Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija bezgavke

bezgavke

zanima me, kako povečane so bezgavke?
jaz sem v desni dimlji opazila “bulico” že kakih 9 mesecev nazaj, pa se nisem preveč obremenjevala, ker se navzven ne vidi, pa tudi ko jo otipam, ni trda, je ribližno 1,5 cm dolga in 1 cm široka in se sicer premika, ni boleča. sedaj pa sem na levi roki v zgibi med nadlahtjo in bodlahtjo opazila podobno bulico, le manjšo…sploh ne vem, če to je bezgavka ali ne, strah me je it k zdravniku.
pred par tedni smo imeli zdravniški pregled in so nam pogledali tudi kri in zdravnica ni omenila nobenih posebnosti, čeprav, sem omenila, da sem tu in tam utrujena…
sedaj sem pa v paniki in ne vem, kako naprej
hvala za kak nasvet

Živjo, Maja!

Kako točno izgledajo in kako točno se otipajo povečane bezgavke (limfom), ti težko povem iz lastnih izkušenj, ker so bilo moje povečane bezgavke v predelu med pljučnima kriloma in so jih zazanali le z RTG-jem. Ampak ti kar kopiram iz nekega teksta:

“Limfomi na začetku niso boleči. Večina bolnikov opazi, da se nekaj dogaja, ker zatipa povečane bezgavke. Največkrat so to vratne bezgavke, lahko tudi v nadključničnih kotanjah, nekoliko redkeje pod pazduhami in v dimljah. Povečane bezgavke so čvrsto elastične, običajno ločene ena od druge, zatipamo jih kot nekakšno žogico in ne bolijo. Vnete bezgavke pa so za razliko mehkejše in boleče. Dostikrat je postavljanje diagnoze zelo zapleteno.”

Glede krvi…. ko sem imela limfom, se mi je poznalo tudi na krvi. Imela sem rahlo povišano sedimentacijo in CRP in prenizek hemoglobin in železo in povišan marker LDH (značilen za limfome). Ker splošni zdravniki pri mladih ljudeh ne pričakujejo tako hitro maligne bolezni, se lahko zgodi, da zadeve ne jemljejo preveč resno.

Sicer pa limfom lahko spremlja tudi splošna utrujenost, nočno potenje (da se je potrebno preoblečt), povišana telesna temperatura, srbenje kože…… jaz sem naprimer pokašljevala, ker sem imela limfom med pljuči….

Moj nasvet: pojdi nazaj do splošnega zdravnika, povej mu še enkrat za težave, povej mu tudi, da te je strah limfoma in da naj, v primeru, da ni siguren, pošlje naprej na punkcijo čim prej. Jaz osebno držim pesti, da ni nič alarmantnega, ampak nikoli se ne ve, zato je vedno pametno ukrepati čim prej, tudi, če se potem izkaže, da je bila panika preuranjena.

Javi, kaj si izvedela. Če te še kaj zanima, kar vprašaj!

Držim pesti!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Zdravo Maja!

Pred tremi leti sem zatipala bulo v dimljah – bila je trda, neboleča in bil je limfom. Pa brez panike. Še vedno sem tukaj, ker imamo čudovite zdravnike, ki znajo pozdraviti tudi take zadeve.
Svetujem ti, da greš takoj k zdravniku. Le naj preverijo, kaj se dogaja v tvojem telesu. Čimprej bo negotovosti konec, bolje bo zate oz. za tvojo psiho. Tudi če kaj ugotovijo, ni razloga za paniko, saj rak še ne pomeni smrti. Vse se da premagati, ozdravitev pa je odvisna tudi od pozitivnega pristopa k zdravljenju.
Zatorej – glavo gor, premagaj strah. Držim pesti, da bo vse uredu. Pa javi, kaj bo novega.
Srečno
Breda

zdravo
joj, kako hitri odzivi, sem presenečena
danes zjutraj sem bila pri zdravniku in si je vzela skoraj pol ure zame.
ko sem ji omenila zadevo, je rekla, da najverjetneje ni nič hudega, saj so mi že kak mesec nazaj iz leve noge odstranili fibrom, za katerega sma imeli tudi zle slutnje.
pretipala mi je dimlje, levo in desno, pa je ugotovila, da v dimljih ni nič povečano, nobene bule, bulica ki jo imam jaz bojda sploh ne leži v dimlju, je bolj na stegnu, ampak blizu dimelj, ni v zgibi torej. je bolj mehka kot pa trda, navzven se tudi ne vidi, ne boli, se pa zatipa, velika okrog 1,5 cm in 1cm. pa tudi ni vedno isto tipna. včasih bolj, včasih manj, in imam jo že res 9 mesecev in ni nobenih sprememb. pogledala je še krvno sliko, ki ne izkazuje posebnosti ter zapisala v kartoteko opažanja, ter rekla, da naj pa vseeno opazujem, kaj se dogaja. je pa potrebovala zdravnica kakih 5 minut, da jo je sploh zatipala.
jaz sama svoje telo najbolje poznam zato sem tudi na vse spremembe pozorna in mi je tudi odleglo, da sem povedala kaj me teži, ter da če bo kaka sprememba, lahko grem tja in preveriva.
sem pa tudi bolj panična zato, ker imam bratranca, ki je zbolel za HL (dimlje, bule po celih nogah)in je potreboval skoraj leto dni, da se je pozdravil, najprej pa je z bulami hodil od zdravnika do zdravnika pa so vsi govorili, da je alergija na mačke. prav tako je mesec dni kasneje bil HL ugotovljen tudi pri dobi prijateljici, njej pa se je začelo v pljučih, pa če ne bi opazili male bule, ki štrli iz vrata in je nagnali k zdravniku, bog ve, kaj bi bilo.
hvala za vzpodbudne besede, veliko zdravja želim vsem, pa čim manj komplikacij in dosti pozitivnih misli 🙂

pa hvala še enkrat, zelo ste prijazni na tem forumu

Superrr! Samo, da ni nič alarmantnega! Drži se! In dobro zažuraj v novo leto!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

zdravo
Breda, vprašanje je za tebe, lepo bi prosila za odgovor
tudi sama sem pred časom zatipala (sicer ob glivičnem vnetju nožnice) bulico v dimljih.
vredu, se ob vnetjih zgodi
problem je, da bo 3 mesecih še ni izginila
bi mi hotela povedati, kje natančno si imela to bulo in kako velika je bila? se je pomikala pod kožo? moja se pomika, ne boli, tudi ni petirano velika, ob vnetju pa je sicer bolela.
zanimivo mi je, da je samo na desni strani in ne na levi, če je od nožničnega vnetja, pa cela desna stran je nekako bolj posuta z raznimi malimi grudicami pod kočo, kot pa leva stran
sem bila pri zdravnici pa je rekla, da je bezgavka lahko povečana še 6 mesecev po nožničnem vnetju
pa še to…kako si jo sploh opazila? jaz je ne bi opazila, če ne bi uporabljala kreme Canesten.
upam, da nisem preveč napadalna z vprašanji, ampak sem brskala po forumu in si nekako edina, ki je imela povečano bezgavko v dimljih, vsi so jo imelai na vratu ali pa med pljučnimi krili…
glede počutja pa sem že 3 leta bolj utrujena kot ponavadi, kar moja zdravnica pripisuje stresu na delovnem mestu. upam, da ima prav.lep pozdrav

Če se lahko vmešam malo… :)) Mislim, da ima tvoja zdravnica prav. Razumem pa te, da te skrbi. Če se v teh 3 mesecih ni spremila in nič ne raste, potem je skoraj sigurno ostanek vnetja. Kajti pri limfomu bezgavka raste. In v 3 mesecih bi morala kar precej zrasti.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

hvala za hitri odgovor
sem pomirjena
raje slišim odgovor od nekoga, ki je to preživel, kot pa od nekoga, ki niti ni zdravil nikogar z limfomom
bom še počakala 3 mesece in nič šlatala in če tudi potem ne bo nič rastlo, bomo pač živeli s tem
hvala in lep dan želim

Pozdravljeni! Že nekaj časa imam pri požiranju rahlo moteč občutek. In sicer v desnem delu grla, ostaja občutek kot da je nekaj zataknjeno notri, ko pogoltnem ta občutek traja par sekund. In nato spet. Zanima me kaj bi to lahko bilo? Vročine nimam, potim se ne, utrujena nisem pritisk imamnormalen…imela pa sem tudi mravljince v srednjem delo hrbtenice (desna stran, na dotik zelo občutljiva koža tudi po sprednji strani-prsni koš) in pa top občutek po desni roki in včasih tudi nogi.

tudi jaz imam tezave z zdravjem zadni mesec,,hude glavobole,,,vročina en teden do 38,,,,4 dni me je ponoc tresla vrjetno mrzlica in zmatran sem bil,,,sedaj po 1 mesecu se mi je na levi strani vrata pojavla manjsa bulica,,vrjetno bezgavka,,prejsni teden sem bil na uz scitnice in mi je zdravnica rekla da imam bezgavke u mejah normale,,,meni pa se je na levi strani malo povečala in me majhno boli,,,je to za preplah,,moja zdravnica je rekla da to pac zato ker zadni mesec me daje nek virus in da je to od tega,,,je pa to majhna bulica ki se premika,,da je bezgavka vem,,samo če je kaj narobe da je malo povecana ampak samo na levi strani.,,,zdravniki mi recejo da imam izvide negativno/pozitivno na epstein barr virus,,,,eni recejo da je neka okuzba na osnovi klopa,,,drug spet prav na je to okuzba u preteklosti

Dober dan!Star sem 15 let na levi spodnji strani vrata pa se mi je naredila majhna bulica,ki ima pribl. 0,5cm premera.Je trda in ne boli na pritisk.Zadnje čase sem tudi zelo utrujen.Ali je mozno,da se to pojavi tudi zaradi prekratkega spanca.

Prosil bi za kak nasvet.Hvala.
Lp.

Brok, najbolje bo, da se obrneš na osebnega zdravnika in mu pokažeš spremembo na vratu. Vsaka bulice še ne pomeni povečane bezgavke. In tudi če je povečana bezgavka še ne pomeni, da gre za kaj nevarnega. Zato je res najbolje, da te predgleda tvoj osebni zdravbnik. Drži se in se javi, kako si opravil.

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

ce imas u trebuhu limfon ali povecane bezgavke se tole tipa na otip,,se pravi ali ko se pregledas cutis,,ali se to vidi samo na ct- ju

Limfom v trebušni votlini diagnosticirajo z UZ, CT, PET-CT. Zdravniki pa, ko gre za velik tumor (limfom) to lahko občutijo že pri pregledu – otipajo.

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

brok men je rekel zdravnik onkolog pa ce je bezgavka velika 1 cm se ne govorimo o povecani bezgavki

New Report

Close