Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija dietna prehrana v šoli

dietna prehrana v šoli

Iz vrtca se jeseni selimo v šolo, žal alergija na kravje mleko in še en kup stvari še ni pošla. V vrtcu so sinu kuhali dietno hrano, brez problema. Kako je v šoli? Kot sem slišala, baje šola ni zakonsko obvezana kuhati dietno prehrano- mogoče katera ve? Kakšne so vaše izkušnje, kuhajo malico in tudi kosilo?

Hvala.

Tudi šola je zakonsko dolžna poskrbeti za ustrezno prehrano. Pravočasno jih kontaktiraj, da boste lahko vse uskladili.

pri nas je kot v vrtcu, vse b.p., vseeno ali samo malica ali vse obroke. opozorit je treba pri vpisu, in pol moraš oddat še potrdilo od pediatra za dietno prehrano. idealno je, če hrano pripravljajo v šolski kuhinji kjer tvoj otrok šolo obiskuje, da je ne vozijo od drugot. super je, če greš tudi do vodje prehrane in se pogovoriš glede diete, kaj otrok mara in česa sploh ne je. vsaj pri nas potekajo pogovori na tej relaciji. tudi če mi med letom otrok reče da nečesa noče jest, da raje pol poje le suhi kruh, grem do vodje prehrane če ne morem do nje, pa do razrednika in prosim da to sporoči naprej, saj je nesmiselno da šola nabavlja nekaj kar se pol vrže proč.

prvi šolski da, če te ne bodo klicali prej, si vzemi čas, ker morda te bodo poklicali na pogovor glede prehrane. no vsaj pri nas je potekalo tako. na sestanku pa vodja prehrane, učiteljica popoldanskega varstva razrednik, strokovna delavka, kuharica ki je zadolžena za pripravo hrane mojega otroka (imajo namreč točno določeno osebo ki je zadolžena za nabavo in pripravo hrane). ampak pri vpisu je bil moj otrok edini na šoli z dieto, sedaj po petih letih jih je že vsaj deset z različnimi dietami.

Šola je dolžna zagotoviti dietno prehrano, pripravi spisek dovoljenih živil, iz katerih se lahko pripravljajo obroki, obrni se direktno na ravnatelja, vodjo kuhinje, vse obvezno v pisni in osebni obliki. Pediater naj izda potrdilo, da se strinja s seznamom.
Res je, da je otrok z dietami vedno več, tako da naj ne bi bilo problema, morda bo potrebno določena živila prinesti v kuhinjo, v tem primeru lahko zaprosiš za regresirano prehrano, odvisno koliko živil bo “domačih”.

Je pa kljub vsemu vse odvisno od personala, nastopi resno, pa kljub temu prijazno, pa bo, pa ob praznikih se je potrebno zahvaliti in tako. Moje izkušnje so bile uspešne, v vrtcu pa kljub prizadevanjem žal ne, vendar je od tedaj minilo že kar nekaj let.

Srečno!

New Report

Close