Izvid hematoloških preiskav
Spoštovani!
Domov sem dobila hematološke izvide. O nekaterih sem seznanjena,bi Vas pa rada vprašala naslednje:
Na zadnji preiskavi me muči predvsem;
K-SR: 82 mm/h
K- trombociti: 566
Lkci.monociti: 1.08
K- Lkci.bazofilni: 0,10
K- eozinofilni; 0.13
K- Lkci.monociti-relativ; 10.80%
S-CRP: 36,7 mgL
Lepo Vas prosim za razlago. Obiskujem hematologinjo,ampak me zelo zanima kaj pomenijo tako velika povečanja( SR, trombociti, CRP). Vmes sem prebolevala pljučnico in se zdravila z antibiotiki.Jutri vzamem zadnjega,uživala pa sem jih 4 tedne. Zdravnica pravi,da so vsa ta povišanja “morda” zaradi pljučnice.Trombocite pa redno kontroliramo.Ponovno čez mesec dni.
Prosim,če mi poleg razlage lahko napišete koliko so nevarna ta povišanja in ali lahko privedejo do kakšne hujše bolezni?
Ker sem pred operacijo na želodcu,me še zanima ali bi me s temi vrednostmi lahko operirali.?
Lepo Vas pozdravljam in se Vam zahvaljujem za odgovor.
Kamy
Danes mi je zdravnica predpisala antibiotik za vnetje spodnjh dihalnih poti in na osnovi manjšega presketanja, ki se je slišalo ob poslušanju pljuč.
Zvečer začnem s 14 dnevno kuro Fromilid 500 g / 2 na dan.
Krvna preiskava mi ob pregledu ni bila narejena, naredil sem jo samoplačniško kot polno zavarovana oseba.
Zanima me ali je mogoče iz hematoloskih rezultatov sklepati na upravičenost jemanja antibiotika. 45 let stra moški.
[img]http://shrani.si/f/1y/13m/2BDkndfX/hemtoloskiizvid.jpg[/img]
Pozdravljeni,
dobila sem izvid, tako da bi prosila za vaš odgovor. Hvala!
Hematološke raziskave:
K-LEVKOCITI 9,7
K-ERITROCITI 4.2
K-HEMOGLOBIN 114 (L)
K-HEMATOKRIT 0.37
K-MCV 88
K-MCH 27
K-MCHC 307 (L)
K-TROMBOCITI 356 (H)
U-Rel.gostota: 1.015
U-pH: 6.0
U-Proteini: 1 (H)
U-Glukoza: 0
U-Metilketoni: 0
U-Urobilinogen: <1
U-Bilirubin: 0
U-Levkociti: 0
U-Nitriti: 0
U-Hemoglobin: 0
Sed_Erci_sveži: 0-1
Sed_Lkci: 0-1
Biokemijske preiskave
S-Železo: 7,1 (L)
Dolgo let že izločujem živalske sestavine, vendar vsake toliko časa pojem kaj mesnega. Prosila bi za nasvet kaj je najbolj priporočjivo jesti (rastlinsko), ob pomanjkanju železa in vitamina B12 (ki je tudi nizek)?
Lepo vas pozdravljam!
Pri nizki vrednosti železa v krvi priporočamo tablete,ki ga vsebujejo in jih bolniku predpiše izbrani zdravnik. Rdeče meso je zelo bogato z železom in ga priporočamo. Od rastlinskih živil ga največ vsebujejo: stročnice, tofu, neoluščena žita, suho sadje
Prosim za razlago laboratorijskih izvidov
Biokemija:SR 40; CRP 9
KS 5,1; seč. 4.8; kreat. 53; oGF(MDRD)nad 90; Bilirubin 5; / 2; K 4,04; Ca 2,30;Fosfat 1,26; AF 1.29; CK 6.15;mioglobin 50; AST 0.40; ALT 0.42; LHD 3.29; g-GT 0.13
Hemogram:L5,2;E 3,89; Hb 118; Ht 0,351;MCV 90,1; MCH 30,6; Tr 246;MCHC 342; RDW 13,9;
MPV 8,2;Limfociti 1,3;Monociti 0,3;Nevtr.segmentirani 3,4;Eozinofilci 0,1; Bazofilci 0,0; Segm.64,8; Limfo 25,8; Mono 6.7; Eo 1,7; Bazo 0,9
Urin:E 18; L 5; Urin:r.g. 1,025; pH 5,5; prot. 0; glc 0; metilk. 0; Urobilin.POD 1; Bilirubin 0; Hb 1; L 2; Nitriti 0; Erci-sveži 4-6; Erci-izluženi 1-2; Lkci 1-3
Ocena dnevne proteinurije: 80mg/d (kreat 4,47;P 0,04; Proteini/Kreatinin 8,95)
Proteinogram:alb 42; a-1 3,0; a-2 7,3; b-2 3,2; b-1 4,0; gama 9; cel.prot. 69; A/G 1,6;prot.69
Imunoserologija:HEp-2 test; ANA: 0;citiplazma:0; celica v delitvi:0;aENA neg;RF<10;
Zanima me tudi kaj pomenita izraza osteoartroza in periartropatija.
Prosim za čimprejšnji odgovor.
Spoštovani,
naredila sem že nekaj preiskav,vendar mi je K-SR : vedno okrog 40 mm/h ali več,prav tako tudi S-CRP: vedno okrog 30 mg/L.
So to še normalne vrednosti? Zanima me tudi kaj pomenijo te dve kratici.
Pri nefrologu se zdravim tudi zaradi blažjega mezangioproliferacijskega GN IgA. Je možno,da to povečuje omenjene vrednosti,saj jih imam povečane že od leta 2010. Od zdravil pa jemljem Tritace 2x 2,5 mg na dan.
Lepo Vas prosim za razlago in vaš odgovor.
Najlepša hvala in lep pozdrav!
mene zanima izvid raziskave ostalo je uredu bega me samo to od izvida, dostikrat pa slišim mnenje zdravnikov češ da preveč pijem alkohol a ga ne pijem v letu dni spijem da ne bom pretiraval 20 pixn piva to je vse od alkohola sem pa pristaš mleka 1 liter na dan obvezno star sem pa 46 let.
s-ALT H 107 do 0.74
s-Gama GT H 1.35 do 0.92
s-HDL Holesterol L 1-21 nad 1.4
s-LDL Holesterol H 4.17 2.0-3.9
Ne pijem pa preveč alkohola sem ter tja kako pivo
prosim za vaše mnenje hvala vnajprej za vašo pomoč in sporočilo
Zdravo
že drugič smo bili okoli zdavnikov in na rentgen+ultrazvok trebuha ter tudi na ginekoloških preiskavah.Moja draga čuti bolečino pod desnim rebrom in bolečina je prisotna skoraj neprestano oziroma se samo povečuje in malo zmanjša.Na pregledih niso ugotovili nič posebnega razen povišanega K-SR H75 in S-CRP H25,9.
Dobila je danes tablete “DORETA” in naj jih jemlje po potrebi oziroma ko bo bolečina res taka da se ne bo dalo potrpet.Svetovali so ji počitek in mirovanje ter uživanje lahke hrane.
Nekako nisem zadovoljen z njihovimi skromnimi odgovori.
Kaj lahko še “naredimo” oziroma kaj bi lahko še “postorili” da ugotovimo kaj je vzrok tej bolečini??
hvala lepa za vaš odgovor..
Pospešena sedimentacija krvi, povišana vrednost CRP, bolečine pod desnim rebrnim lokom kažejo na vnetni proces. Morda gre za akutno bolezen žolčnika. Razen zdravila proti bolečini (Doreta) priporočam zdravilo proti bolezni (antibiotik?)
Pozdravljeni!
Prosim vas za pojasnilo labaratorijskega izvida:
levkociti 12,39
eritrociti 4,44
hemoglobin 139
hematokrit 0,398
MCV 89,6
MCH 31,3
MCHC 349
RDW 12,9
trombociti 258
MPV 10,5
Malo me skrbi povišano število levkecitov,glede na to da je meja od 4,00-10,0.
Hvala za odgovor in razumevanje!
Lep pozdrav!
teisha
Število levkocitov je posredni pokazatelj prisotnosti aktivnega bolezenskega procesa (pljučnica, vnetje žolčnika, vnetje v urogenitalnem traktu, itd.). Glede na to, da je pri vas število levkocitov komaj nad maksimalno normalnim, bi pomislil na možnost blage bolezni, ki nastaja ali izgineva.
Pozdravljeni!
Najprej bi se vam zahvalila za odgovor.Imam pa še eno vprašanje.
Kaj pomeni kratica MPV,ker mi je tudi pri raziskavah pokazalo malo čez mejo in sicer 10.5 in pa še pri analizi urina,mi je je pri tako pokazalo število levkocitov 2,meja je pa 0.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor!
teisha
Pozdravljeni,
prosim vas za komentar mojih izvidov hematoloških preiskav.
Sedimentacija je bolj ali manj povišana (cca od 40 do 56 enot) od lanskega septembra, povišane imam tudi trombocite in sem anemična.
Današnji izvid:
Levkociti 7,8 (4 – 10) 10[sup]9[/sup]/L, Nevtrofilci 63,8 (40 – 75) %, Limfociti 28,9 (20 – 50) %, Monociti 5,2 (2 – 10) %, Eozinofilci 1,7 (1 – 6)%, Bazofilci 0,4 (0 – 2) %
Eritrociti 5,4 (4,2 – 5,4) 10[sup]12[/sup]/L, Hemoglobin 106 (120 -160) g/L, Hematokrit 0,34 (0,37 – 0,47) l, MCV 64 (81 – 94) fl, MCH 20 (26 – 32) pg, MCHC 311 (310 – 350) g/L, MVP 6 (7 – 11) fl
Trombociti 449 (zgornja meja 340) 10[sup]9[/sup]/L
Sedimentacija 50 mm/h in CRP 14 mg/L
Januarski izvid:
Levkociti 9,63 10[sup]9[/sup]/L, Eritrociti 5,55 (4,2 – 6,3) 10[sup]12[/sup]/L, Hemoglobin 108 g/L, Hematokrit 0,35, MCV 62,9 fL, MCH 19, 5 pg, MCHC 309 g/L
Trombociti 524 10[sup]9[/sup]/L
Sedimentacija 56 mm/h
Povečana sedimentacija je bila odkrita bolj po naključju, se mi zdi, namreč edina težava, ki jo imam je zatekanje goleni. Razen tega, da me pogosto zebe (moja ščitnica je ok) in pogostih dnevnih “prehladov”. Brala sem, da bi odstopanja pri sedimentaciji, trombocitih in slabokrvnosti utegnila pomeniti revmatični artritis, vendar nekih hudih bolečin v sklepih, na srečo, nimam. Dermatolog je pri pregledu (zaradi noge) omenil, da bi morala k hematologu (videl je januarske izvide).
So taki izvidi res še za hematologa? (Rentgen pljuč je bp, prav tako UZ abdomna.)
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,
Ela