Da boste bolje spali, med večernim posedanjem delajte to

Foto: Profimedia

Ali radi večere preživljate sede pred televizijskim zaslonom? Če med odmori vstanete in izvedete nekaj lahkih vaj, vam lahko to pomaga do boljšega spanca ponoči.

Raziskovalci iz univerze Otago (Nova Zelnadija) so ugotovili, da so bile redne prekinitve sedenja v večernem času, med katerimi so udeleženci nekaj minut izvajali vaje lahke intezivnosti, podaljšale čas spanja. Ta zanimiva ugotovitev prispeva k vse več dokazom, da je aktivnost v urah pred spanjem dejansko koristna za spanje, kar je v nasprotju z dolgoletnimi prepričanji. Nekaj študij je namreč pokazalo, da celo intenzivna vadba do štiri ure pred spanjem ni imela negativnega vpliva na kakovost spanja.

Večerno neprekinjeno sedenje

“Vemo, da veliko ljudi najdlje neprekinjeno sedi zvečer. V prejšnjih študijah smo ugotovili, da se v krvi po obroku zmanjša količina sladkorja in maščob, če vsakih 30 minut prekinemo sedenje in dve do tri minute delamo vaje,” je v sporočilu za medije povedala vodilna raziskovalka Jennifer Gale. Dodala je: “Vendar pa številne smernice za spanje svetujejo, da v urah pred spanjem ne bi izvajamo daljših in bolj intenzivnih vadb. Zato nas je zanimalo, kakšen vpliv na spanje ima izvajanje vaje lahke intenzivnosti v večernih urah.”

V povprečju spali pol ure dlje

V študiji, ki je bila objavljena v publikaciji BMJ Open Sport & Exercise Medicine, so udeleženci izvedli dve ‘seji’: enkrat so štiri ure neprekinjeno sedeli, enkrat pa so med štiriurnim sedenjem vsakih 30 minut izvajali dve do tri minute vaj z lastno težo: denimo, počepe ob stolu, stopanje na prste ali dvigovanje kolen. Gre za aktivnosti, ki jih lahko vsakdo izvaja doma, brez posebne opreme, poleg tega za izvajanje teh vaj človek ne potrebuje veliko prostora. Verjetno bi bil učinek podoben tudi ob drugih podobno intenzivnih aktivnostih, denimo, če bi se dve do tri minute sprehajali po stanovanju, korakali na mestu ali plesali v dnevni sobi.

Rezultati so pokazali, da so udeleženci v nočeh, kjer so med dolgotrajnim sedenjem izvajali vaje, v povprečju spali skoraj pol ure dlje (27,7 minut) kot po večerih, ko so neprekinjeno sedeli. Poleg tega izvajanje vaj ni negativno vplivalo niti na druge vidike kakovosti spanja, denimo na število nočnih prebujanj.

Ko se boste naslednjič usedli k televiziji ali zaslonu, si nastavite alarm, ki vas bo vsakih 30 minut opomnil, da vstanete in se malo premaknete. Vaše telo – in spanec – vam bosta morda hvaležna.

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,717
11.08.2024 ob 11:59
399
28.07.2024 ob 17:16
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close