Najdi forum

brezplačni pravni nasveti

V JPKOMUNALI Kranj ni vse zlato kar se sveti ali smrdi .Vtem podjetju smrdi praniški sistem ,ki je popolnoma zanič in nesposobnost pravniškega sistema mi je pobrala procente in delovne točke .Kot invalid z 13 točkovnim mestom in slabo delovno uceno sem se prijavil na razpis v isti firmi za upravlalca objekta –občasno kurir ,prestal tudi na delu ,ki ga opravlja G7.Podpisal sem pogodbo z mislijo da bo bolje a po pogovorih z nekdanjimi sodelovci in branjem pravni nasveti preko spleta sem videl kakšno napako sem storil .Namreč moja šefica je neka pravnica v JPK kranj in mi je pobrala nekaj točk in oceno z izpovedjo -razlago da tako ,tako dobim invalednino in to mi pokrije ostalo plačo .Verjemite več kot 100eu imam manjšo plačo in to ne samo jaz to je to .Ko pa to seštejem z vsemi meseci in leti se pa nabere 4800euplus procenti in še pri pokojnini se bo krepko poznalo .Imam poklic in ga nisem plačan .Kam naj grem po pravico Mogoče k MUSARJEVI .ne vem pravnica je vodja še druguh v pisarni a šolo nima dokončane in tudi pravniškega zaključnega ispita ni opravila .Kdo bo pa zza to odgovarjal ?Če je kdo ne sposoben v Komunali je pravni sistem ki se obrača po soncu in dela v megli .Taki sistemi bi morali biti zbrisani ,ker niso v prid podjetju ,kajšele delovem in delovkam .kAJ MI PREDLAGATE ?hvala

Pozdravljeni!
Imela sem prometno nesrečo. Na obvoznici me je zaneslo na spolzkem cestišču in sem zadela ob ograjo (drugih udeležencev ni bilo..razen DARSA). Ker sem smatrala, da nastala škoda ni velika, razen na mojem avtomobilu, ki pa je bil toliko vozen, da sem ga lahko normalno umaknila z cestišča. Na prvem možnem izvozu sem na najbližjem parkirišču TIK OB CESTI parkirala. Ker nisem poznala postopka, nisem sama poklicala policije. Čakala sem, da me pridejo iskat svojci. Sama sem bila takrat še v šoku (tudi zdravniške pomoči nisem še utegnila iskati). Čez nekaj časa so pripeljali policisti in naredili zapisnik, da je to pobeg s kraja nesreče.
Kako lahko policist oceni ali si ti psihično sposoben in da je bil to res načrten POBEG? Saj sem konec koncev bila še vedno ob cesti in se tresla!!!
Svetovali so mi, da naj dano kazen (500 EUR) poravnam v roku 8 dni, ker s pritožbo ne bom nič dosegla. Rok za pritožbo je pa verjetno 15 dni, kar je tako že mimo. Zdaj pa tudi zavarovalnica glede na to, da je v zapisniku naveden pobeg trdi, da moram vso škodo sama poravnat.
Ali bi s tožbo lahko dokazovala, da zdravstveno (psihično) nisem bila sposobna racionalno razmišljat in ukrepat takoj po nesreči? In koliko možnosti imam, da bi tožbo dobila?
Najlepša hvala za odgovor!

Pozdravljeni

Pri privatniku sem od leta 2005 zaposlen za nedoločen čas. Delodajalcu sem izrazil željo po nadaljevanju šolanja (študij), se razume na lastne stroške, in mi je bilo jasno in glasno povedano, da je to izvedljivo samo v primeru sporazumne odpovedi. Sedaj me seveda zanima kake, če sploh kake, pravice imam, al so tu samo moje dolžnosti, pravice pa nosi delodajalec.

Pozdravljeni,
imam sklenjeno pogodbo o namenskem varčevanju z rednimi mesečnimi pologiv trajanju 12 mesecev.
V 1. členu pogodbe je zapisano, da prvi obrok varčevalec položi ob sklenitvi pogodbe(24.08.2009), zadnji obrok pa zapade v plačilo 31.07.2010. Redni pologi so mi bili trgani z trajnikom vsakega 8-ega v mesecu, tako, da je bil zadnji obrok trgan 08.07.2010.
V pogodbi piše, da varčevalec razpolaga s sredstvi en mesec po dospelosti zadnjega pologa in sicer do vključno 31.08.2010.
Kaj pomeni ” dospelost zadnjega obroka” oziroma kdaj imam pravico do privarčevanih sredstev?
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Jože

Samo eno vprašanje: zakaj tukaj postavljate pravna vprašanja, na katera nihče ne odgovarja?

Dragi Jože, po dospelosti pomeni, da zapade v plačilo.

Dragi Matjaž, nadaljevanje šolanje ne more pomeniti razloga za odpoved, saj je to tvoja pravica. V kolikor bi se to zgodilo, se obrni na delovni inšpektorat. Pa tudi glede ostalih pravic so merodajni.

Draga Sabina, sicer ne poznam makedonske zakonodaje, je pa po slovenski takole, kot partnerka poročenega nimaš pravic. Nisi v izvenzakonski skupnosti ampak samo ljubica :S Lahko prizna tvojega otroka, to je pa tudi vse, kar se tiče tvojih pravic. In najpogostejša moška laž je, da draga se bom vsak čas ločil!!!

Draga Sanela, otroci tvojega partnerja nimajo pravic na podedovani nepremičnini, v kolikor si jo ti podedovala, ne glede na vlaganja partnerja. Če bi en del pridobil partner kot nakup ali ko delež po oporoki, potem ste do tega deleži upravičeni vsi v prvem dednem redu oz. skladno z oporoko.

Draga Yehudi, pritoži se!

Draga Anika, dejstvo je, da ste zavajali kupca, ki je podatke preveril pri ZK sodišču, kar bi lahko tudi storili vi! Če želite služnostno pot vpisat, boste pač morali storiti tak korak.
Ara se ne vrača, če je kupec odstopil od pogodbe, ker je ara pač realni kontrakt oz. se vrne 2x če je od posla odstopi prodajalec. Ne razumem, zakaj se daje za tak posel ara, če je pa bolj ugodno, da se da predujem, ki se potem pač odšteje od višine cene nepremičnine. Toda kupec ima prav točki, glede zavajanja.
Če ste res tako dolgo uporabljali pot, pa se je xxx strinjal, bi bilo smotrno uporabiti določila o priposestvovanju.

Dragi Riki, tvoj rok za uveljavljenje vložkov v nepremičnino je dolg 10 let od dneva odselitve od nepremičnine. Torej kar imaš pisno, račune ipd. bo treba izterjati na sodišču. Enako tudi avta. Spravil si se v neugodno situacijo, ker si pač verjel na lepo besedo. Dlje kot čakaš, več časa priteče, prej zastara. Pazi na roke pri zastaranju različnih zahtevkov. Pomagaj si z OZjem.

Dragi Matjaž, nadaljevanje šolanje ne more pomeniti razloga za odpoved, saj je to tvoja pravica. V kolikor bi se to zgodilo, se obrni na delovni inšpektorat. Pa tudi glede ostalih pravic so merodajni.

Nadaljevanje šolanja mogoče res ne sme bit razlog za odpoved; lahko je pa kot razlog navedeno karkoli. In komu misliš bojo skorumpirani delovni inšpektorji verjeli???

Ja, dlje kot odlašaš, slabše zate. In za kakšnega delodajalca delaš, da mu je to v breme. Jaz poznam veliko ljudi, ki ob delu študirajo, pa nimajo težav. Ne razumem, zakaj bi imel ti težave, če študiraš? Izredni študij je prilagojen zaposlenim študentom in ne predstavlja večjih težav. In če ti študiraš za svoj denar, čemu to razlagaš delodajalcu? Ga je mogoče strah, da boš bolj izobražen odšel drugam? Mene osebno to ne bi oviralo, da grem študirati, kar me tudi doslej ni. Lepo se vpiši, delodajalcu pa ne rabiš nič reči dokler ne dobiš diplome. In še nekaj, imaš malo nenavadno mentaliteto. Niso vsi skorumpirani, niso vsi pokvarjeni in ne želimo vsi drugim slabo. Če želiš kak podrobnejši nasvet, mi pusti mejl in se lahko detaljno pogovorima okoli tega.
Jamranje na spletu ne pomaga kaj dosti.

LP

zanima me če mojemu otroku po očetovi smrti pripada kakšno nadomestilo po preževnini.imel je 2leti delavne dobe

Za sina, ki je trenutno na prestajanju kazni zapora v tujini smo vložili prošnjo za prenos kazni v Slovenijo. Med prestajanjem kazni v tujini so mu le to zmanjšali iz petih na štiri leta zapora (pomilostitev).
Zanima me ali se to zmanjšanje upošteva tudi pri nas v kolikor bi uspeli doseči prenos prestajanja kazni v Slovenijo.

[email protected]

Prosim za pomoč!!

Sem razvezana, mati dveh otrok.Bivši ima redno službo, preživnino plačuje, vendar živi doma(pri mami) v kletnih prostorih. Svoje nepremičnine, ki sem mu jih odstopila je prodal.Sama poleg redne službe delam še dva honorarna dela, da živimo o.k.Letos sem adaptirala stanovanje, ki sem ga dobila darilno od staršev. Kako se lahko zavarujem, da bivši v primeru moje smrti tega stanovanja ne more prodati ali oddajati?Ali lahko pooblastim brata, da razpolaga z nepremičnino?Zelo nerodno je to, da je to polovica hiše in bi lahko dobil npr. najemnike kljub temu, da se moja starša ne bi strinjala(sama živita v drugi polovici).Kako se lahko dobro zavarujem oz. zavarujem koristi svojih otrok?

Hvala za odgovor!!!

Prosim za pomoč!
Sem dedinja po pokojnem bratu. Po zapuščinski razpravi sem postala lastnica hiše saj on ni imel otrok niti žene ali izven zakonske partnerice. Občasno je k njem prišla le neka prijateljica, ki pa sedaj noče nikakor zapustiti domačije, katera pripada meni. Sklep o dedovanju je pravnomočen in vse stroške po smrti brata plačujem jaz. Občasna prijateljica si je v času bratove bolezni v hišo naselila sobo vendar nikoli ni živela tam niti ni bila prijavljena na naslovu. Sedaj hodi na domačijo in nas preganja, zmerja, tepe in ne želi izseliti sobe. Po zapuščinski ni opravičena do deleža. Kaj lahko storim v tem primeru? Ali lahko zamenjam ključavnico brez njene vednosti, saj sem sedaj jaz lastnica te hiše? Kako ji naj povem, da sedaj ne more več sama hoditi po hiši?

Hvala za odgovor!

Lp

Pred kratkim sva z možem kupila stanovanje, v objektu so 4 stanovanja in mi smo na vrhu, imamo še mansardo.Izvedeli pa smo da so lastniki pred nami oz.še eni prej dobili kos mansarde tako, da jim je lastnica pod njimi prepustila ta kos, s tem naj bi potem bila oproščena za popravilo strehe, kar pomeni da če popravimo streho, moramo mi plačati 1/2 cele strehe.to pa so napisali na en kos papirja že mogoče 20 let nazaj in pogodba niti ni overjena. mi smom kupili to celotno stanovanje in je vse pisano na nas, celotna mansarda, a moramo res vse na svoje stroške popraviti, ne glede na to da je gospa to urejala z lastniki, ki so bli 20 let nazaj tukaj?

Hvala za odgovor

Živim v skupnem gospodinjstvu s partnerjem dve leti v mojem stanovanju, nisva poročena. On ima stanovanje, za katerega še plačuje hipotekarni kredit. Račune o najinih stanovanjih ima vsak svoje. Imava vsak po dva otroka, ne živijo z nami. Skupnih otrok nimava. Sedaj kupujem še eno stanovanje, plačala ga bom jaz, brez kredita. Lastnica bom jaz.
Ali v slučaju njegove smrti sem jaz dolžna plačati njegov kredit?
Ali v slučaju moje smrti bodo dediči tudi on in njegovi otroci?
Če sta odgovora pritrdilna, kaj lahko storim/storiva, da ni treba meni plačevati kredita in da bodo imovino podedovali otroci vsak od svojega starša?

Hvala za odgovor!
[email protected]

Zakaj pa ne postavite vprašanje na sosednjem forumu Pravni nasveti?

Pozdravljeni imam problem. V srednji šoli me je slovensko podjetje štipendiralo 4 leta. Sedaj sem zamenjal smer študija ter sem dobil dobil domov pismo v katerem so mi pisali iz podjetja da morem vrniti celotno štipendijo sedaj. Ker kot študent nimam sredstev za vračilo štipendije sem zaprosil, če bi lahko štipendijo vrnil po končanem šolanju a po nekaj dneh sem dobil mojo prošnjo zavrnjeno. Zanima me kaj še lahko storim da bi se mi vračilo štipendije odložilo po študiju saj bi se bil sicer prislijen zaposlitiže sedaj.

Najlepša hvala za vaše nasvete.

Sem v ločitvenem postopku. Z možem sva lastnika 3 sobnega stanovanja vsak pol pol.
Ob ločitvi bosta oba otroka najverjetneje pripadala meni.
Zanima me,kdo odloči, komu pripada stanovanje ob ločitvi?
Kdo ima več možnosti, da ostane v stanovanju?
Mož ima možnost bivanja po ločitvi drugje, me 3 pa nimamo te možnosti.
Hvala.LP

Tebi vse. Trisobno stanovanje, deca in puf za nakup njegove nove garsonjere.

Zanima me, ali lahko najemnik družinskega groba po pokopu novega preminulega kratko malo odstrani imena ostalih, ki so v grobu še pokopani in so ta grob tudi pridobili? Se mora o tem predhodno posvetovati z ostalimi potomci.

Hvala za odgovor.

New Report

Close