Izvid hematoloških preiskav
Pozdravljeni,
mož je opravil redni zdravniški pregled v službi in dobil izvide, ki mi niso prav všeč. Glede na povišane vrednosti levkocitov (14.4) in jetrnih encimov GGT (0.97), mu predlagajo pregled pri lečečem zdravniku. Ker je njemu to deveta briga in ne namerava h zdravniku, me zanima, ali so ti rezultati posledica kakšne bolezni (katere) in ali je možno s hrano te vrednosti normalizirati. Ima tudi povišan holesterol (6,8) in trigliceride (1,9), star je 32 let in kadilec. Je primerno prehranjen, s hitrim presnavljanjem hrane, v službi opravlja predvsem fizična dela.
Za hiter odgovor se vam iskreno zahvaljujem, saj me pošteno skrbi, predvsem pa jezi, da tem izvidom ne posveča nobene pozornosti.
lp,
nejka
Glede na vsebino vašega dopisa,menim, da bolnik ima moteno fukcijo jeter (zaradi prekomernega uživanja alkohola?). Dodatno ima povišano vrednost holesterola v krvi. Toplo vam priporočam, da ga prepričate, da mora nujno k izbranemu zdravniku. Povišana vrednost belih krvničk pa je posledica trenutnega vnetja dihal(?), sečil (?)
Vrednost CRP dopušča misel, da je prisoten blag vnetni proces (zobovje? rodila? sečila?, dihala?), ki ne predstavlja zadržka za poseg na Stomatološki kliniki. Vrednosti sečnine in kloridi sta na robu normalnih vrednost.i
Čestitam vam.
Zdravniki v Sloveniji, pri vseh bolnikih, ki imajo zvišane vrednosti Gamagt, najprej pomislijo na možnost, da je patološki izvid posledica uživanja alkoholnih pijač. V vašem primeru izgleda, da ni tako.
Verjetno ste že kdaj slišali ali brali, da obstajata dve obliki vnetja jeter (hepatitis), ki potekata z zelo majhnimi , skoraj neopaznimi motnjami in jih bolniki prebolijo, ne da bi iskali zdravniške pomoči. Morda se je to zgodilo pri vas. Za točno diagnozo priporočam pregled pri gastroenterologu.
Pozdravljeni!
Prosila bi Vas za odgovor glede naslednje zadeve:
Po dolgem času težav, so mi ugotovili prebolelo okužbo z EBV, (pozitivno na EBV in negativni rezultat za testiranje na infekcijsko mononukleozo). Že nekaj časa imam blago povišane jetrne teste ter bilirubin, omenim naj, da imam kar precej povišane vrednosti holesterola, kar pa je v družini. Stara sem 23let, ne pijem in ne kadim, ukvarjam se s športom. Moja krvna slika je bila eno leto slabša (levkociti od 2 do 3, eritrociti na spodnji meji, monociti vseskozi povišani), en teden nazaj sem po mesecu dni, zaradi bolezni ponovno dala kri, kjer je bil izvid v primerjavi z ostalimi izvidi vredu, razen monocitov, ki so še vedno 14. Vendar je bil spodaj tudi napis da je možna prisotnost atipičnih ali reaktivnih oblik limfocitov, kar nisem zasledila še nikoli. Zanima me kaj bi to lahko pomenilo, bi temu morala posvečati kaj več pozornosti?
Najlepša hvala za odgovor!
Lep dan,
Sandra
Pri vas so ugotovili nekoliko nenavadno sliko krvi: zmanjšano število levkocitov, zmanjšano število eritrocitov, povišano število monocitov (14), povišane jetrne teste, povišan bilirubin in povišan holesterol, prisotnost atipičnih ali reaktivnih oblik limfocitov. Nenavadna bela krvna slika je lahko še v zvezi s prebolelo infekcijsko boleznijo. Morda smemo isto reči o rdeči krvni sliki in o jetrnih testih. Upam, da imate navodila za zdravljenje hiperholesterolemije. Pri perzistiranju sedanjih izvidov bo indiciran posvet pri hematologu.
Spoštovani!
Imam 27 let, 170 cm in 55kg. Na zadnjem preventivnem zdravniškem pregledu so odkrili povišano raven skupnega holesterola, ki znaša 6,4. Glukoza je 5. Vse ostalo (srce, pljuča, urin, kri) je normalno oz. v povprečju.
Prestrašil me je rezultat o holesterolu. Priložnostno kadim (5 cigaretov na dan) in priložnostno pijem (piva, dve čez vikend), jem meso (precej), se gibam (hodim peš v službo, 5km dnevno), tudi tečem v času toplejše tekaške sezone.
Počutim se dobro. Ne vem, ali naj ponovim meritve (zjutraj pred odvzemom sem namreč spila čaj s šilcem polmastnega mleka – ja, priznam, nisem bila na tešče) ali pa naj se sprijaznim z dejstvom, da imam povišan holesterol in ali naj se pri tej vrednosti lotim prehranske diete? Ne želim pristati na zdravilih…
Hvala v naprej za vaš odgovor!
Ni malo mladih ljudi, ki imajo vrednosti holesterola nekoliko povišane. Pri prvi ugotovitvi takega stanja prizadetim priporočamo “zdrav način življenja”, ki zajema uravnoteženo zdravo prehrano, skrb za pravilno telesno težo, nekajenje, izogibanje stresnim dejavnikom, zmernost v uživanju alkoholnih pijač, več krat na teden polurno živahno hojo z vmesnimi pospeški, itd. Zelo pomembno je izvedeti aliimajo povišane vrednosti holesterola bližnji sorodniki. Holesterol kontreoliramo po večmesečnem opazovanju. “Bolnik” ,ob odvzemu krvi zjutraj mora biti tešč od prejšnjega večera.
Pozdravljeni,
pred kratkim sem bil na odvzemu krvi, ker moram ponovno opravljati vozniški izpit.
Kri so mi pregledovali v Ljubljani (fužine, CMDPŠ). Kri so mi pregldadali zaradi alkohola…
Ugotovilo so da:
K-MCV 79,5 (81-94) L
K-MCHC 361 (310-350) H
Biokemisjke preiskave
S-CDT 1,96 (0-19%) H
Ostalo je bilo v mejah normale.
Zanima me kaj pomenijo te vrednosti in če jih je možno spraviti v mejo normale? Predvidevam, da se jih da z abstiniranjem, trenutno ne pijem alkohola že več kot en mesec.
Hvala in lep pozdrav
Lepo pozdravljeni!
Od lani jeseni do danes trpim ponavljajoce mocne prehlade brez vrocine, skoraj vsak mesec enega, trpim tudi zejo in popijem vec vode dnevno te mesece.
Jetrni testi (glukoza, bilirubin, bilirubin kon., AST, ALT, Gama) so ok.
Kompletna krvna slika tudi, odstopa samo to :
LKC – 3’8
MPV – 7’1
NE – 36,4
MO – 17’6
NE# 1’4
Za MPV ze vem, ka je.
Ali bi imela okuzba s Helicobacter pylori kaksen vpliv na splosno slabse pocutje in prehlade?
Za odgovor najlepsa hvala.
Preiskava krvi “CDT”je preiskava krvi s katero ugotavljamo prizadetost jeter zaradi uživanja alkohola. Normalna vrednost je od “0” do “1”. V dopisu navedena vrednost (1,96) je razmeroma visoka. Priporočam še nadalje abstinenco in kontrolni pregled krvi čez 5 – 6 tednov.
Pri izpisu izvida je v oklepajih navedena neobstoječa številka.
Pozdravljeni,
prosila bi vas za razlago dveh izvidov, ki sta bila opravljena v istem dnevu v različnih laboratorijih (po želji zdravnikov).
Gre za osebo moškega spola, starost 31 let, nekadilec.
1. izvid (v oklepajih so napisane referenčne vrednosti):
K-Lkci 15.0 10[sup]9[/sup]/L (4.0-10.0)
K-Erci 6.12 10[sup]12[/sup]/L (4.20-6.30)
K-Hb 174 g/L (120-180)
K-Ht 0.512 1 (0.370-0.540)
MCV 83.6 fl (81.0-94.0)
MCH 28.4 pg (26.0-32.0)
MCHC 340 g/L (310-350)
RDW 13.4 % (11.5-14.5)
K-trombociti 352 10[sup]9[/sup]/L /140 – 340)
S-CRP 3.1 mg/L (do 6.0)
2.izvid (merskih enot ni pripisanih):
K-Lkci 14.57
K-Erci 5.90
K-Hb 172
K-Ht 0.487
MCV 82.5
MCH 29.2
MCHC 353
K-T 274
DKS: nevtr. Lkci (%): /
segm.:91.0
nesegm.: 1.0
Limfociti (%): 6.0
Monociti (%): 2.0
Eoz. Lkci (%): /
Baz. Lkci (%): /
DKSa:
IG
IG abs
S-glukoza 8.4
S-CRP 60
S-sečnina (urea) 5.7
S-kreatin-E 85
S-NA 137
S-K 4.16
S-klorid 103
U-proteini 0
U-glukoza 0
U-sediment /
Analizator:
eritrociti 1/uL
levkociti 4/uL
bakterije 29/uL
Hvala za vas trud že vnaprej.
vidno polje mikroskop:
eritrociti 0
levkociti 1
bakterije /
Izvida se nekoliko razlikujeta. V prvem je s poudakom navedena povečana vrednost trombocitov, vendar premalo, da bi bila pomembna.
V drugem izvidu pa je več sprememb: povečano število levkocitov na račun segmentiranih levkocitov in na ta račun zmanjšanega števila nesegmentiranih levkocitov. Zmanjšano je tudi število limfocitov in odsotni so eozonofilci. Vrednost sladkorja v krvi je povišana.
Prvi laboratorijski izvid je praktično normalen. Drugi izvid dopušča sum za akutno vnetje (pljuča, ledvice, žolčnik, itd) in za pregled krvi po hrani oziroma za sladkorno bolezen
Pozdravljeni!
Vljudno vas prosim za obrazložitev Hermatološke preiskave, saj se sama ne znajdem najbolje.
starost 19 let, 168 cm /51 kg ..nimam bolezni, alergij, menstruacije so normalne, tudi počutje je vredu in še kar dovolj gibanja. .. uživam največ zelenjave, sadja, mlečnih izdelkov, stročnic.. meso redko.
K-LEVKOCITI 4.2
K-ERITROCITI 4.03
K-HEMOGLOBIN 126
K-HEMATOKRIT 0.384
K-MCV 95
K-MCH 31.2
K-MCHC 327
K-TROMBOCITI 265
Z urinom je vse vredu, pH=6.0.
Verjetno ste dobili izvid preiskave krvi na obrazcu, na katerem so tudi podatki najnižjih in najvišjih normalnih vrednosti posameznih sestavin krvi. Vaši podatki hemograma v primerjavi s podatlki, ki so na obrazcih v rabi v bolnišnicah v Ljubljani, so na spodnji meji normale. Blago nad normalo je vrednost MCV, ki kaže na živahno tvorjenje rdečih krvničk ali pa na blago prizadetost jeter.