Najdi forum

dodatek k prehrani

Spoštovani, zelo sem vesela da sem našla vašo stran, saj že z odgovori, ki jih sporočate drugim, najdem veliko kar pride prav tudi meni. Imam vprašanje glede dodatkov k prehrani v nosečnosti ( noseča sem 14 tednov). Zanima me če je potrebno dodajati k prehrani vitamine (do 3.meseca sem jedla femibion), ter kalcij in železo. Mleka dnevno spijem skoraj en liter, zato menim, da dodatka kalcija ne potebujem .? Kaj pa železo? Kje se ga najde največ v hrani , saj je baje zelo pomemben( kje se ga najde poleg jeter, ki naj bi jih nosečnica uživala baje zelo zmerno, zaradi velike količione vitamina A), ter ali ga je potrebno dodajati k prehrani?Kakšna je priporočena dnevna količina?

Hvala za odgovor

Draga Helena,

zdrava nosečnica, ki sicer uživa mešano prehrano v našem podnebnem pasu, torej srednji Evropi, ZDA in Japonske ne potrebuje nobenih dodatkov k prehrani, sa vsa hrana zadostuje. Edini snovi, ki ju je v hrani premalo sta folna kislina in morda še železo, ker sta v hrani vezana v obliki, ki ni dovolj uporabna v razmerah večje potrošnje, kar nosečnost je.
Še največ je železa v mesu. Kakršnokoli drobovino v nosečnosti odsvetujemo. Železo je večinoma potrebno šele v tretji tretjini nosečnosti, ko se tudi vsrkanje tega v črevesju poveča, pred tem pa je dodajanje železa v glavnem brez potrebe oziroma nesmiselno, razen če gre za izrazito pomanjkanje železa in slabokrvnost.

New Report

Close