Kako spodbujati otroka za športno dejavnost?

Odraščajoči otrok naj se sam odloči za vrsto športa, ki jo bo obiskoval, saj bo le tako samozavesten in zavzet.

Mnogi starši se sprašujejo, ali bi morali svoje otroke bolj spodbujati k udejstvovanju v športu. Znano je, da športne dejavnosti pomagajo otrokom v boju proti debelosti, spodbujajo socialno interakcijo ter samozavest in samostojnost. Siljenje zadržanih otrok v šport pa ima lahko tudi negativne posledice, saj lahko tekmovalnost povzroči za otroka prevelik pritisk na uspešnost, celo pri rekreativnih športnikih. Starši naj pretehtajo prednosti in slabosti vključevanja otrok v mladinske športe.

Izbira športa

Otroka ne silite v športne dejavnosti, saj mu lahko takšna izkušnja uniči željo po udejstvovanju in sodelovanju. Veliko boljša strategija je, da otroka spodbujate, da se poskusi v določeni športni dejavnosti. Ker poznate svojega otroka najbolje, se glede na njegove sposobnost in talente odločite za vrsto športa, ki mu bo ustrezala in bo v njem užival. Na primer, če je vaš otrok rad v stiku z naravo, ga spodbudite k teku, kolesarjenju, tekmovalnemu ribolovu. Usmerite ga v gimnastiko, če po dvorišču dela stoje, prevale in »kolesa«. Otrok bo zagotovo bolj užival v določenem športu, če bo ustrezal njegovim sposobnostim. Če otroka privlači umetnost in glasba in ne šport, sprejmite to dejstvo in ne vztrajajte pri svojem mnenju. Pomembno pa je, da vztrajate, da otrok izbrano dejavnost nekaj časa obiskuje in ne preneha ob prvem »slabem dnevu«. Najpomembneje pa je, da otroka ne silite v določeno dejavnost, zato, ker je všeč vam ali pa morda je kot otrok, vi niste imeli možnost obiskovati. Odločitev je njegova, s pomočjo vašega usmerjanja.

igra-sport

Prednosti sodelovanja

Fizični napor v športu lahko okrepi mišice, poveča gibljivost, pospeši metabolizem, izboljša prekrvavitev in spodbuja dobro duševno zdravje. Šport otroku nudi tudi priložnost za razvoj dragocenih socialnih veščin. Otrok se s tekmovalnostjo v športu veliko nauči, vključno s tem, kako se soočiti z zmago ali neuspehom ter obvladovati svoja čustva. Športni dosežki dajejo odraščajočemu otroku samozavest in potrditev. Na splošno so šport ter podpora in pravilno usmerjanje staršev zelo koristni za otroka, za telo, um in duha.

Možne težave

Medtem ko šport zagotavlja za otroka odlično rast telesnih in duševnih sposobnosti, pa lahko močno siljenje otroka v šport povzroči zelo negativen odziv in odpor. Zaradi pretiranega spodbujanja staršev in preobremenjenosti odraščajočih otrok na treningih lahko pride do hujših poškodb in tudi trajnih posledic. Otrokom, ki obiskujejo naporne športne dejavnosti v svojem zgodnjem otroštvu, se pogosto razvijejo fizične težave, kot je tendinitis, ki jih lahko »preganjajo« vse življenje. Prav tako je mogoče otroke med tekmovanjem, s siljenjem in pretiranim spodbujanjem, potisniti preko svojih duševnih zmogljivosti. Otroci, ki dosegajo odlične rezultate, lahko postanejo arogantni in napadalni ter lažno verjamejo, da lahko njihovi dosežki na področju športa odtehtajo vse druge vidike njihovega življenja, zato se neprimerno obnašajo ter podležejo soju žarometov in slavi. »Izgorelost« je faza, v kateri otrok postane nestrpen, je pod stresom in šport zavrača. Vse to je lahko posledica pritiska na športno udejstvovanje in tekmovalnost.

gimnastika

Športni duh

Zelo pomembno je, da starši in trenerji otroke primerno spodbujajo in tudi poučujejo. Starši in trenerji morajo ohraniti dober športni duh in medsebojne odnose ter sodelovanje. Za dober zgled je pozitivna reakcija staršev s ploskanjem ob vseh otrokovih prizadevanjih in dosežkih, spodbujanjem timskega dela in prijateljstva med konkurenti, tekmovalci. Pričakovanja staršev o otrokovih zmožnostih in sposobnostih naj bodo realna, seveda pa bolj uspešni otroci, ki uživajo v športni igri, »srkajo vase« vse prednosti in znanje športnih trenerjev.

Opozorilni znaki

Starši naj bodo pozorni na opozorilne znake, ki so po navadi posledica pretiranega pritiska na otroke. Hitro je mogoče ugotoviti, ali je šport prevelika obremenitev, ko otrok »zaigra« bolezen, da bi se izognil treningu, se pritožuje nad športom ali se obnaša neprimerno med igranjem. Padec ocen, utrujenost in nezavzetost so le nekateri znaki, ki kažejo, da otrok trpi in potrebuje počitek od športa in treningov.

stoja

Več novic

New Report

Close