Najdi forum

Pozdravljeni!

Podobne težave, ali bolje rečeno: skrbi, še nisem zasledila na forumu, zato sem se odločila, da prosim za nasvet.

Naša 28-mesečna hčerka lepo izgovarja skoraj vse črke, tudi šumnike, težavo pa ji dela črka R (za kar me ne skrbi) ter črka F. Namesto “fantek” reče “hantek”. Bi me moralo skrbeti?

Hvala že v naprej!

Pika

Podobno zanima tudi mene, samo da mojemu fantku težave povzročajo druge črke. Star je dve leti in pol, veliko govori, razen črke R pa ne more reči črk L, G in K. Tako npr. namesto “nogica” reče “nodica”, namesto “ku-ku” reče “tu-tu” in namesto “lulat” reče “uat”. Je še čas, da jih osvoji, ali je treba že k logopedu?

Hvala in lp,
Katarina

Moj sinko je h namesto f (ravno tako hantek ipd) začel zgovarjal pri treh letih in pol, zdaj je star štiri leta in težav z omenjeno črko že nekaj časa nima več, zato za paniko zdaj res še ni razloga.

Lp.B

Pika,

Strah je odveč.
Glasove (o črkah govorimo le povezavi s pisanjem in branjem) P, D, T, D, K, G, M, N, J, F, V, A, E, I, O U začne otrok pravilno izgovarjati nekje med 3 in 3. 5 leti. Nekateri otroci te glasove pravilno izgovarjajo že pred dopolnjenimi 3 leti, nekateri pa kasneje. Pri 4. letih bi glas F (pa tudi V, ki mu je podoben) moral biti že »čist« oziroma bi ga moral otrok izgovarjati brez zamenjav (ki jih omenjate) in popolnoma pravilno.

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (10-08-04 21:49)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pika

Katarina,

Tako kot se počasi razvija otrokov besednjak, izražanje in se podaljšujejo stavki, tako se tudi počasi razvijajo glasovi ( o črkah govorimo v povezavi s pisanjem in branjem).
5 – letnik naj bi pravilno izgovarjal vse glasove.

Glasove: P, D, T, D, K, G, M, N, J, F, V, A, E, I, O U začne otrok pravilno izgovarjati nekje med 3 in 3. 5 leti. Ker pa so med otroci razlike, nekateri te glasove (pa tudi ostale) pravilno izgovarjajo že pred dopolnjenimi 3. leti ali pa kasneje.

L in R pa otrok običajno osvoji (ali pravilno izgovarja) kasneje med 3. 5 do 4.5 leti.

Za logopeda imate – torej – še čas.

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (10-08-04 22:06)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close