Najdi forum

BT in nosečnost

Pozdravljeni!

Štiri mesece si merim bazalno temperaturo – BT. Vsakokrat se temperatura dvigne med 19. in 20. dnevom – torej se takrat sproži jajčece. Zanima me naslednje:
– kaj se zgodi s temperaturo (se dvigne, pade ali ostane enaka), ko pride do oploditve?
– Kdaj se pokažejo prvi znaki nosečnosti (koliko dni po oploditvi)?
– Koliko je zanesljiv test za nosečnost, če ga naredim že prvi dan izostanka mensturacije (menstruacije imam redne)?
– Glede na to, da sem imela endometriozo in večkratna vnetja – ali bo potrebno mojo nosečnost bolj nadzorovati?

Hkrati pa bi pohvalila vaše odgovore, saj so zelo izčrpni in razumljivi.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vam želim še veliko lepih in uspešnih dni!

Lep pozdrav.
Andreja

Draga Andreja,

BT pod vplivom progesterona naraste po ovulaciji in v nosečnosti pod vplivom istega hormona ostane zvišana ves čas nosečnosti. Znake nosečnosti lahko delimo na nezanesljive, verjetne in zanesljive. Zanesljivi znako so le vidni (z UZ) ali slišni plodovi srčni utrip in brcanje ploda, verjetni pa prisotnost nosečnostnega hormona HCG (ki je izjemoma lahko tudi prisoten drugje), odsotnost menstruacije po sicer rednih krvavitvah, hkratno povečevanje maternice ipd. Med nezanesljive prištevamo spremembe v apetitu, rast telesne teže, zaprtost, pogosto uriniranje, jutranje slabosti ipd. Torej….prvi znaki nosečnosti so najverjetneje nezanesljivi, sledijo verjetni in čisto zadnji so zanesljivi znaki nosečnosti. Npr. jutranja slabost se lahko pojavi že 7-10 dni po ovulaciji, običajen nosečnostni test pa postane pozitiven že 2-3 dni pred pričakovano menstruacijo oziroma je v 99% pozitiven ob izostanku menstruacije.
Glede na endometriozo in vnetja, kot pravite, bo najtežje zanositi. Po tem pa je morebiti lahko kritičnih prvih 10 – 12 tednov nosečnosti. Svetujem, da takoj po ugotovitvi nosečnosti začnete jesti naravne gestagene v obliki tablet (Dabroston ipd. 3 tbl/d) vendar jih mora predpisati ginekolog, ker je pri vas lahko nekoliko bolj ogroženo “rumeno telesce”, ki v prvih tednih ohranja nosečnost, že sedaj pa svetujem jemanje folne kisline 400 mikrogramov dnevno.
Če v 1 letu ne zanosite se dogovorite za nadaljno obravnavo na kliniki.

New Report

Close