fbpx

Kakšne so prednosti igranja nogometa za otroke?

Gibanje, Novice, Otroški svet, Zanimivo

Otrokova naravna potreba po gibanju je neomejena, ko jih pustimo, da se prosto gibljejo po nogometnem igrišču, …

Vrtci in varstvo otrok so dobri in koristni za otroke, po drugi strani pa jih lahko tudi omejuje. Varstvo otrok je vse bolj osredotočeno na razvoj akademskih in socialnih veščin, ne pa več toliko na igro in gibanje. Resda gre za stvari, ki so pomembne za otroke, v smislu otroškega razvoja pa jih tudi omejujejo. Medtem ko gre za pomembne stvari za razvoj vašega otroka, jih obenem tudi omejujejo. Če otroci večino dneva porabijo za razvoj fine motorike (majhnih mišic in mišičnih skupin) in akademskih sposobnosti, je izjemnega pomena tudi to, da so fizično aktivni in urijo tudi svoje gibalne sposobnosti. Lahko bi rekli, da je nogomet odličen šport za razvoj teh sposobnosti. Navajamo vam nekaj prednosti.

football ball

Čustvena prednost

Ko pomislimo na gradnike čustvenega zdravja, po navadi ne pomislimo na nogomet. Pa vendar ima veliko vlogo. Ko otroci preživijo cel dan v vrtcu, se potlačena fizična energija spremeni v čustven pretres. Otroci imajo veliko večjo potrebo po gibanju kot odrasli. Gibanje sprošča hormone sreče, kar posledično pomeni, da so srečnejši, ko se gibljejo.

Fizična prednost

Fizična prednost igranja nogometa je seveda, da so otroci aktivni in v gibanju. Pozitivno vpliva na kardiovaskularno zdravje, telesno težo ter je dober vzor, da je gibanje lahko zabavno in hkrati koristno. Otrokova naravna potreba po gibanju je neomejena, ko jih pustimo, da se prosto gibljejo po nogometnem igrišču, tako razvijajo naravno obliko gibanja.

Socialna prednost

V vrtcu se otroci naučijo socialnih interakcij, pa vendar igranje v ekipi razvija popolnoma drugačne interakcije, ki med drugim učijo otroke, kako shajati drug z drugim, tudi ko stvari ne tečejo po načrtih. Zelo pomembna veščina, ki se je otroci naučijo na nogometnem igrišču, je nebesedna komunikacija, ki je osnova človeških odnosov.

Kognitivna prednost

Tudi spretnosti v gibanju se je treba naučiti. In ravno nogomet otroke uči, kako biti usklajen s svojim telesom, kako ga kontrolirati na načine, za katere nismo vedeli, da so mogoči. Ta nadzor je izraz njihovega kognitivnega razvoja, povezava telo-možgani, bo otroka naučila ostrejšega zaznavanja, kar bo posledično dobro vplivalo tudi na ostalih področjih.


Sledite nam