Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja HIV

HIV

Spoštovani, umazane roke so pomembne v prenosu povzročiteljev (tako virusov kot bakterij), če pridejo do ust zdravega človeka, vendar NE s krvjo prenosljivih (ki se jih bojite vi). Z umazanimi rokami se prenašajo številne črevesne nalezljive bolezni, respiratorne bolezni…,

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

V urinu, blatu, znoju, izbruhanini ni virusa hiv edino, ce je primesana kri. Se pravi, ce se dotaknes izbruhanine hiv+ osebe kjer je primesana kri (recimo pri ciscenju le te) se ne mores okuzit? Lahko pa bi se okuzil, ce te direktno pobruha?

Se nekaj: razni ti robcki za razkuzevanje rok, ali so ok tudi za razkuzevanje manjsih povrsin?
Kako je s takimi robcki, ko jim pretece rok? Imam dva robcka steril-o-sept, ki je pretekel rok ze 6 mesecev. Ali so se ok?
Hvala

Spoštovani, v blatu, izbruhanini virusa praktično ni, razen če bi bila primešana kri, v urinu malo. Tudi če bi vas oseba neposredno pobruhala, praktično ni nevarnosti. Poskušajte že enkrat doumeti – virus HIV se prenaša s konkretnimi SPOLNIMI kontakti; z injiciranjem okužene krvi; (souporaba igle, vbodi z okuženo iglo). Robčki za razkuževanje so primerni tudi za razkuževanje površin. ki pa jih je potrebo pred tem dobro očistiti. Razkužila vedno delujejo le na očiščenih površinah. Glede pretečenega roka vam ne znam odgovoriti. Vprašajte proizvajalca.

Potem je z urinom tako kot s slino? Virus je prisoten vendar ne dovolj za okuzbo?

Jaz sicer nisem mislila kot moja predhodnica glede posusene krvi. Jaz sem sprasevala v primeru sveze oziroma “tekoce” krvi, ki bi bila recimo na wc deski nekaj minut.
Recimo, da se na tako kri vsedes?
Ali pa kot se je meni ze zgodilo: bila je kapljica krvi na wc, jaz sem jo obrisala s papirejem in opravila potrebo. Seveda sem se po potrebi obrisala (seveda z novim, cistim wc papirjem), in tukaj sem se zamislila, ce bi si na tak nacin lahko tisto kri zanesla na sluznico (ce je kaj krvi prislo na roke) , ker si vmes nisem imela moznosti umiti rok?

Pa se eno vprasanje: kot smo ze veckrat slisali se lahko okuzis pri sposojanju zobne scetke, britvice… ce nekdo uporabi tvojo zobno scetko pa tega niti ne ves, nato pa zobna scetka stoji cez noc ti pa jo uporabis zjutraj, se tako tudi lahko okuzis?
Hvala

Spoštovani, količina virusa v urinu je majhna, da.
Kar se ostalih prenosov tiče – poskusite razumeti, da je potreben konkreten grob stik krvi – s prekinjeno kožo ali sluznico in ne nek hipotetični stik nevidne krvi, ki bi, ki je, ki je morda bila…. Če je bila kri na školjki in ste jo obrisali, ste jo obrisali. Celo če bi se vsedli z nepoškodovano kožo na tekočo kri, bi bilo tveganje v resnici zelo majhno (če sploh).
Tveganje za prenos s ščetko ali britvico obstaja, vendar neposredno po uporabi. Drug za drugim, ko je ščetki še obilica svežega, neposušenega materiala.

Spostovana dr. Pirnat. Zanima me,ce je mozna okuzba s hiv,ce pijem isto vodo iz iste steklenice za osebo,ce bi ta le-ta (ali jaz) recimo imela krvavece dlesni ali kaksne ranice v ustih? Najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani, tovrstni prenosi niso poznani. Virus HIV se prenaša z neposrednim stikom.

Pozdravljeni,
zanima me, če jemanje antipsihotikov (Kventiax 50 mg, včasih 75 mg zvečer) in prehranskega dopolnila Melatonina Med (vsebuje melatonin, vitamin B6, kalifornijski zlati mak in L-triptofan), oboje uporabljam za spanje, lahko kakorkoli vpliva na rezultat testiranja za HIV.
Hvala.

Spoštovani, jemanje navedenih zdravil in prehranskih dodatkov nikakor ne vpliva na rezultat testiranja na virus HIV. Lep pozdrav, Nina

Spoštovani,
najlepša hvala za odgovor. Zanima me še, če ima kakšen vpliv na testiranje za hiv, če je kri vzeta brez antikoagulanta. Tako namreč piše na izvidu, pa me zanima, kaj to pomeni.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Ne, gre samo za način odvzema krvi.

Spostovani.

Dobila sem izvid testa na HIV. Test so opravili v zavodu RS za trans. medicino.

Rezultati so:
Vrsta vzorca: kri z antikoagulantom edta
Clia anti-hiv1/2/0 in hivp24AG: nereaktiven.

To verjetno pomeni, da je test negativen? Pri nekaterih opazam, da imajo namesto clia napisano eia. Kaksna je razlika, sta testa enako zanesljiva?

Hvala za odgovor.
Lp

Spoštovani, test je, seveda, negativen.

Prosila bi vas za hiter odgovor. Včeraj sem imela neželjen stik z moškim (sodelavec po službeni zabavi). Izsilil je poljubljanje z jezikom, tudi po prsnih bradavicah. Nisem se mogla hitro umakniti tako, da je trajalo kar nekaj minut. Do spolnega odnosa ni prišlo. Sedaj me zelo skrbi zaradi možnosti kakšne okužbe (tudi HIV). Danes me tudi še peče na prsnih bradavicah, zgleda, da so bile malo ranjene, čeprav nisem opazila krvi. Ker je sodelavec poznan kot babjak (sicer je poročen), me sedaj zelo skrbi.
Prosila bi vas za odgovor, ali bi se v tem primeru lahko okužila. Ali je v tem primeru smiselno hitro zdravljenje za preprečitev okužbe (protivirusna profilaksa).
Lepo vas prosim za čimprejšnji odgovor.

Spoštovani, z virusom HIV se na navedeni način nikakor niste mogli okužiti, saj se virus s slino ne prenaša. V slini so lahko prisotni mnogi virusi akutnih okužb dihal, herpes virus, EBV virus, lahko tudi virus hepatitisa B. Ukrepati nimate kaj.

Spoštovani,
Hvala vam za hiter odgovor. Moj strah je povezan tudi s tem, če je mogoče on imel kaj pomešane krvi v slini (nisem opazila). Jaz sem imela pred 2 tednoma izrit zob (8.),rana bi morala zdaj biti zaceljena, ali pač? Ali menite, da ni moglo priti do okužbe s HIV?
Hvala.

Hvala vam za odgovor.
Ne vem, če ste včeraj zvečer prejela še eno moje vprašanje, ki sem ga poslala na vaš odgovor. Po dogodku sem bila v skrbeh, če je bila mogoče v njegovi slini kakšna sled krvi (nisem opazila) in bi to lahko kaj vplivalo. Jaz sem imela pred 2 tednoma izrit zob (8.), rana bi morala biti zdaj že zaceljena, ali pač? Prosila bi vas za mnenje, ali bi to lahko to kaj vplivalo na prenos okužbe. Hvala.

Samo če bi njemu neposredno pred dejanjem izdrli zob, ali bi se on močno ugriznil v jezik, bi obstajalo tveganje,sicer pa ne.

Najlepša hvala za odgovor. Ste me pomirili!

Pozdravljeni

Mene pa zanima naslednje jaz sem na ameriskih internetnih straneh prebiral,da je rekombinantni virus vaccine stekline ali rabies kot odličen vir cepiva za hiv-1 sam sem ta virus prebolel zgodbo vam bom zaupal zasebno,ker menim,da to ni za v javnost.Posledicno me zanima ker sem tudi proučil oziroma povezal podatke,da če je glikoprotein 120 in glikoprotein 160 v samem virusu rekombinantnem stekline oslabljenem in če je sta ta dva glikoproteina v ovojnici samega hiva potem sta dve možnosti ali ta rekombinantni virus stekline kot cepivo hiv izniči v telesu ali druga možnost pokaže lazno negativni rezultat pri ELISI testu.Bojim se da sem lazno negativen kajti v enem letu sem shujšal za 14 kg zdaj mam 109 kg 184 cm višine sem pa 3 nazaj opazil tremor leve roke mam mastne lase zadnje leto se mi trese občasno se obraz oz del glave in včasih desna roka v mirujocem položaju mam 1 leto mejno poliurijo in kronično zaprtje že slabo leto občasno nočno potenje redkokdaj subfebrilno stanje.Limfociti cd4 15.81% lansko leto cd8 18.7% aprila ko sem preboleval atipicno pljucnico in lani decembra sem jo brez antibiotika se enkrat aprila pa sem jo s fromilidom prebolel.Glede na opisane znake kaj bi to lahko bilo apetit imam zelo dober občasno sem neroden.Hvala vam za nasvet in odgovor.

Lp

New Report

Close