Kako lahko starši naučite svoje otroke varnosti v cestnem prometu

Otroke naučite zavedanja okolice ter jih spoznajte z osnovami varnosti in praktičnimi življenjskimi pravili ceste.

Varnost in pozornost na ulici je postala najpomembnejši del izobraževanja naših otrok. Z izobraževanjem o varnosti v cestnem prometu se malčki in predšolski otroci naučijo zavedanja okolice ter se seznanijo z osnovami varnosti in praktičnimi življenjskimi »pravili ceste«.

Pogled na obe strani, pred prečkanjem ceste.

To je osnova vseh pravil v cestnem prometu in verjetno tudi najpomembnejša. Otroku je treba »vcepiti« občutek za varnost v cestnem prometu, zato mora biti na cesti vedno pozoren in previden ter se zavedati okolice. Otroka že kot malčka naučite naj na ulici vedno pogleda v obe smeri prometa, tudi, v enosmernih ulicah.

Pri prečkanju ceste se obvezno držite za roke.

Otrok lahko v vsakem trenutku pade, zato je to pravilo še posebej pomembno. Otrok mora vedeti, da cesto lahko prečka samo v spremstvu odrasle osebe, držeč se za roke.

Otrok naj ne sledi žogi, igrači na cesto.

Otroku morate dopovedati, da nikoli ne steče za žogo na cesto.

Otrok naj ne gre iz hiše brez vednosti odrasle osebe.

Veliko preveč nesreč se zgodi, ko otrok steče za staršem v trenutku, ko je le-ta že v vozilu in spelje. V takem primeru oseba v avtu malčka ne more opaziti. Nikoli naj se ne giblje za vozilom oziroma v času, ko se vozilo premika, naj stoji na varni razdalji. Prav tako je pomembno, da ga opozorite, da se nesreča lahko zgodi tudi na sosedovem dvorišču.

Hoja po notranji strani pločnika ali roba cestišča (stran od ceste) ter z odraslo osebo poleg.

Otroci naj hodijo po notranji strani, čim dalje od ceste ter z “zaščito” odrasle osebe. Priporoča se tudi uporaba odsevnikov.

Če ni pločnikov, se hodi po levi strani ceste.

Če se hodi ob cestišču, kjer ni pločnika, je treba hoditi po levi strani ceste, torej v nasprotni smeri vožnje avtomobilov. To je zato, da lahko med hojo opazite in spremljate vožnjo vozila, ki se vam približujejo.

Ponoči je še posebej potrebna previdnost.

Vedno prečkajte cesto tam, kjer so označeni prehodi za pešce oziroma kjer je semafor. Nosite svetla oblačila ali oblačila z odsevniki. Če se na sprehod ali tek odpravite v popolni temi, imejte obvezno oblačila z odsevniki.

Cesto prečkajte na prehodu za pešce.

Otroke naučite, da bodo pozorni na bele črte na cesti, ki označujejo prehod za pešce. Prečkanje ceste na prehodu za pešce je varno šele po pregledu poteka prometa, po pogledu na levo in desno stran ceste.

Kaj pomenijo znaki na prehodu za pešce?

Otroke, zlasti malčke, je pomembno naučiti, da rdeča ali rumene barve luč na semaforju v cestnem prometu pomeni »stop« ali “ne hodi”. Naučiti jih je potrebno kdaj počaka in kdaj lahko prečka cesto. Razjasnite mu, kaj pomenijo oznake na semaforju.

Kako lahko kot starši naučite svoje otroke varnosti v cestnem prometu

Vse o varnosti v cestnem prometu otroka naučite skozi igro. Doma lahko naredite cesto in postavite cestne znake, avtomobile in mu pojasnite, kaj pomeni varnost na cesti, na ulici.

Bodite dosledni. Ko učite svoje otroke pravil v cestnem prometu, je zelo pomembno, da vedno sledite pravilom. Če to ni mogoče, najdite sprejemljivo alternativo. Na primer, ko pridete domov iz trgovine in imate polne roke, od avta do doma pa morate čez parkirišče, naj se vas otrok drži za krilo in hodi poleg vas.

Razmislite o dodatnem zavarovanju za otroka. Učenje otroka varnih praks v prometu je ključnega pomena, vendar pa se nesreče vseeno dogajajo. Kot starši pa moramo poskrbeti, da je otrok zaščiten in zavarovan v primeru, da bi potreboval nujno oskrbo. Ker več kot 60 % gospodinjstev nima denarja za kritje nepričakovanih nujnih primerov, je paket letnega nezgodnega zavarovanja najboljša in najugodnejša rešitev.

Več informacij o nezgodnih zavarovanjih za otroka dobite na spodnjih povezavah:

Preberite tudi vprašanja in odgovore o nezgodnem zavarovanju na forumu.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
05.05.2024 ob 06:36
296,856
02.05.2024 ob 21:45
112,983
04.05.2024 ob 05:23
Preberi več

Več novic

New Report

Close