Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja HIV

HIV

Spoštovani,
okužba s klamidijo se pri ženskah lahko pokaže z izcedkom iz nožnice, s pekočimi bolečinami pri odvajanju seča, z močnejšimi menstrualnimi ali zunajcikličnimi krvavitvami, z bolečino v spodnjem delu trebuha ali z bolečino med spolnimi odnosi.

Pri moških okužba s klamidijo lahko poteka z izcedkom iz penisa ali s pekočo bolečino pri odvajanju seča. Klamidijska okužba se prenaša prvenstveno s spolnimi odnosi, lahko pa tudi preko intenzivnega kontakta z izločki, tako da bi v vašem primeru, še zlasti, če so bili pri obeh prisotni znaki, bila okužba možna.
Pri okužbi z gonorejo se moškim vname sečnica, kar se kaže kot bolečina pri izločanju seča, iz sečnice pa se med sečem pojavlja tudi gnojni izcedek.
Pri ženskah po navadi ni nobenih značilnih bolezenskih znakov, če pa so, gre navadno prav tako za izcedek iz nožnice (gnoj), pekoč občutek pri uriniranju, bolečine med menstruacijo, močnejše kot po navadi, krči in bolečine v spodnjem delu trebuha. Vendar ženska te znake lahko spregleda, saj misli, da se je prehladila, ali pa izcedek zamenja z izcedki pri pogostem vnetju nožnice. Za prenos gonokoka bi bil v vašem primeru vendarle potreben intenzivnejši stik, ne le dotik glavice penisa.
Glede na to, da so se vam težave pojavile po stiku z moškim, ki je navajal znake okužbe spolnega uda, vam svetujem da obiščete zdravnika, oz. ambulanto za spolno prenosljive bolezni, pa čeprav je bil stik le “posreden”.

Predlagam

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,
zanima me še po kolikem času ti simptomi izginejo ali so prisotni dokler se okužba ne pozdravi. Zanima me tudi, če je na taksen način (prejšnje sporočilo) možna okužba z virusom hiv?
Šla sem k osebni zdravnici, vendar je rekla da te preiskave delajo ginekologi in da mi ona ne more napisati nnapotnice.
Ali so lahko okužbe kot si klamidija, gonoreja povezane z nizkimi levkociti? (2,8)

Hvala in lepo pozdrav

Spoštovani, preiskave spolno prenosljivih okužb delajo v ambulanti za spolno prenosljive bolezni dermatovenerološke klinike, infekcijske klinike. Klinični znaki klamidijske okužbe sicer po določenem času, recimo da merimo v tednih izzvenijo, a se okužba običajno ne pozdravi, temveč poteka tiho in povzroča vnetne procese v mali medenici. Ob kontaktu, kot ga navajate zgorak, je prenos virusa HIV zelo malo verjeten.

samo še zadnje vprašanje. Kaj pa prenos hepatitisa b je možen na takšen način? Čez koliko časa se pojavijo prvi simptomi okužbe hepatitisa b?

Hvala vam za odgovore in vaš čas.

Spoštovani, če se prav spominjam, se je moški med zadovoljevanjem vas dotikal spolnega uda. Z dotikom se s krvjo prenosljivi povzročitelji načeloma ne prenašajo. Do prenosa bi lahko prišlo, če bi moški med akcijo ejakuliral, oz. če bi prišlo do izcedka iz spolnega uda, pa , seveda, ob pravem stiku s penisom – ob vaginalnem ali oralnem spolnem odnosu. Inkubacijska doba za hepatitis B je 45 do 180 dni; simptomi pa se pojavijo le pri slabi polovici okuženih (pri vseh ostalih poteka okužba tiho).

Pozdravljeni.
Pred kakšnim dobrim tednom sploh pomislila nisem, da bi lahko imela hiv. Potem pa je bilo pri poročilih govora o tem in so na hitro predstavili simptome. Pred 5 leti (torej leta 2011) sem imela nezaščiten spolni odnos, vendar sem bila potem leta 2013 na krvodajalski akciji in me niso o ničemer obvestili (sklepam, da torej takrat virusa nisem imela).
No potem pa sem imela leta 2014 znova nezaščiten spolni odnos s takratnim fantom. Spomnim se, da je takrat on zbolel (imel je vročino in je kašljal). Ker sem hotela biti takrat ob njem in mu pomagati, sem nekaj dni zatem tudi sama rahlo zbolela (imela sem zgolj močnejši prehlad in mogoče malo povišano temperaturo, vendar sem bila najkasneje v enem tednu zdrava).
No nato sma se s fantom razšla. Do zdaj nekih bolezenskih znakov nisem imela. Bila sem mogoče maksimalno 5x prehlajena in imela 1-2x povišano temperaturo. Pred kakšnim letom sem zbolela za škrlatinko (2 tipa te bolezni sem imela že kot otrok). Od takrat spet drugih bolezenskih znakov nisem imela.
Sem pa nekje v drugi polovici leta 2014 začela izgubljati kilograme. Torej od konca leta 2014 do skoraj konca leta 2016 sem izgubila nekje 15kg. Res je sicer, da jem manj kot prej in se mogoče malenkost več gibljem, vendar me vseeno zdaj skrbi.
Kakšno leto do leto pa pol imam tudi kdaj kakšno vnetje nožnice, ki ga odpravim s canestenom (vendar sem to do zdaj pripisovala kontracepcijskim tabletam).
Torej zanima me, če je možno, da bi bila po zgoraj opisanem lahko okužena z virusom?

Spoštovani, če obstaja kakršnokoli tveganje za okužbo, bo edini verodostojni odgovor dalo testiranje. Ostala bolezenska stanja so povsem nespecifična. O hujšanju ste povedali dosto premalo: če ste imeli prej povečano telesno težo in se sedaj prehranjujete primerno in ob tem veliko gibate, počutize zdravo, je to ok. Drugo pa je, če se ob izgubi telesne teže počutize slabo, nemočno, utrujeno, je nikakor ne morete zadržati in hujšate še naprej… V tem primeru je na mestu obisk zdravnika, kontrola ščitničnih hormonov, osnovne preiskave krvi in sladkorja, pa še kaj bi se našlo.

Res sem imela morda kak kilogram preveč, preden sem začela izgubljati težo, vendar se takrat nisem lotila namernega hujšanja. Zdaj ko sem shujšala, ne opažam, da bi bila kaj posebno utrujena oz. da bi se počutila slabo/bolno. Zato sem se odločila, da Vam pišem, ker sem bila zadnji teden precej nemirna (ker bi naj bilo hujšanje in kakšna vnetja simptom virusa hiv). Tolažilo me je to, da vseeno nisem veliko bolana oz. prehlajena.
Teže več sicer nočem preveč izgubljati, vendar ta počasi postopoma vseeno upada. Ampak res veliko počasneje kot je v prvi polovici leta. Čeprav se je stanje malenkost umirilo in kg ne izgubljam več tako hitro kot na začetku, bom zgleda res morala na kakšne preiskave.

Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani, predlagam kontrolo ščitničnih hormonov. Lep pozdrav, Nina

Lep pozdrav,

sem popolnoma obupana in že nekaj dni več ne spim, jem, samo še jočem. Pred nekaj dnevi sem imela spolni odnos pod vplivom velike količine alkohola. Spolni odnos je bil z nekaj let starejšim moškim. Zaradi količine alkohola se ne spomnim dobro, ali sva res uporabila kondom. Vem da sva jih imela in da sem rekla, da zelim da se uporabi, vendar pa se ne spomnim, ali ie do tega res prislo. On sicer trdi, da sva ga uporabila, vendar mu ne verjamem 100%, saj ga ne poznam dobro.Ne poznam njegove spolne preteklosti, sama pred tem se nikoli v zivljenju nisem imela nezascitenih spolnih odnosov. Popolnoma se zavedam, da je bilo dejanje skrajno neodgovorno in neumno, sploh ker je bil v igri alkohol. Tudi ta se mi je “zagabil” za vse večne čase.
Vse od dogodka me grabi panika,ne vem kaj naj naredim. Kaksne so moznosti okuzbe? Vem, da bo odgovor ponudil samo test, vendar pa ne vem kdaj ga lahko grem opravljati, glde na to da je do odnosa prislo pred manj kot tednom dni. Trenutno vegetiram kot kaksna rastlina. Prosim za kakrsnikoli napotek, nasvet, saj ne vem kako naj prezivim prihodnje dni…

Lp

Spoštovani, najhitreje bi zadevo rešili tako, da bi se testiral moški, ali pa da bi se z njim temeljito pogovorili o vašem stanju. Sicer pa se prva testiranja – npr. HIV lahko izvede 3 tedne po stiku.

Spoštovani, vidim akne, situacija, ki jo opisujete, pa je za prenos virusa HIV netvegana. Testi na transfuziji so zelo zanesljivi, kaj, natančno vse. so testirali, pa ne, vem, predvidevam, da HIV, hepatitisu B,.. Najlažje boste ugotovili, če boste zahtevali prepis izvida.

Lep vecer zanima me ce ste prejeli moje vpradanje

Spoštovani, odgovorila sem na vsa vprašanja, ki sem jih prejela. Če vašega ni med njimi, vprašanje na medovernet ni prispelo.

Mene pa zanima ce je mozna okuzba s hivom ko je hcerka odsla na wc in si prej brila noge in zenske intimne dele..da bi se vsedla na skoljko..widne krvi ni bilo
.samo kot neka zamazana crta na dili..ce bi sama imela se kake ranice..na jo testiramo..hvala

Prosim, preberite še enkrat vprašanje, ki ste ga zastavili. Ne razumem, kaj želite sploh vprašati? Če je vprašanje, ali se oseba teoretično lahko okuži z virusom, če se vsede na umazano desko, kjer ni vidne krvi, je odgovor “NE”.

Ja ni bilo tako kot kaljice krvi…kot neka rjavo rdeca lisa…v primeru da bi bila to posusena ali slabo obrisana kri…to me je zanimalo?..vem da ce je cista ni moznosti..

Da bolj objasnim zgledalo je tako kot daje bila obrisana s papirjem..pa se je se malo poznalo na straniscnem pokrovu..v tem prmeru me je zanimalo glede nato da je hcerka kako uro nazaj si pac urejala intimne dele..hvala in lp..priporcate testiranje?

Glede na opis res ne priporocam testiranja. Poskusite razumeti, da je za prenos virusa hiv potreben ali konkreten spolni odnos, vbod z okuzeno iglo, polno krvi, politje s krvjo po sluznicah, hiva res ne dobis na wc, razen ce nimas tam spolnega odnosa

Hvala za vas trud in prijaznost..aaj veste mamo vedno skrbi za otroka…torej smo lahko mirni..in ni bil dogodek rizicen..lp

New Report

Close