Najdi forum

Lepo pozdravljeni!

Upam,da se obracam na pravo osebo z svojim vprasanjem,na katerega si res ne znam sama najti pravega odgovora.Imam deklico staro 28 mesecev in jo se vedno dojim(tretji otrok).Toda zadnja cca. dva meseca bi otrok rad bil neprenehoma v druzbi z mojimi prsmi,kar pa ne gre zaradi drugih druzinskih obveznosti(zaposlena nisem).Zanima me ali je dojenje,ki traja tako dolgo skodljivo?Kako otroka odstaviti,ne da mu ponudis dudico ali steklenicko?Rada bi namrec odstavila otroka na taksen nacin,da ne bi bilo prevec burnih custvenih reakcij .Ze v naprej HVALA!

Draga Lilijana,

Morda bi bolje od mene odgovoril psiholog vendar vseeno mislim, da ste dojili predolgo, tako da je hčerka prevzela “komando”. To sicer ni škodljivo vendar lahko postane težava, ki ste jo nazorno opisali. Hčerka čuti, da jo želite “odstaviti” in se bori za teritorij, ki ga ima za svojega. Da so prsi vaše in ste jih njej samo posodili, dokler je “šlo”, bo zdaj težje dopovedati kot bi bilo pri 7 ali 8 mesecih. Zdi se mi, da ne bo šlo drugače kot “na silo”. Bo pač spoznala, da je svet “realen” in da je vsake stvari enkrat konec, tudi dojenja. Prenehanje dojenja je tudi faza v vzgoji, tako kot je navajanje na dojenje v začetku, neke vrste stopnja v “odraščanju”. To je potrebno za zdrav razvoj lastne podobe in samozavesti pa tudi za vzpostavljanje vašega položaja napram njenemu v družini, čeprav se to pri treh letih čudno sliši. Ne nasedajte histeričnim reakcijam in trmoglavljenju. V manj kot treh dneh bo pozabila, če boste dosledni in jo dovolj ljubeče odklonili. Usmiljenje je v tem primeru lažno čustvo, ker vam jemlje avtoriteto, ki jo boste potrebovali kasneje. Otrok potrebuje vodstvo, ker ni sposoben trezne presoje. Objemajte jo, stiskajte k sebi, poljubljate, ohranite vesel obraz, samo ne pripustite je k dojki. Naredite iz vsega skupaj igro. Ves čas bodite skrajno prijazni do nje. Verjetno bo preizkusila vse svoje čare in če ne bo šlo drugače, bo postala tudi nasilna. Ne dajte se!

Draga Liliana !
Z vsem spostovanjem g. Pusenjaku, vendar bi vam rada polozila na duso nekaj misli o dojenju.Ker pisete, da je hcerka, ki jo se vedno dojite, tretji otrok in je stara 28 mesecev, sami veste, kaksne radosti in stik med materjo in otrokom prinasa dojenje.Ne strinjam se z mislijo g, doktorja, da je dojenje pri 28 mesecih predolgo.Saj svojih otrok nikoli ne moremo imeti zadosti radi.Ne moremo in ne smemo jih ze tako mladih vzgajati kot vojake, ces saj bodo ze videli, kaj je realno zivljenje.Otrok ima v najzgodnejsih letih nujno potrebo biti skupaj z materjo oz. ljubljeno osebo in naenkratna locitev lahko pripelje do psihicnih posledic, ki se lahko pokazejo sele v kasnejsih letih.Mogoce bi morali premisliti o tem, da vasa hcerka izraza z pogostim dojenjem zeljo po varnosti, mogoce zaradi kaknega banalnega vzroka.Ali je mogoce v vrtcu in je zamenjala vzgojiteljico, ali je mogoce “zapostavljena ” pri vecjih otrocih ali mogoce cuti pri vas, da vam dojenje ni vec v zadovoljstvo.Kajti pri dojenju morata sodelovati oba, tako otrok, kot mati.Saj verjetno sami veste, kako otrok cuti materino custveno stanje.Ce vam dojenje predstavlja preveliko breme, otroka odstavite z veliko potrpezljivosti in ljubezni, kot vam je svetoval dr. Pusenjak.Ce vas zanima se kaj vec, ali bi se radi samo pogovorili, se preselite na forum Starsi- starsem, kjer boste lahko prebrali izkusnje drugih starsev.
G. Pusenjak ,vam pa brez zamere ,saj moj namen ni vmesavati se v vaso strokovnost.
Lep pozdrav Mojca

New Report

Close