Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Bezgavke

Bezgavke

Lep pozdrav!

Ze pred parimi meseci sem opazila povecane bezgavke, ki so me na zacetku na otip bolele. Opazila sem tudi obcasno srbenje v usesih. Sedaj sem opazila bulico pod usesi, ki je trda in me ne boli. Pred enim tednom sem bila na pregledu pri svoji zdravnici, ki je rekla da je to normalno, da ima vsak tako vnete bezgavke in da naj me nic ne skrbi. Vprasala sem jo, ce bi to lahko bil limfom pa je rekla da ni nic hudega, saj nisem imela vrocine ali kaksnih drugih simptomov. Po enemu tednu so bezgavke se kar povecane in cutim nekaksen pritisk v glavi ob usesih.
Kaj vi mislite kaj bi to lahko bilo?

Ze vnaprej se zahvaljujem za odgovore oz. mnenja

Tanja

Ponavadi ob vnetju bezgavke bolijo in potem kar traja (lahko tudi dolgo), da se spravijo v normalno velikost.

Mislim, da bo najbolj pametno, da opazuješ bulico in če bo rastla, potem nemudoma nazaj k zdravniku. Sicer pa, če je stanje nespremenjeno, ni panike. V kolikor bi se ti pojavile nove povečane bezgavke (bulice), pojdi tudi nazaj do zdravnika.

Glede na tvoj opis mislim, da ni panike. :))

Drži se!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

jaz imam tudi pod ušesom eno tako malo trdo bulico, ki ne boli
pa jo imam že 3 mesece. če se ti vrti, je mogoče malo uho vneto, ali pa zob
meni rasteta 2 modrostna zoba na tej strani, sicer se še ne vidita navzven, in me tudi uho boli in ob slabih dnevih tudi glava in vrti se mi, sem tudi paniko vzganjala pa je zgolj zobek, ki lahko povzroči včasih hudičeve težave….mojemu fantu je pred 2 leti zraska velika bula(bezgavka), nas je blo vse strah, pa je bil tudi samo modrosti zob
morda ti kak zobek nagaja, tako kot meni
jaz jo tudi spremljam…pa ne je vsak dan “šlatat” ker bo bolj izrazita in boleča postala
enkrat na teden le preveri kak je s tem
pa tudi ne 10krat na dan…enkrat… vem, da je težko…jaz včasih tud kako stvar tak dolgo matram, da pol že boli pa srbi:) glede na to da imava podobno težavo in da se meni to ne veča in tudi nič novega ne nastaja, pa da se ti vrti, tudi menim da ni nič takega…je pa bolje malo spremljat kot pa ignorirat…glede na srbenje v ušesu pa je morda malo vneto uho…opozori še zdravnico na to, pa te najprej na ORL pošlje…
drugače pa ne preveč sekirat 🙂

Kristinca in Bisa imajo prav…
ti kar spremljaj pa ne tikaj preveč…

ko sem bla drugič na pregledu pri moji zdravnici…oz.tisti ki jo nadomešča…
mi jo je tako pretipala…in razdražila…da mi je tako otekla…da je blo grdo videt….zdaj ko so mi jo ven vzeli….se mi zdi prav čudno….(takrat so mi vsi rekli da mi bo ven zrasla še ena glava)…zdaj pa te glave ni več…. ;)))))

drugače upam da nisi preveč utrujena…kot sem bla jaz…
v glavnem….redno spremljaj dogajanje…

lep pozdrav…..

Darja

kaj pa bezgavke pod jezikom obstajajo?
se mi zdi, da čutim pri 6ici na levi strani pod jezikom majhno bulico…
ali v primeru, da je kaj nevarnega tudi tam rastejo? al ostanejo male trde in nevarne…nerodno mi je s tako malo stvarjo k zdravniku ali k zobozdravniku, ker me nič ne boli, niti zob niti nič…
lep večer

Hja, za ustno votlino nisem ziher, ampak še za noben takšen primer nisem slišala. Je pa res, da je osnovna diagnostika pri limfomih: kri, RTG pljuč, UZ trebušne votline, tipanje bezgavk v predelu dimelj, pod pazduhama, po vratu, ORL pregled, ki zajema RTG in pregled grla in obnosnih votilin.

Ampak po moje se ti je naredilo čisto kaj nenevarnega, ker kot pravim, še nisem slišala za limfom v ustni votlini. :)) Kakor koli že, pojdi vseeno k zobarju, da pogleda. Zakaj ti bo nerodno, halooo????Ti kar pojdi in javi, kako si opravila!

Drži se in želim ti veliko zdravja!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

to je hitrost…
uf, veliko preiskav se nardi za limfoma…če bi blo kaj pod jezikom, bi po moje tud to delali….
take stvari jaz čisto naključno odkrijem…ko nekaj z jezikom po ustih telovadim ko nimam kaj za delat
sicer pa zobar me že tud kako leto ni videl…me lahko malo posluša 🙂
hvala

pozdravljeni,
imam eno vprašanje, bezgavke me bolijo že kar kakšne tri tedne, nazadnje so postale bolečine tako hude, da nisem več zdržala, zdravnica je rekla, da je vse skupaj samo nevralgija, dobila sem analgin injekcije in v nekaj dneh je bilo boljše. zdaj se je vse skupaj ponovilo, dobila sem vročino in bolečine so neznosne, znova se je vse začelo v bezgavkah, ki so tudi povečane. ali so res mišice ali pa je kaj narobe z bezgavkami???

hvala že vnaprej za odgovor!!!

He, no, vidiš, zdaj imaš 2 razloga za obisk zobarja. :)) Ker ga že celo leto nisi obiskala in tvoja bunkica.

Good luck in čim manj boleče vrtanje (če ga bo sploh kaj!)!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Limfom skoraj gotovo ni, ker pri limfomu pravilom bezgavke NE bolijo! Kot pravijo nekateri, bezgavke bolijo in so povečane ob raznih vnetjih. Napr. če gre za povečane bezgavke na vratu ali pod ušesom, gre lahko za vnetje zob, granolom, lahko ima človek vneto grlo….

Jaz bi spet “zatežila” pri splošnem zdravniku.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Dober dan.. Imam težave z bezgavkami.. Od novega leta imam povečane bezgavke. Ta teden sem bil pri zdravniku.. Imam povečano št. limfocitov.. Zdravnik je rekel, da me naj ne skrbi, ker mi je samo malo padla odpornost..

Želim slišati tudi vaše mnenje! Hvala! lp

Pozitivec, verjetno gre za kakšno vnetje. Kakor koli, če ne bo kmalu bolje, pojdi nazaj do zdravnika.

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Pozdravljeni,
rabila bi eno mnenje oz. pomoč. Moj fantek je star 4 leta. nedavno, 17.novembra prebolel neko bakterijsko vnetje, zdravljen z Ospenom. Bolelo ga je grlo in imel je povečane bezgavke na vratu, eno celo 3 cm. Najprej je bezgavke tri tedne spremljala pediatrinja in šle so malenkostno nazaj, še vedno pa je največja ostala, sedaj je velika 2 cm in tudi nekaj manjših.
Poslali so nas na pregled 14.12.2011 na pediatrično k hematologu. Po pregledu krvi je bilo rečeno, da so to reaktivne bezgavke. Na krvi ni bilo nič posebnega, odstopanja so bila le Ht 0,364, K-MCHC 360 g/L, DKS ; ly 6%, CRP<8. Naj pa povem da je bil takrat zdrav, naj ne bi preboleval nobene okužbe. Bezgavke so bile opredeljene kot verjetno reaktive ter potrebna kontrola čez en mesec, če bodo še vedno takšne bezgavke, sledi še ultrazvok.
Na kontroli 17.01.2012 najprej ultrazvok vratu – Izvid : nekaj povečanih bezgavk obojestransko, na videz reaktivne. Večje bezgavke v submandibularnem kotu velikosti 22 mm z nizkimi rezistenčnimi indeksi. prav tako 20 mm bezgavka na videz reaktivna v levem submandibularnem kotu. 8,9,12 mm bezgavke v podkožju supraklavikularno. Mnenje: simetrični limfadernitis vratu, ob kliničnem poslabšanju kontrola takoj. Radiolog je na moje vprašanje, kaj naj bi to bilo, rekel, da dečka premalo pozna, da bi kaj rekel, vendar če bodo zatekle in če oz.ko pordrečijo, moramo nazaj, da še enkrat pogledajo. Drugače ni to ok, se pa pojavlja in to včasih izgine.
Pri zdravnici je rekla, da me ne more potolažiti 100%, da so po njenem mnenju bezgavke reaktivne, vendar pa je potrebno spremljenje. Kontrola čez 3. mesece, če pa se poslabša takoj nazaj.
krvni izvidi , samo tisti, ki izstopajo : MCV 79 fl, MCHC 354 g/L, DKS, monociti 66%, li.pl. 11%
( ne vem, ali je napačno napisano, ampak se mi zdi, da močno odstopa ). Naj povem še to, da je bil pred tem 1 teden bolan ( kašelj, vročina ) .
Zdaj je zopet bolan, zopet bakterija – dobil Amoksiklav. odvzet bris, ni pa ugotovljeno katera bakterija.
Ves čas tipam vrat in bulice, sem že malo nora, googlam in iščem prave odgovore in vidime vse mogoče, si lahko predstavljate. Saj veste kako to gre, potem si že sam skoraj bolan.
Ali naj vprašam še za dugo mnenje in kam naj se obrnem ( radiologa, hematologa )… verjetno ni vsak hematolog, tudi otroški hematolog. Težko čakam in nič ne storim.

Vnaprej hvala za kakršnekoli informacije, resnično mi bo v pomoč.

Barč,

velikokrat sem že brala odgovore naših onkologinj ravno na temo povečanih bezgavk pri otrocih. Pogosto poudarjajo, da so reaktivne bezgavke pogost pojav pri otrocih in da so rade prisotne daljše obdobje. Zato mislim, da lahko zaupaš zdravnikom. Verjamem pa, da je težko spremljati zadeve, ker te skrbi in potem vsak dan tipaš in ugotavljaš ali je kaj manjše ali morda večje… Ampak kot pravim: to naj bi bilo pogosto pri otrocih. Malo pobrskaj z iskalnikom, ker mislim, da je bilo tudi na tem forumu že napisano o tem. Mogoče se posvetuj še na forumu, kjer odgovarja pediatrinja Tanč. On te bo zagotovo tudi dobro pomirila.

Javi se še kaj in sporoči kako vam gre. Navijam za vse vas.

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Kristina,
najlepša hvala za odgovor, sem že prebrskala, morda celo preveč, ampak kot laik se težko opredelim. Resnično hvala za pomoč, upam pa na vse najboljše. In tudi jaz držim pesti za vse ostale, še posebej za otročke, ki se spopadajo z resnimi boleznimi.
lep pozdrav,
barč

Pozdravljeni
zanima me vaše mnenje, namreč pred kratkim sem dobil vročino, 38,5 in povečane bezgavko na vratu. Odšel sem zdravnici, ki je rekla da je bezgavka po velikost normalna in mi ni predpisala antibiotikov. Me pa zanima, ker se mi je pod jezikom povečala žilica, ena izmed tistih dveh ki sta vzporedni, in vedno ko jem se poveča žilica, ko pa neham jesti, se pa umiri in gre v normalno lego. V tem trenutku mi ven bodejo tudi modrostni zobje. Me pa zanima, zaradi česa se je povečala tista žilica pod jezikom, ker se mi prej nikoli ni, ali je to žilica zaradi modrostnih zob in kaj mi predlagate.

Najlepša hvala

Marko, najbolje bo, da se o tej tezavi posvetujes na forumu Druzinska medicina…

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Lep pozdrav,
imam majhno tezavo. V ponedeljek zjutraj sem na vratu pod usesom zasledila majhno bulico, v velikosti fizolcka, ni me bolela, niti se ni premikala. Danes sem spet preverjala bulico in se je povecala na priblizno 1,5 x 1 cm, se vedno ne boli, ampak je rahlo gibljiva. Drugje po bezgavkah nisem zasledila bulic. Poleg te bulice me boli levi del glave in opazam da me zadnje case srbijo roke, ampak nikoli ne zasledim pikov komarjev npr. Ali je lahko to nevarno?
Hvala za odgovor.

Tanja, če bezgavke ne bodo šle počasi “dol” v normalo, ponovno obišči zdravnika, da razišče, zakaj gre. V kolikor pa boš opazila, da rcelo astejo, potem pa čim prej ponovi obisk in zahtevaj dodatne preiskave (napr, punkcijo povečane bezgavke).

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Dober dan začenja me resno skrbeti če imam limfom, star sem 15 let, in imam povečano bezgavko 1 vratu (čuti in vidi se ko nagnem vrat) povečane bezgavke v levem in desnem pazduho in v dimljah, so na otip neboleče v velikosti graha, imam pa tudi povečano telesno temp ( 37,3 ) Bezgavke pa so povečane že 2 tedna in ne izginejo, bil je na pregedu krvi (pravijo da je moja krvna slika zelo lepa) in prejšnji teden kadar sem žačutil vročino sem bil tudi na ultrazvoku bezgavk (zdravnica ki je upravila ulztrazvok) pravi da 100000% nimam limfoma, ampak mene pa zelo skrbi, saj imam že povečano telesno temeraturo že skoraj 2 – 3 tedne (temperatura ni bila povečana vsaki dan ampak le tu pa tam, sedaj pa imam že povečano 3 dni skupaj okoli 37,3) na UZ so mi pregledali tudi nekje pri rebrah ( in za bezgavko na vratu pravi da bo za večno ostala povečana in da še ona takiga limfoma da bi bile vse bezgavke povačane ni vidla) me zelo skrbi štarši pa so zaradi mojih skrbi že jezni na mene in trdijo da ni nič in da naj ne povzoračam panike…
(pa še to, moj kašelje je normalen in zjutraj, v nosu pa imam malo več sluzi kot normalno.

Hvala za odgovor
Lp

New Report

Close