Izvid hematoloških preiskav
Število levkocitov (13,6) dopušča misliti na vnetno bolezen (prehladne bolezni in druge akutne ali kronične bolezni). Vrednosti hemoglobinas in MCHC so komaj nad mejo normale in premalo visoke, da bi bile sumljive za krvno bolezen. Ni zadržkov za kontrolni pregled čez nekaj tednov.
Pozdravljeni,
Lepo bi vas prosila za razlago naslednjega lab. izvida, ki je bil narejen v Celju.
K-Lkci 3.71
K-Erci 4,25
K-Hb 117
K-Ht 0,343
MCV 80,8
MCH 27,5
MCHC 340
RDW 12,3
K-Trombociti 197
MPV 8.4
U – levkociti 2
Ali je ta izvid kaj povezan s tem, da imam pri sedenju na levi strani trebuha bolečino. Čutim jo kot neko tiščanje.
Najlepša hvala za odgovor.
Lp,Petra.
V Sloveniji vsi hematološki laboratorji delajo po enakih principih. Rezultati so v glavnem enaki, neodvisno od mesta kjer je bila odvzeta kri. Pri natančnem delu se rezultati minimalno razlikujejo. Rezultati so pa lahko drugačni pri površnem delu, kar se zelo poredkoma zgodi.V vaši krvni sliki so prisotne nekoliko nizke vrednosti levkocitov, hemoglobina, volumna rdečih krvničk. Mislim pa, da ni potrebno nobeno posebno zdravljenje. Priporočam le mešano uravnoteženo prehrano
Spoštovani,
lepo prosim za interpretacijo lboratorijskega izvida:
K-Lkc 9.7
K-Erci 3.73
K-Hb 125
K-Ht 0.341
MCV 91.4
MCH 33.5
MCHC 367
K-T 199
S-glukoza 4.8
S-železo 18.9
S-transferin 2.8
S-Feritin 28
Ali je možno, da gre zgolj za “razredčenje” krvi na račun več plazme ali morda izvid kaže tudi na zmanjšanje zalog železa v telesu? Sem 5 mesecev noseča.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Lidija
MCV = mean corpuscolar volume = povprečni volumen rdečih krvničk
MCH = mean corpuscolar hemoglobin = povprečna količina rdečega barvila v rdečih krvničkah
MPV = mean platelet volume = povprečni volumen krvnih ploščic
LIC = ? Te kratice ne poznam. Vprašal sem vodjo laboratorija. Rekel mi je, da gre verjetno za tipkarsko napako.
Pozdravljeni.
Prosim za nasvet glede laboratorijskega izvida krvi. Imam 28 let, sem na splošno zdrava, pred kratkim pa sem nastopila novo službo. Jem vse in mešano. Visoka sem 175 in imam 58 kg, redno in pogosto jem. Skrbijo me določene vrednosti, ki so previsoke oz. prenizke – levkociti, nevtrofilci, limfociti in holesterol. Rada bi jih izboljšala. Najlepša hvala za vašo pomoč!
Levkociti -3.7 (L)
Nevtrofilci – 39.0 (L)
Limfociti – 50.3 (H)
Monociti – 3.5
Eozinofilci – 6.0
Bazofilci – 1.2
Eritrociti – 4.2
Hemoglobin – 126
Hematokrit – 0.39
MCV – 94
MCH – 30
MCHC – 321
Trombociti 220
S-gama GT 0.16
S-Glukoza – 4.5
S-Holesterol – 3.7 (L)
Število levkocitov je razmeroma nizko, pri tem je odstotek nevtrofilcev tudi majhen in kar visoko je število limfocitov. Krvna slika dopušča misliti na možnost prebolelega hudega virusnega infekta. Nekoliko nizek holesterol je morda celo zaželjen. Nasvetov za zboljšanje krvne slike ne morem datri zato ker nimam podatkov o morebitnem vzroku. Ali ste pred kratkim že opravili podobno preiskavo krvi sicer vam priporočam kontrolni pregled čez 2 – 3 tedne.
Najlepša hvala za vaš odgovor. Jutri grem tudi do osebnega zdravnika in vsekakor nameravam ponoviti preiskavo. Pred tem jo nisem opravljala.
Prehlajena pa sem bila že en čas nazaj – in sicer decembra (mi je teklo iz nosa). Imela sem tudi manjšo in krajšo vročino (37.5 čez noč), vendar sklepam, da je to že toliko časa nazaj, da ne vpliva na izvide, ali pač? Izvid je iz prejšnjega tedna.
Vrednosti levkocitov, eritrocitov, hemoglobina in hematokrita so blago nad maksimalno normalno vrednostjo in bi jih težko opredelil. Nekoliko bolj od maksimalne normalne vrednosti pa odstopa število trombocitov. Priporočil bi kontrolni pregled krvi čez nekaj tednov. V primeru enakega ali podobnega izvida bi priporočil pregled pri hematologu.
MCH je “povprečna količina hemoglobina v eritrocitu ” V tem primeru je številka razmeroma velika zato ker so eritrociti veliki.
MCV je “povprečna velikost eritrocitiov”. V tem primeru je velikost razmeroma velika zaradi živahne obnove krvi (?), zaradi jetrne bolezni(?)
Število eritrocitov je nizko (po akutni krvavitvi?)
Vredniost hemoglobina je na spodnji meji normale.
Spostovani gospod doktor!
Prosim vas za odgovor na navedeni izvid.
Starost 32 let, moski, nekadilec
K-Lkci 6.09
K-Erci 5.23
K-Hb 160
K-Ht 0.442
MCV 84.5
MCH 30.6
MCHC 362
K-T 226
K-Karboksi Hb 2.6
Najlepse se Vam zahvaljujem in lep pozdrav!
Starost 56, zenska, nekadilka
K-Lkci 8.78
K-Erci 4.05
K-Hb 123
K-Ht 0.353
MCV 87.2
MCH 30.4
MCHC 348
K-T 335
K-Karboksi Hb 2.2