Najdi forum

carski rez

Dragi doktor !

Stara sem 27 let. Pred tremi leti sem rodila zdravega otroka s carinskim rezom. Zanima me ali bo lahko tudi drugi porod carinski rez in koliko carinskih rezov ti lahko naredijo. Slišala sem da ženska ima lahko samo dva carska reza v življenju in ali je to res ?

Pri prvem porodu se nisem mogla odpreti niti za centimeter v vseh 23 urah, kar je trajal porod, čeprav sem imela svoje in umetne popadke.Rekli so da imam preozke kosti in preozko materično ustje, pa tudi otrok se mi ni spustil dovolj, čeprav je bila njegova lega pravilna. So to dovolj veliki razlogi za carinski rez in ali se to z leti lahko spremeni in lahko drugi porod izpeljem po naravni poti ! Nameravam v kratekem zanositi in me zelo zanima, saj se zelo bojim,da bo naslednjič isto.
Rodila sem namreč 4510 težkega otroka in 60 cm dolgega. Ocena pri porodu je bila 6/10.

Če vam ti podatki ne zadostujejo, bom naslednjič pogledala v materino knjižnico in vam napisala bolj po strokovno.

Hvala za vaš trud in čas !

Draga Tadeja,

pri vas je verjetno šlo za takoimanovano “kefalopelvino disproporco” ali KPD s kratico, zaradi česar se tudi odpirali niste, saj se glavica verjetno ni niti dovolj približala ustju maternice ali pa je šlo za kombinacijo nepravilnega krčenja maternice z velikim otrokom. Kakorkoli, v naslednji nosečnosti priporočam kontrolo rasti ploda, presejalni test za sladkorno bolezen okrog 28. tedna nosečnosti in če bo otrok ponovno ocenjen na več kot 4000g, verjtno ponovno carski rez. Seveda je možen tudi porod po predhodnem carskem rezu, vendar le v primeru, da gre za razlog carskega reza, ki se običajno ne ponavlja, to pa so situacije, kjer se otroku v maternici med porodom slabo godi, ne pa odsotnost odpiranja ali kefalopelvina disproporca.
Običajno ob tretjem carskem rezu ženski predlagamo “sterilizacijo” oziroma “zavezanje jajcevodov”, ker je četrta nosečnost po tretjem carskem razu že značilno bolj tvegana, kot prejšnje. Vendar poudarjam, da je vse stvar dogovora in situacije ter zavedanja želja in možnosti pri vas in pri “nas”.

New Report

Close