Igra na prostem – ulični nogomet

Igranje uličnega nogometa ni le brcanje žoge, temveč vzgoji v igralcih nogometa pomembno ustvarjalnost z uporabo…

Čeprav je obilo odprtih prostorov za uživanje in sproščanje, pa preprosto zmanjkuje tradicionalnih zelenih površin za uživanje in sprostitev na prostem ter igro v naravi. Po raziskavi FIFA (mednarodna nogometna organizacija) se ocenjuje, da 4 % svetovnega prebivalstva redno igra nogomet. To je približno 265 milijonov ljudi po vsem svetu.

Predstavljamo vam sedem stvari, ki jih morda niste vedeli o uličnem nogometu:

1. To ni vedno dobesedno igra na ulici, lahko je dvorišče, park, šolsko igrišče, plaža ali celo mestna ulica. Ulični nogomet lahko igrate skoraj povsod na prostem, kjerkoli in kadarkoli.

2. Pozitivna stran uličnega nogometa je, da je popolnoma nestrukturiran in zanj ne potrebujete drage opreme. Nogomet je zelo popularna in precej poceni igra, saj zanjo potrebujete le športne copate in oblačila, ki jih uporabljate tudi za druge dejavnosti. Za igro uličnega nogometa potrebujete le še nekaj prijateljev, nogometno žogo in lokacijo na prostem.

3. Dobra stvar uličnega nogometa je socialna vključenost ljudi. To je igra za fante in dekleta, mlade in stare ter vsakega posameznika, sposobnega dejavnosti. Ulični nogomet ne razlikuje in ne diskriminira ljudi. Je šport brez meja in ovir, poleg tega pa je brezplačen.

4. Če v bližini ni nobenega prijatelja, soseda za igro uličnega nogometa, bo tudi kužek, večji ali manjši, odličen soigralec. Bistvena je zabava in gibanje, čeprav z okrnjeno ekipo in z zelo malo opreme.

otrok zoga

5. Nekateri starši razmišljajo o vključitvi otrok v resno igro nogometa oziroma trening. Kako lahko otrok pokaže svoj talent, če igra le nestrukturirani ulični nogomet? Poudariti je treba, da igranje uličnega nogometa ni le brcanje žoge, temveč vzgoji v igralcih nogometa pomembno ustvarjalnost. Čeprav nogomet postaja izjemno priljubljen na lokalni ravni, pa igralcem na visoki ravni primanjkuje ustvarjalnosti z žogo. Trenirani igralci so stalno pod nadzorom, usmerjani in trenirani na vseh ravneh nogometa, zato nimajo potrebe po uporabi svoje domišljije in ustvarjalnosti kako igrati. Tako so vidna razlikovanja nekaterih nestrukturiranih in treniranih pristopov, ko se izbira nogometno talentiranega posameznika.

6. Prednost igranja uličnega nogometa je predvsem to, da je nestrukturiran. Zagotavlja naraven način učenja igre in daje otrokom svobodo, da odkrijejo svoje sposobnosti in se učijo iz svojih napak. To jim omogoča, da razvijejo sposobnosti za reševanje težav, nesoglasij in spretnosti odločanja, medtem, ko uporabljajo svojo domišljijo in ustvarjalnost za izboljšanje svoje telesne nogometne pripravljenosti.

7. Šport koristi za čustveno in fizično blaginjo počutja otrok. Zgodnje pozitivne izkušnje srečanja s športom vodijo otroke do strasti do športa. Pustite otrokom, da v športu uporabljajo svojo domišljijo. Nekoč vam bodo hvaležni za vse pozitivne športne izkušnje, ki lahko vodijo v vseživljenjsko strast za zdravo dejavnost.

Foto: Google

Več novic

New Report

Close