bolečine na notranji strani kolena
Pozdravljeni,
tudi jaz imam vprašanje glede bolečin v desnem kolenu. Med nosečnostjo (10 mesecev nazaj) sem ob pritisku na koleno začutila kot bi se mi v kolenu nekaj “prelivalo”, tak zelo neprijeten občutek. To je bilo predvsem če sem pokleknila na to koleno. Nato se je stvar malo umirila, se mi je pa pred dvema mesecema začelo dogajati kot bi mi koleno skočilo iz sklepa – takšen občutek, kar je tudi močno zabolelo. Bolelo je par minut in potem je bilo bolje. To se mi je parkrat zgodilo, od takrat naprej pa imam stalne bolečine v kolenu. Ko sedim in če želim vstati nekaj časa šepam, saj zelo boli, preden koleno razgibam do te mere, da lahko normalno hodim. Prav tako obratno – ko želim sesti, nogo zelo počasi krčim. Močno boli pri počepu, pri hoji po stopnicah, nikakor pa ne morem prestopiti dveh stopnic naenkrat – takrat zadaj močno zaboli. Občasno boli tudi ponoči. Boli pa zadaj in ob strani, občasno tudi spredaj. Poklekniti na koleno absolutno ne morem več.Najhuje pa zaboli, kot sem že omenila, takrat, ko imam tak občutek, kot bi koleno skočilo iz sklepa.
Moram reči, da s koleni nisem nikoli imela težav, zato me sedaj to kar malo preseneča. Lahko ob opisu težav sklepate za kakšno stvar bi tu lahko šlo?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovana,
najverjetnejša je poškodba ali okvara meniskusa. Priporočam, da opravite slikanje kolena z magnetno resonanco in da pridete nato na pregled s posnetki.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Stara sem 56 let. Še dve leti nazaj mi ni bilo težko teči ali igrati tenis, počepniti, telovaditi……. Pred letom dni pa se je vse obrnilo na glavo. Poleg takih in drugačnih tegob, so me pričela boleti še kolena. Sprva me je občasno bolela notranja stran kolen, zadnje čase pa vedno pogosteje zgolj še levo koleno. Nisem sigurna več ali so te bolečine povezane z vremenom, saj bolečina traja tudi po mesec dni nepretrgoma. V dvomih sem tudi, če sploh mazilo ali protibolečinska tableta pomagata, saj dobivam občutek da se ta bolečina umiri samo od sebe. Ne vem sploh kaj se zgodi, da čez noč začne in preneha boleti.
PODROBNEJŠI OPIS : Največkrat je bolečina locirana na samo koleno okrog in okrog, včasih izžareva po zadnji strani stegna gor v križ in po zadnji strani meč do stopal.Trenutno pa imam bolečino na notranji strani kolena. Opazila sem celo rahlo oteklino in manjšo podpludbo na notranji strani kolena (tam kjer najbolj boli). Le ta se tokrat širi na zadnjo stran kolena po mečih navzdol in vse do stopala.
Danes sem kolenjske vezi namazala s tinkturo, ki vsebuje arniko, mišice pa z ognjičevim mazilom, ter koleno povila z elastičnim povojem. Vse skupaj je postalo kolikor toliko znosno, ne pa tudi dobro. Tudi sedanje na stolu (v pregibu) mi dela težave, ko noge visijo dol, neglede na trdoto sedišča.
Rada bi bila zopet aktivna, saj mi že telesna teža nagaja. Ali je možno moje težave odpraviti pozdraviti?
Za vaš cenjeni odgovor se vam v naprej lepo zahvaljujem.
Spoštovana,
bolečina, ki jo opisujete, zelo verjetno vsaj delno izvira iz samega kolena, lahko pa tudi iz ledvene hrbtenice.
Za začetek priporočam rentgensko slikanje ledvene hrbtenice in križnice ter obeh kolen (vse v dveh standardnih projekcijah) ter obeh pogačic tangencilano in nato podroben klinični pregled (najnj prinesite tudi priporočene rentgenske posnetke), ki ga lahko opravite tudi pri nas.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
pred kakim mesecem se mi je pri hoji v gorah pojavila bolečina v v kolenu in sicer na zadnjem desnem delu kolena nekje ob pregibu. Pojavil se mi je občutek, kot da bi bilo nekaj strgano, bolečina močna a lokalna. Bolečina se je pojavljala postopno. Nobena oteklina ni nastala. Ker sem moral priti do avtomobila z hojo nisem mogel prenehati in sem moral kljub bolečini hoditi še nekaj ur. Ob koncu dneva sem nogo komaj premikal in v naslednjih parih dneh močno šepal, ker noge nisem mogel pokrčiti. Bolečin pa ni bilo če sem imel nogo stegnjeno oziroma mirujočo. Ker se je bolečina manjšala nisem šel zdravniku. Od tega je sedaj več kot mesec dni. Bolečine se mi pojavijo ob daljši vožnji, ali hoji po stopnicah. So vedno šibkejše, so pa prisotne. Občutek imam, kot da je noga šibka. Ker bi rad po sezoni začel z treningi borilnega športa me zanima če se prej svetuje pregled oziroma ali je možno da je šlo le za kakšno začasno poškodbo. Predhodno nisem imel problemov s koleni, sem bil fizično aktiven vseeno pa so se mi v zadnjem obdobju (pred samo poškodbo) začele pojavljati bolečine v obeh kolenih, ko sem vstajal od pisalne mize (za katero v službi preživim precej časa).
Spoštovani,
zelo verjetno je vzrok za bolečine okvara meniskusa. Za začetek priporočam rentgensko slikanje obeh kolen stoje v dveh projekcijah in nato pregled s posnetki. Zelo verjetno bo kasneje potebno še slikanje kolena z magnetno resonanco (MR). Priporočam, da se o slednji pogovorite z izbranim družinskim zdravnikom. Če bo presodil, da je ta potrebna in Vam bo izdal napotnico, priporočam nato pregled kar s posnetki opravljenje MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
pri igranju košarke(29.11) sem nerodno stopil in začutil rahlo odprtje kolenske špranje na medialni strani nato pa ostro bolečino.Kleno je oteklo, vendar je oteklina po štirih dneh izginila, imam pa še malo izliva v kolenu. Bolečina je popustila razen ob hoji po stopnicah navzgor in po klancu navzgor(navzdol ni bolečin). Ostra(špikajoča) bolečina se pojavi 10 stopinj pred popolno ekstenzijo, drugače bolečin ni. Naj še povem, da sem imel že operirano acl vez, drugače pa je koleno stabilno brez podpludbe.
Zanima me ali je potreben obisk zdravnika in kakšna poškodba predvidevate da bi lahko bila?
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav
Tomaž
Spoštovani,
zelo verjetno ste si (vsaj delno) pretrgal notranjo stransko vez. Vsekakor priporočam obisk zdravnika!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani!
Star sem 26 let. Pred enim tednom, ko sem se iz počepa hotel vstati, mi je dobesedno “zablokiralo” levo koleno. Noge naenkrat več nisem mogel premakniti nikamor, po občutku kot da bi se kaj v kolenu premaknilo.. nato sem z rokami prijel pod kolenom in nad kolenom in nekako potegnil sem in tja.. Očitno mi je uspelo kaj narediti saj bolečine po tem ni bilo in sem se lahko premikal normalno.
Včeraj se mi je zgodila ista stvar, toliko da si kolena nisem mogel več spraviti v dober položaj. Sedaj me pa koleno boli ko hodim in pri polnem iztegu noge ter ko skrčim nogo. Boli pa na notranji strani kolena.
Zanimivo, da je bilo do zdaj vse vredu in se je tole zgodilo pri samem počepu? V prostem času se ukvarjam z vožnjo kolesa (downhill) in nisem imel nobenih problemov..
Spoštovani,
glede na opis gre zelo verjetno za posebno obliko raztrganine notranjega meniskusa (tipa ročaja vedra – bucket handle(angl.)). V takem primeru se lahko strgan del meniskusa premakne v sredino kolena, kar povzroči blokado le-tega in bolečine. Najprej priporočam klinični pregled, nato pa zelo verjetno slikanje kolena z magnetno resonanco.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
med igranjem nogometa je soigralec brcnil mojega očeta malo pod kolenom (sprednja stran kolena). Sedaj mu že 5 dni zateka CELOTNA noga od kolena navzdol, prav tako se mu na naključnih mestih pojavljajo modrice. Pravi, da ga ne boli nič. Ima pa zelo močno zatečen gleženj in rahlo dvoglava mečna mišica. Ob dotiku mečnice pa se čuti vročina. Tako močno toploto oddaja, da z hlajenjem noge z ledom, sploh ne ohladimo noge.
Lepo bi vas prosila za kakršen koli nasvet.
Hval in lep pozdrav
Kim
Spoštovana,
priporočam pregled poškodovanega področja z ultrazvokom, ki ga lahko opravi tudi pri nas. Do nadaljnjega priporočam v mirovanju višji položaj poškodovane okončine od prsnega koša in razgibavanje stopala ter gležnja do meje bolečine.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Pred 9 leti sem imel operacijo sprednjih kriznih vezi. Vezi so mi nadomestili z novimi. Rehabilitacija je bila uspesna in ponovno sem lahko igral nogomet in normalno tekel. Nogometa vec ne igram aktivno. Sedaj cutim vsakodnevne bolecine na notranji in prednji strani kolena. Obcasno po hoji na stopnicah ali daljsem sprehodu cutim utrujenost kolena in s tem celotne desne noge. Bolecine se pojavijo tudi ko skrcim koleno.
Hvala lepa za odgovor in nasvet.
Lp
Spoštovani,
zelo verjetno je prišlo do okvar/poškodb notranjega meniskusa in/ali sklepnega hrustanca v notranjem in/ali sprednjem delu kolena. Kot prvi naslednji korak priporočam klinični pregled kolena. Druga močnost je, da najprej opravite slikanje kolena z magnetno resonanco in pridete na pregled že s posnetki. Verjetnost, da bo potrebno opraviti slikanje kolena po najprej opravljenem kliničnem pregledu, je namreč zelo velika.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
ne morem odgovoriti. Za začetek priporočam klinični pregled.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
Prosim za mnenje o izvidu ter kam se naj obrnem za nadaljno zdravljenje:
UZ PREGLED LEVEGA KOLENA
Anamnestično:stanje po stari poškodbi
Bolečina v predelu pogačice
Patelarno v nivoju nasadišča tetive quadricepsa spremembe po tipu osteohondritisa
V predelu tetive quadricepsa ob nasadišču entezitis; nekaj fibrozacij v dolžini 1cm dodatno manjši edem
Sinovitis oz. zmerni bursitis suprapatelarno lateralno
Ligament patele brez posebnosti
Ostale ultrazvoku dostopne obkolenske strukture v mejah normale.
Zahvaljujem se Vam za odgovor.
Lp, Dragica
Spoštovana,
ultrazvočni pregled je pri kolenskem sklepu omejen pretežno na površinske strukture. Priporočam klinični pregled (lahko pridete tudi k nam), nato pa zelo verjetno še slikanje kolena z magnetno resonanco (odvisno od ugotovitev pregleda), ki pokaže koleno pomembno boljše od ultrazvoka.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
konec decembra se mi je pojavila bolečina na zadnjem delu stegna. Po nekaj dnevih se je le-ta prestavila na zadnjo stran kolen (morda tudi malo na notranji strani kolen). Vzrok zato je bilo najverjetneje pretiravanje v fitnesu, saj se je bolečina na obeh nogah pojavila po zadnjem obisku fitnesa. Ker sem takrat bil v Španiji, so mi zdravniki predpisali le protivnetne tablete Ibuprofen in neke kreme. Pod koleno sem si vsak večer dajal tople obkladke. Za kakšen mesec sem prenehal s športom in bolečina je končno izginila. Konec januarja sem spet začel hoditi v fitnes in po kakšnem tednu se je bolečina ponovno pojavila, vendar ne tako močna. Ko je ponovno izginila, sem prišel nazaj v Slovenijo, zdaj pa me tukaj spet “matra”. Skratka bolečina je zdaj samo na zadnji strani kolen, na zadnji strani stegen pa skoraj nič. Danes me je nekajkrat tudi malo “špiknilo”. Ker čez tri tedne spet grem v tujino, bi jo rad čim prej saniral, prosim za pomoč.
Najlepša hvala!
Miha
Spoštovani,
priporočam, da pridete na pregled. Sklep lahko pregledam tako klinično kot tudi ultrazvočno.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih