brezplačni pravni nasveti
Pozdravljeni
stara sem 26 let,živim še doma z dvema bratoma,oba sta zaposlena,a nobeden noče od doma!
Jst nimam redne službe,tako da si nemorem privoščiti najemnine!
Problem je v temu,da od obeh bratov punce živita pri nas,pa me zanima če se lahko kako pritožim,ker pač je dost psihičnega napora zame,ker oni delajo vse kar jim paše,jst sempa pač v kot stisnjena!A lahko kako po pravnih poteh spravim njihove punce ven iz stanovanja(stanovanje jeod mame in očeta,samo ona dva živita drugje),nobena od njih ni prijavljena!Jst bi rada samo mela svoj mir,i ne še njihove punce doma!
Hvala za odgovor
ja ,itak ,da jih prijavi,da nista prijavljene, anonimno ,probi dobit kakšno službo,da boš enakopravna z bratoma,ker pri denarju se vse konča.Ali pa se zmenite za prodaje hiše ,pa na tri dele,pol se pa odseli,mogoče si boš lahko celo kaj kupila.Prosi mami naj ti pomaga,da stera te babe iz hiše,ker na koncu,ko se bojo prijavile,bo nekaj pripadalo ,tudi njima.OBRNI SE NA OBČINO IN JIM PIŠI ALI POJDI OSEBNO,TO JE KAZNIVO.,DA NEKJE ŽIVIŠneprijavljen in po možnosti še kradeš državi npr. dobiš socijalno pomoč itd.Postavi se zase in ne vem zakaj ,bi ti v svoji hiši trpela.Tri familije v eni hiši ,ma poklal se bojo med seboj,babe pe sploh.POSTAVI SE ZASE,NE BODI ENA LULIKA.Še enkrat,prosi tudi starša za pomoč,naj se pa starša odločita ,da se hiša proda in deli na tri dele,Danijela povej ,če dobivajo kej od države ,če imata kej otrok.
Pozdravljeni, zanima me naslednje. Z možem živiva v hiši mojih staršev, kjer sva si v mansardi popolnoma sama uredila stanovanje, zraven hiše sva prizidala prizidek. Starša bi rada prepisala ta del nama – vsakemu pol, imam še brata, ki sta mu starša finančno močno pomagala pri gradnji hiše. Katera vrsta pogodbe je najboljša, da ne bo kakšnih zapletov, v smislu, da bi brat želel še moj del hiše?
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni!
s svojo bivšo partnerico sva v skupnem gospodinjstvu preživela okrog 6 let. najprej v stanovanju, nato smo se skupaj z njeno rejnico odločili, da oba stanovanja prodamo (najino, ki je bilo pisano na partnerico, in stanovanje partneričine rejnice), ter si kupimo hišo. tako se je tudi zgodilo, nekaj denarja za nakup hiše sem prispeval tudi sam. ko smo se preselili, smo morali živeti v istem nadstropju, kasneje sva si s partnerico začela urejati zgornje nadstropje, da bova živela za sebe. v tistem nadstropju ni bilo niti ene stene, kaj da bi bilo še kaj drugega… no, v upanju na čimlepše življenje, sem vsak zaslužen € vlagal v material, po veliki večini vse proste ure preždel v teh prostorih, jih spravljal v pravilno obliko, ter se na koncu tudi vselil. prišel pa je čas, ko me je partnerica prevarala, bil sem prizadet, tako da sem čimprej želel od hiše, v zameno za vse sem dobil nič kaj veliko denarja vreden avto, ona pa vse ostalo… poleg vsega sem v hiši pustil tudi vse orodje, – kosilnica, motorka, zaboji in kovčki z orodjem, puromat… saj sem si mislil drek bolj mešaš, bolj smrdi, saj me je bivša partnerica začela govoriti, da mi itak ne bo nihče verjel da sem to kupil jaz s svojim lastnim denarjem. Minila so 3 leta, nakar mi pošlje terjatve pred tožbo za avtomobilsko zavarovanje iz leta 2007, ko je bil avto pisan še na njo, prav tako je bila ona sama podpisnica te police. prišla je na idejo, da sem tu dolžnik jaz… seveda to po mojem mnenju nikakor ni res…
sedaj, ko je sama začela mešati drek, pa me zanima, ali imam še pravico do vložitve zahtevka za delitev premoženja, in koliko možnosti imam da sem pri tem uspešen? Namreč tudi ta hiša ni pisana na bivšo partnerico, ampak na njeno rejnico…
najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!!
Z možem živima v hiši ,ki sva jo gradila skupaj,vendar je samo on lastnik.Poročena sva 16 let.Hiša je bila samo pod streho v grobem stanju,ko sva se poročila.Vsa leta sem imela kredite za hišo,vendar nimam nobenih računov.Sedaj naju z najinim sinom meče na cesto.Ali mi pripada kakšen delež?Ali lahko hišo prepiše na nekoga brez moje vednosti?
zanima me če bi lahko tožil brata na sodišču ker mi je razbil avto 16.5.2009 in do sedaj 18.2.2010 mi ni še nič odplačal in mi tudi noče.avto sem imel 1 mesec vrednost avta je bila 5300 eur kako lahko dobim vračilo za avto od njega ker je avto razbil do nevoznega stanja hvala za vašo pomoč in lep pozdrav samir
v jeseni 2009 sem od upravnika stavbe prejela obrazec za prijavo stanujočih v najetem dvosobnem stanovanju. Obrazec sem po navadni pošti poslala na njihov naslov, kot je bilo to tudi navedeno na obrazcu.
Nakar sem prez predhodnega opozorila prejela račun za 10 oseb, ki naj bi živele v 60m2 stanovanju.
v nadaljevanju prilagam delno kopijo odgovora, ki sem ga prejela z njihove strani:
obveščamo vas, da smo na osnovi vaše reklamacije pregledali prejeto pošto, vendar vašega obrazca o prijavi števila uporabnikov nismo našli oz. nismo prejeli.
Glede obračuna stroškov za 10 oseb pa vam ponovno podajamo pojasnilo, ki je bilo navedeno že na razdelilniku za 1/2010:
Razlog, da smo vam v skladu z 2. odstavkom 29. člena Pravilnika o upravljanju večstanovanjskih stavb (Ur.l. RS št. 60/09) za delitev stroškov po številu uporabnikov nastavili dvakrat toliko oseb kot se šteje za primerno skladno s 14. členom Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem (Ur.l. RS št. 14/04, 34/04 in 62/06) je da za to vašo enoto (stanovanje ali poslovni prostor) nismo prejeli v roku dveh mesecev od uveljavitve Pravilnika o upravljanju to je do 15.10.2009 izpolnjenega in podpisanega obrazca za sporočanje števila uporabnikov.
Za obrazec, ki se je izgubil torej lahko mirno rečejo, da ga nisem nikoli poslala in mi stroške pomnožijo z 10! Kaj lahko v tem primeru naredim. Obrazec sem namreč poslala ponovno (tokrat priporočeno) in obenem prejela odgovor, da obrazca niso prejeli.
najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Cestno podjetje Celje je gradilo cesto in pločnike skozi našo vas. Z deli še niso končali. Cesto je dvignilo za približno 20 – 50 cm. Ob cesti smo imeli betonsko ograjo, ki je bila visok 1,5.- 0,5 m, višina ograje je padala glede na cestišče. Danes na mestih, kjer je bila ograja najnižja je praktično ni več, na najvišjih delih jo je pa ostalo 70 cm. Včasih so do našega dvorišča, ki je bilo nekoliko dvignjeno glede na cesto, vodile tri stopnice, danes pa je “pločnik” v enaki višini kot dvorišče. Za to ograjo smo imeli vso dokumentacijo. Sedaj smo se odločili, da bomo na lastne stroške ograjo dvignili na prejšnjo višino. Zanima me, če smo opravičeni do kakšne odškodnine, saj kolikor vem nihče ne sme delati stvari v škodo drugega. Prav tako me zanima, če moramo pridobiti papirje za adaptacijo ograje (škarpe)?
Že v naprej se vam iskreno zahvaljujem za odgovor.
samir111
Re: brezplačni pravni nasveti
18.02.10 14:53
zanima me če bi lahko tožil brata na sodišču ker mi je razbil avto 16.5.2009 in do sedaj 18.2.2010 mi ni še nič odplačal in mi tudi noče.avto sem imel 1 mesec vrednost avta je bila 5300 eur kako lahko dobim vračilo za avto od njega ker je avto razbil do nevoznega stanja hvala za vašo pomoč in lep pozdrav samir
Pozdravljeni,prosim za pomoč.če mi kdo zana odgovoriti ali lahko tožim podjetje ,za koliko in kako to poteka.Namreč leta2006 sem se zaposlil in delal vse do leta2009 potem pa mi niso podalšali pogodbe vzrok pomankanje dela.Kasneje so me čez tri mesece klicali nazaj.Potem pa mi spet avgusta 2009 niso več podalšali pogodbe iz istega razloga,pomankanje dela,Sedaj pa so me zopet klicali nazaj vendar bi me radi zopet zaposlili preko zavoda,poslali so me že na zdravniški pregled in varstvo pri delu,kod plačnik pa je bil naveden zavod.Ker pa po podatkih zavoda ne ispolnjujem pogojev,da bi delal na isti firni preko zavoda mi pogodbe niso hoteli dati.Delodajalec pa je v tem času vzel drugega delavca,kateri pa sedaj dela preko zavoda,meni pa so rekli ,da me trenutno rabijo,saj ni potrebe po delavcih.V tem času sem pa dobil 14 popolnoma enakih pogodb ,,zaradi povečanja obsega dela,,
Prodajamo zemljišče in kupec št. 1 nam je nakazal 500 € are. Ob ustnem dogovoru kupčije je kupec bil seznanjen s tem, da mi ne vemo točno ali imamo vpisano služnostno pot in, da se bomo pozanimali in razčistili… To je bilo ustno na kraju ogleda.
Nekaj dni kasneje mi je poslal mejl, v katerem sprašuje, kako imamo urejeno pot, glede na to, da ni vpisana v ZK. Se pravi, da VE, da ni vpisana, se je pozanimal. Jaz sem mu odgovorila z mejlom, da do parcele dostopamo po služnostni poti po parceli št. xxx. Točno tako sem napisala, nisem uporabljala besed, da imamo to vpisano v ZK, iz mojega stavka ni ravzidno, da imamo to črno na belem. Razvidno je, po kateri poti dejansko pridemo na parcelo.
Zdaj pa so se stvari malce zapletle s sosedo, ki je lastnica parcele s to služnostno potjo. Ona nam ne da podpisa, mi pa hočemo it na sodišče, da nam pot določi sodišče, kajti to pot so naši uporabljali 30 let.
Zdaj pa kupec odstopa od posla, ker mu je predolgo čakati, da nam spor rešuje sodišče in ker ne želi imeti neprijaznih sosedov.
Aro zahteva v celoti nazaj, ker pa je trenutno ne moremo dati, sem mu rekla, da mu jo vrnemo v celoti, ko prodamo zemljišče.
On pa je zdaj postavil ultimat, da želi imeti aro nazaj do čez 2 dni, v nasprotnem primeru nas bo tožil za zavajanje (mejl v katerem pišem, da pridemo na parcelo po služnostni poti), ker da sem ga zavedla s tem podatkom in, da je to kaznivo dejanje in da bomo morali vrniti dvojno aro.
O ari ni bila sklenjena nobena pogodba z nobenimi pogoji.
Ali lahko dobi tožbo?
Z izvenzakonskim partnerjem sva živela 13 let v moji hiši, ki sem jo podedovala po starših. On ima iz prvega zakona 3 otroke, jaz 2. V hišo razen manjših popravil nisva vlagala, ker ni bilo potrebno. Oba imava redne OD, jaz za tretjino večjega.
Ali bi res njegovi otroci imeli pravico do dedovanja, če bi on umrl pri meni? Ali ima pravico do kakršnega koli izplačila, čeprav je on živel pri meni?
Prosim vas za hitro pomoč in nasvet.
Iskrena hvala!
Sanja
pozdravljeni,
moje ime je sabina in imam nekaj vprašanj. že dve leti imam partnerja kateri je v sloveniji 13 let( prihaja iz makedonije) poročen in ima tri otroke in podjetje skupaj z ženo.
ker ima e nekj nepremičnin v makedoniji si nikoli ni želel urediti slovensko državljanstvo, kajti njegova žena ga ima.
v času zakona je kupil dva stanovanja ki pa ju je moral pisati na njo, ker ni imel državljanstva. 5 let pa tudi že skupaj vodita podjetje.
ker pa sem sedaj nepričakovano zanosila ( sem v 5 mesecu) partner pa že leto in pou živi pri meni, za vikende pa hodi domov- zaradi “otrok” in oni zame še nič nevedo, sem mu postavila ulitimat, oni ali jaz..
pravi da bi rad podal vlogo za ločitev, pa se boji da bi mu ona čisto vse pobrala, zanima me kaj bi v tem primeru on lahko dobil in kam se lahko obrneva.
hvala lepa za vaš odgovor!