Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Izvid hematoloških preiskav

Izvid hematoloških preiskav

Spoštovani!

Zanima me, če mi lahko napišete kaj pomenijo kratice naslednjih parametrov:

CH, RDW, HDW, PLT, MPV, %NEUT, %LUC, #NEUT, MCVr, CHCMr, CHr, ANISO, MC-VAR, HYPO, HYPER, LPLTS, PLTCLMP, ATYP

Star sem 30 let in na nedavnem pregledu za službo sem dobil naslednje izvide krvi in urina:

K-SR: 17 mm/h
K-Levkociti: 7.2 10E9/L
K-Eritrociti: 5.02 10E12/L
K-Hb: 155 g/L
K-Htc: 0.446 L/L
K-MCV: 88.7 f/L
K-MCH: 30.9 pg
K-MCHC: 348 g/L
K-Trombociti: 317 10E9/L
S-Glukoza: 5.7 mmol/L
S-AST: 0.24 ukat/L
S-ALT: 0.41 ukat/L
S-gamaGT: 0.31 ukat/L
S-Holesterol: 4.3 mmol/L
S-Trigleceridi: 0.76 mmol/L
U-Rel.gostota: 1.025 1
U-pH: 5.5 1
U-Proteini: 0 poE
U-Glukoza: 0 poE
U-Metilketoni: 0 poE
U-Urobilinogen: zvišana vrednost sedimentacije.

Ali je morda iz izvidov razvidno kakšno bolezensko stanje? Je še kakšna druga vrednost na meji?
Priporočate morda čez nekaj časa ponovitev krvne preiskave?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,

Andraz

Razen SR, ki je blago pospešena, so vsi ostali izvidi v normalnih mejah. Morda ste preboleli blago netje dihal, sečil? Kontrolni pregled krvi in urina čez 3 – 4 tedne.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

RDW = red blood cell distribution width (porazdelitev/variacija prostornine eritrocitov)
HDW = hemoglobin distribution width (porazdelitev/variacija prostornine hemoglobina)
NEUT = neutrophil (nevtrofilci, posebna oblika levkocitov)

CHr = reticulocyte hemoglobin content (količina hemoglobina v retikulocitih)
CHCMr = corpuscular hemoglobin concentration mean of reticulocyte (povprečna koncentracija hemoglobina v retikulocitih)
MCVr = mean corpuscular volume of reticulocyte (povprečna prostornina retikulocitov)
MCV = mean corpuscular volume (popvprečna prostornina eritrocitov)
MPV = mean platelet volume (popvprečna prostornina trombocitov)
reticulocyte = retikulocít, nezrel eritrocit

HYPO = predpona v sestavljenkah, ki izraža, da je česa manj, da je kaj spodaj, nižje
HYPER = predpona v sestavljankah, ki izraža, da je česa več, preveč, v visoki stopnji
ATYP = krajše za atypicus, atipičen, ki odstopa od značilnega ali povprečnega
ANISO = prvi del zloženk, ki izraža, da se kaj nanaša na neenakost s čim ali različnost od česa

PLT = platelet (trombocit)
PltClmp = Platelet clumps (pokaže naprava za analizo krvi)
LPlts = Low Platelets (pokaže naprava za analizo krvi)
LUC = large unstained cells (velike neidentificirane celice)

Dvomim, da bodo te okrajšave, sedaj, ko veste, kaj pomenijo, v čemerkoli pridonesle k vašemu razumevanju in intrepretiranju podatkov… je pa bilo zanimivo poiskati vse to namesto vas na internetu.

Dr. Cibic, če sem kaj zapisal narobe, se opravičujem. Z veseljem listam po vaših odgovorih, kjer se vidi vaša prizadevnost in skrb za pacienta.

Matjaž

Hvala za vašo pomoč. Izgleda, da ste šli na pregled k hematologu, ki ima v svojem laboratoriju obrazec za laboratorijske preiskave, ki je drugačen od rutinskega obrazca v hematoloških laboratorjih v ljubljanjskih bolnišnicah. Upam, da imate vse izvide v normalnih mejah. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni

26.01.12 10:53 ste mi poslali odgovor na moje vprašanje okoli rezultatov krvnih preiskav. Svetovali ste, da se naj oglasim k hematologu, kar sem tudi storila. Izvidi so bili na mojo žalost porazni, ugotovljena je levkemija. Ob obisku osebnega zdravnika sem v vsej žalosti nad to informacijo preslišala, kaj pomenijo nekatere kratice iz izvida in Vas sedaj še enkrat naprošam, če mi jih lahko razjasnite (vsaj imensko, da lahko sama kaj poiščem).

Mnenje:
Mutacija JAK 2 je pozitivna, kar govori v prid MPS, tipa PVR, s povišanim indeksom aktivnosti AFL
Presejalno so tumorski markerji v mejah normalnega…….

Najlepše se Vam zahvaljujem za pojasnila in svetovanje za obisk hematologa.
Lp

Moja mama je dobila izvid krvi. Lepo prosim, če mi ga lahko pojasnite.

Laboratorij za transfuzijo
P-APTČ: 35,2s(26-36) P-TČ:20,9s(<21)P- Fibrinogen:4,6g/L(1,8 – 3,5) P – INR: 0,95 s (0,85 – 1,15) P – PČ: 1,06 %(0,70 – 1,30)

Laboratorijske preiskave
K – Levkociti: 14,7 10ᶺ 9ᶺ/L (4-10) K- Eritrociti: 5,00 10ᶺ12ᶺ/L84,2 – 6,3) K – Hemoglobin: 138g/L (120 – 180)
K – Hematokrit: 0,42 l (0,37 – 0,54) K – MCV; 83 fL (81 – 94) K – MCH: 28 pg(26 – 32) K – MCHC: 331g/L (310 – 350) K – Trombociti: 587 10 ᶺ9 ᶺ/L(140- 340) K- L kci.nevtrofilci: 12,5 10ᶺ 9ᶺ/L(1,6 – 7,0) K- Lkci.limfociti:1,1 10ᶺ9ᶺ/L(0,8 – 5,0) K – L kci. monociti: 1,0 10ᶺ9ᶺ/L(0,1 – 1,0) K- L kci. eozionofilni: 0,1 10ᶺ9ᶺ (0-0,6) K- L kci.bazofilni:0,0 10ᶺ9ᶺ/L(0 – 0,1) K-Lkci.nevtrofilci -relativ.:85%(40-70)K – Lkci.limfociti – relativ.:7,5%(20 -50) K-Lkci.monociti – relativ.:6,7%(2 -10) K – Lkci.eozinofilni – relativ.: 0,6%(1 – 6) K – Lkci.bazofilni – relativ.:0,2% (0 -1)

Kolikor sem nekaj pogledala se mi zdi, da gre za zelo povečane trombocite in to najbrž ni dobro, ker je kri pregosta. Ali mora s tem izvidom k svoji zdravnici čimprej, saj gre njena zdravnica zdaj za teden dni na dopust. Ali je to res nevarno in ali mora dobiti kakšna zdravila? Mama ima rahlo povišan krvni tlak in pije zjutraj polovičko tabletke za povišan krvni tlak. Krvni tlak ima 135/110 ali pa 145/115, lahko pa tudi 130/95.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Zaskbljena 52: kratice pomenijo, da ni prava levkemija (kot ste vi napisali) pač pa podobna bolezen (MPS = mieloproliferativni sindrom) s policitemijo (PVR). Bolezen je kronična pri kateri bolnike zdravijo z občasnimi odvzemi krvi. Priporočam posvet pri hematologu.

pozdravljeni.

mena pa zanima naslednje. ugotovili so pljučnico in me zanima izvid:

CRP 119mg/L, Prokalcitonin 0,66ug/L,
lkci 32.8109/L,
Nevtr. segmentirani=63,0%, Linfociti=9,0%, Monociti=10,0%,
Eozinofilci=%, Bazofilci=%, Nevtr. nesegmentirani=18,0%
GLUKOZA 5,9mmol/L, Sečenina 3,7mmol/L,Kalij 3,20mmol/L, Natrij 136mmol/L Kreatinin 63umol/L, oGF(MDRD) nad 90glej>,Bilirubin cel. 38umol/L, bILIRUBIN (dir. reakc.) 14umol/L,A.Fosfataza1,03ukat/L,
ast 0,38ukat/L, alt 0,28ukat/L, gama-GT 0,34ukat/L,
D dimer 208ug/L

zasledila sem,da L pomeni pomanjkanja. mogoce to pomeni,da meni cisto vse primankuje? ce je to res me zanima kaj moram spremeniti,da bo naslednji izvid boljši?

hvala za odgovor.

V dopisu ste navedli več izvidov . Verjetno jih ste prepisali iz enega od standardnih obrazcev. Črka “L” je kratica za “low = nizek” in za “liter”.
Povišani sta vrednosti CRP in nevtrofilcev, kar kaže na akutno bolezen (pljučnica?) in povišana je vrednost bilirubina (bolezen jeter). Upam, da je izvide že videl vaš zdravnik in, da je ustrezno ukrepal (zdravljenje akutne bolezni in kronične (?) bolezni jeter.

Kaj pomeni povišana sedimentacija eritrocitov na 25 ?

Spoštovani,

lepo, lepo prosim za Vaš odgovor. Mama namreč čaka na operacijo in se bojim, da ima preveč trombocitov. Ali mi prosim pojasnite izvid.

Laboratorij za transfuzijo
P-APTČ: 35,2s(26-36) P-TČ:20,9s(<21)P- Fibrinogen:4,6g/L(1,8 – 3,5) P – INR: 0,95 s (0,85 – 1,15) P – PČ: 1,06 %(0,70 – 1,30)

Laboratorijske preiskave
K – Levkociti: 14,7 10ᶺ 9ᶺ/L (4-10) K- Eritrociti: 5,00 10ᶺ12ᶺ/L84,2 – 6,3) K – Hemoglobin: 138g/L (120 – 180)
K – Hematokrit: 0,42 l (0,37 – 0,54) K – MCV; 83 fL (81 – 94) K – MCH: 28 pg(26 – 32) K – MCHC: 331g/L (310 – 350) K – Trombociti: 587 10 ᶺ9 ᶺ/L(140- 340) K- L kci.nevtrofilci: 12,5 10ᶺ 9ᶺ/L(1,6 – 7,0) K- Lkci.limfociti:1,1 10ᶺ9ᶺ/L(0,8 – 5,0) K – L kci. monociti: 1,0 10ᶺ9ᶺ/L(0,1 – 1,0) K- L kci. eozionofilni: 0,1 10ᶺ9ᶺ (0-0,6) K- L kci.bazofilni:0,0 10ᶺ9ᶺ/L(0 – 0,1) K-Lkci.nevtrofilci -relativ.:85%(40-70)K – Lkci.limfociti – relativ.:7,5%(20 -50) K-Lkci.monociti – relativ.:6,7%(2 -10) K – Lkci.eozinofilni – relativ.: 0,6%(1 – 6) K – Lkci.bazofilni – relativ.:0,2% (0 -1)

Kolikor sem nekaj pogledala se mi zdi, da gre za zelo povečane trombocite in to najbrž ni dobro, ker je kri pregosta. Ali mora s tem izvidom k svoji zdravnici čimprej, saj gre njena zdravnica zdaj za teden dni na dopust. Ali je to res nevarno in ali mora dobiti kakšna zdravila? Mama ima rahlo povišan krvni tlak in pije zjutraj polovičko tabletke za povišan krvni tlak. Krvni tlak ima 135/110 ali pa 145/115, lahko pa tudi 130/95.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Število trombocitov je blago nad najvišjo normalno vrednostjo. Pred kakršnemkoli ukrepom priporočam kontrolni pregled trombocitov čez 2 – 3 tedne. V primeru ponovno visokih vrednosti bo indiciran posvet pri hematologu.

Odgovor že poslan.

Ne vem ali ste izpustili moje vprašanje ali zakaj nanj niste odgovorili. Zanima me kaj pomeni povišana sedimentacija eritrocitov na 25 ??

Spoštovani!

Pri pregledu za službo so pri možu opravili tudi hematološke in biokemijske preiskave. Kar nekaj rezultatov ni OK, pod diagnozo ima postavljeno ‘Bolezen jeter (neopredeljena) in pa dodatne kontrole. NAj vam napišem rezultate:
Pri hematoloških preiskavah odstopa: (K)Trci-MPV 7,5

Biokemične preiskave:
S-Glukoza 5,7;
S-AST 0,70
S-ALT 0,94
S-gamaGT 3,04
S-Holesteroli 7,5
S-HDL-Holesterol 2,4
S-LDL_Holesterol 4,1
S-Trigliceridi 2,3
S-CDT 1,7

Lahko prosim pokomentirate ta izvid in poveste, ali gre za kaj resnejšega glede na izvide, ali je možnih več dejavnikov, ki vplivajo na tak izvid?

Hvala in lep dan

Sporočeni izvidi kažejo na moteno delovanje jeter (stanje po akutni bolezni jeter? prizadeta funkcija jeter zaradi vpliva alkohola?). Indiciran pregled pri gastroenterologu.

Že odgovorjeno

Pozdravljeni,

Sem moški ,star 45 let, višina 1.90 cm, teža 75 kg, običajno prehranjevanje, hoja na dan 30 minut, ne pijem , ne kadim , sicer sem zdrav in imam sledeče rezultate izvida :

S-Holesterol H 6.7 ( 4.0 – 5.2 )
S-HDL Holesterol L 1.15 ( nad 1.4 )
S-LDL Holesterol H 5.05 ( 2.0 – 3.5 )

ostali rezultati so bp.

Prosil bi vas za komentar in nasvet, kako naprej.

Lep pozdrav

Napisali ste “…sicer sem zdrav in imam sledeče rezultate izvida:….”. Napisani stavek se pravilno glasi: “…počutim se zdravega…”
V dopisu ste navedli normalne vrednosti holesterola v krvi in vrednosti holesterola v vzorcu vaše krvi. Očitno so zvišane. Lahko vam čestitatm, da ste želeli izvedeti kakšne so vrednosti holesterola v vaši krvi. Morda ste že pred leti opravili to preiskavo in so izvidi bili še v normalnih mejah. Morda ste pa prvič opravili navedeno preiskavo. Kako pa naprej? Ko pri pregledancu prvič ugotovimo povišane vrednosti holesterola v krvi skušamo ugotoviti ali so povišane vrednosti posledica nezdravega načina življenja (uživanje hrane bogate z živalskimi maščobami,premajhna količina zelenjave in sadja v hrani, čezmerna telesna teža, nezadostno gibanje, vplivi stresnih stanj, kajenje), ali pregledanec se zdravi zaradi sladkorne bolezni ali visokega krvnega tlaka. Zelo pomembni so podatki o družinski obremenitvi z aterosklerozo (srčni infarkti, možganske kapi v zgodnji starosti). Pregledancu priporočamo zdrav način življenja in kontrolni pregled holesterola čez 2 – 3 mesece, da ugotovimo rezultat “zdravljenja” brez zdravil.

New Report

Close