Spremeni mišljenje, spremeni življenje

V življenju lahko kreiramo, ustvarjamo nove možnosti ali reagiramo na to, kar že obstaja. Kadar smo reaktivni ali …

Kako naša prepričanja krojijo našo resničnost?

Prepričanja so »filtri«, skozi katere gledamo svet. Kar mislimo, verjamemo o sebi in o svetu, je za nas resnica. Naša prepričanja so lahko kot naši najboljši prijatelji, nas spodbujajo in nam v življenju prinašajo pozitivne rezultate. Pogosto pa ni tako. V nasprotnem primeru so naša prepričanja lahko kot naši nasprotniki, saboterji, zaradi, katerih ne dosegamo želenih rezultatov. Kateremu prepričanju  bomo dali moč, je vedno naša izbira.

Najprej pa moramo svoja omejujoča prepričanja sploh ozavestiti, preden jih lahko preobrazimo. Orodja nevro lingvističnega programiranja (NLP) so namenjena prav temu, da spremenimo naš način razmišljanja in s tem tudi rezultate, ki jih dosegamo v življenju. NLP spreminja naše mišljenje tako, da se začnemo podpirati pri tem kar počnemo.

Kreirate ali reagirate? Ste usmerjeni k rešitvam ali stran od težav?

V življenju lahko kreiramo, ustvarjamo nove možnosti ali reagiramo na to, kar že obstaja. Kadar smo reaktivni ali celo destruktivni, smo usmerjeni k uničevanju tega, kar smo v preteklosti zgradili. V tem primeru je naša pozornost usmerjena stran od težave (cilja). Stavek: »Nočem več hodit v to službo« izraža, od česa želimo iti stran, a ne ponuja rešitve oziroma kaj bi radi namesto tega. Kadar smo usmerjeni k cilju, sta naša pozornost in akcija usmerjeni v rešitve, v novo kreacijo. Na primer: »Želim si opravljati delo, ki me osrečuje«. Vse je torej stvar pogleda – kar gledamo, vidimo. Preverite sami pri sebi, ali ste usmerjeni k ciljem (rešitvam) – k temu, kar si želite, ali ste usmerjeni k težavam – temu, česar ne želite (več)?

Sliši se preprosto, ampak kje se potem zatakne?

Težava je v tem, da so naši miselni procesi: naša prepričanja, vzorci, pogojni refleksi ipd. pogosto nezavedni, zato delujejo kot »avtomatski pilot«. Freud je temu rekel: »Jaz ni gospodar v lastni hiši« s čimer je želel povedati, da je zavedni del uma le vrh ledene gore, vse ostalo je na nezavedni ravni.

Nad temi nezavednimi procesi nimamo vpliva, ker je ta del uma nezaveden, neznan, prikrit. Zato je dobro, da ozavestimo, kakšna je naša mentalna naravnanost, katera prepričanja nas v življenju podpirajo, spodbujajo in katera ovirajo, omejujejo. Če ne uporabljamo svojega uma zavedno, bo naš (nezavedni) um, uporabljal nas.

Kako torej ven iz tega labirinta?

Za začetek je dobro, da si postavimo dve vprašanji. Prvo vprašanje je: »Kaj si želim uresničiti?«. Torej postavimo si nek cilj. Nato pa še vprašanje: »Kako to, da tega še nimam, oziroma kaj me pravzaprav ovira?«

Ob slednjem vprašanju se ljudje običajno začnemo izgovarjati na vse možne načine, ampak statistika kaže na to, da je v večini primerov težava v naši miselni naravnanosti, natančneje v naših omejujočih prepričanjih.

O Uršuli Soban

Uršula Soban je Life coach – mentorica, podjetnica, motivatorka, predavateljica in improvizacijska igralka.

Diplomirala je na Pedagoški fakulteti iz predšolske vzgoje in si nato pridobila še mednarodne certifikate INLPTA in dr. Richarda Bandlerja, kot NLP Mojster Praktik, NLP Life Coach in Praktik Hipnoze. Razvila je svoj sistem za zavedno ustvarjanje življenja, Prebudi Moč v Sebi. Ima bogate izkušnje pri delu s posamezniki in skupinami, ki jih zanima razvoj osebnega potenciala.

Vabljeni k spremljanju dogodkov >

 

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close