdravo uravnoteženo prehrano.
V že dolgoletnem sodelovanju v rubriki Med.over net, še nisem nikoli dobil izvida podobnega vašemu. Zato sem se obrnil na glavni laboratorij Kliničnega centra v Ljubljani s prošnjo za pomoč. Dobil sem odgovor, da verjetno gre za tipkarsko napako in sicer da je s-glukoza 8,900 dejansko 8,900in gama GT 2,200.
Glede vrednosti glukoze: navišja normalna vrednost je 6,1 in gama GT 0,61. Mislim, da voda z okusom ni dvignila vrednosti glukoze in, da imate na tešče vrednost glukoze neliko nad normalo . Vrednost gama GT je očitno nad normalo in kaže na moteno delovanje jeter (alkohol?). Priporočam posvet pri izbranem zdravniku.
V današnjem dopisu je navedba, da je zvečana koncentracija glukoze v serunu, kar smo domnevali že pri branju včerajšnjega dopisa, ni pa jasno kateri kazalci so navedeni pod šifro “r740” (jetrni testi?) in so tudi povišani. Priporočam posvet pri izbranem zdravniku.
Pozdravljeni!
Prosim za razlago izvida. Imam nizke vrednosti K-Erci, K-Hb in K-Ht ter povišano vrednost K-Erc % Hipokromni. Zanima me kaj so K-Erc % Hipokromni?
Kako resno je moje pomanjkanje železa? Sem v 36. tednu nosečnosti.
Hvala za odgovor.
Lp, Mojca
K-Lkci 8,6
K-Erci 3,8 L
K-Hb 114 L
K-Ht 0,34 L
K-MCV 90
K-MCH 30
K-MCHC 336
K-RDW 13,7
K-Trombociti 176
K-MPV 8,5
K-Erc % Makrociti 0,9
K-Erc % Mikrociti 0,5
K-Erc % Hiperkromni 2,2
K-Erc % Hipokromni 2,6 H
Predastavljam si, da ste šli na pregled krvi z napotnico izbranega zdravnika. Kot ste sami lahko ugotovili, izvid kaže na blago slabokrvnost. Priporočam posvet pri izbranem ginekologu zaradi oblike zdravljenja (tablete? injekcije?)
Dehidracija ne more povzročiti posebnih sprememb v seču. Opravite kontrolni pregled seča (vsaj nekaj dni po končani menstruaciji). Če bo naslednji izvid podoben današnjemu, priporočam pregled pri nefrologu? hematologu?
Povečano število monocitov ja lahko prisotno pri raznih stanjih: na koncu akutnih vnetij, pri raznih virozah, hepatitisu, malariji, brucelozi, mononukleozi, kolagenozah, epidemičnem parotitisa, itd. Srečno.