Stalno spolno vzburjenje ji uničuje življenje

ženska, obraz
Fotografija je simbolična. Foto: Profimedia

21-letna Scarlet Kaitlin Wallen je ujetnica v telesu, ki ga nenehno prežema ognjen pekel spolnega vzburjenja. To ni strastna igra narave, ampak redko in mučno zdravstveno stanje, ki ji onemogoča običajno življenje.

21-letna Scarlet Kaitlin Wallen iz ZDA živi z mučno boleznijo, imenovano trajna motnja genitalnega vzburjenja (persistent genital arousal disorder; PGAD), ki povzroča stalno spolno vzburjenje. To stanje ji je uničilo otroštvo in otežuje vsakodnevno življenje.

Redka in pogosto napačno razumljena bolezen

Trajna motnja genitalnega vzburjenja (PGAD) je redka in pogosto napačno razumljena bolezen, ki prinaša neskončne izzive tistim, ki z njo živijo. Med njimi je tudi 21-letna Scarlet, ki se že od otroštva sooča z neznosnimi bolečinami in stalnim nelagodjem.

Po poročanju časnika New York Post je bila Scarlet stara komaj šest let, ko je prvič občutila simptome PGAD – nenehen pekoč občutek in bolečine, ki jih je opisala kot “ščipanje in vbode” v genitalijah. To stanje ji je preprečilo normalno otroštvo, saj je bila pogosto omejena na dom in se ni mogla prosto igrati s prijatelji. “Bolečino sem čutila, odkar pomnim. Bila je kot pekoče žuželke pod kožo,” je povedala v nedavnem intervjuju.

Nekontrolirani, spontani orgazmi

Glede na informacije Medical News today gre za stanje, kjer oseba nenehno in nekontrolirano doživlja genitalno vzburjenje brez spolne želje. To stanje, ki je pogostejše pri ženskah, povzroča spontane orgazme, ki pa ne odpravijo občutkov vzburjenja. Simptomi vključujejo vlažnost, srbenje, pritisk, pekoč občutek in druge neprijetne senzacije. PGAD lahko povzroči znatne psihične težave, kot so anksioznost, depresija in nespečnost, ter moti vsakodnevno življenje. Zaradi občutka sramu mnogi prizadeti ne iščejo zdravniške pomoči. Vzroki za stanje niso povsem znani, vendar zdravniki verjamejo, da gre za nevrološko motnjo, pri kateri so živci, ki prenašajo občutke iz genitalij, hiperaktivni ali poškodovani.

Preizkusila je številne metode

Za obvladovanje simptomov je posegla po različnih metodah, vključno s parno masažo genitalij, ki je prinesla kratkotrajno olajšanje, vendar z nekaterimi stranskimi učinki, kot je huda mrzlica. Poleg tega so ji zdravniki odstranili del genitalnih živcev, kar ji je omogočilo nekoliko lajšanje bolečin, vendar trajna rešitev še ni na vidiku.

Scarletino življenjeje polno izzivov. Ne more opravljati dela ali študirati s polnim delovnim časom, socialne interakcije pa so pogosto zapletene in boleče. Kljub temu ohranja upanje, da bodo medicinski napredki nekoč prinesli učinkovitejše zdravljenje ali celo popolno ozdravitev. “Upam, da bom nekoč lahko imela neboleč spolni odnos in življenje brez PGAD,” je dejala.

Njen primer poudarja pomembnost ozaveščanja o PGAD in drugih redkih zdravstvenih stanjih. Poudarja potrebo po več raziskavah in boljšem razumevanju teh bolezni, da bi ljudem, kot je Scarlet, omogočili boljšo kakovost življenja.

Avtor
Piše

M. Ć.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
15.07.2024 ob 09:15
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close