“Zelo me skrbi, da sem se od nje okužila s kakšno hudo s krvjo prenosljivo boleznijo”

N.M., 31. avgust 2023
Infektologija
skrb, zaskrbljenost
Foto: Profimedia

Bralko skrbi, da se je ob stiku s tujo krvjo čez rane okužila z boleznijo, ki se prenaša prek krvi. Je skrb upravičena?

“Parkirala sem zraven metadontske ambulante. Pri avtomatu za plačilo je stala odvisnica z brazgotinami in svežimi ranami. Videla sem, da je v odprtini avtomata iskala kovance. Tudi sama sem iz njega pobrala svoj drobiž. Po daljšem času sem na svoji dlani opazila sled krvi, ki je bila zelo verjetno njena. Na rokah imam manjše ranice od mačjih opraskanin, z rokami sem se dotikala sluznic ipd. Poleg tega sem imela obute natikače in sem s palcem grdo zadela večji kamen na parkirišču ter ga ranila. Tam je z ranjeno boso nogo hodila, pljuvala po tleh ipd. tudi odvisnica,” je na našem forumu zapisala prestrašena uporabnica.

“Zelo me skrbi, da sem se od nje okužila s kakšno hudo s krvjo prenosljivo boleznijo. Prosim za pomoč, ker se mi meša od strahu.”

“Pravzavprav se je vse odigralo v vaši domišljiji. Pomembnejše tveganje bi obstajalo le v primeru, da bi se neposredno po uporabi injekcijske igle (s strani okužene odvisnice) vi z njo zbodli,” pomirja moderatorka Nina Pirnat, dr.med., specialistka epidemiologije in javnega zdravja.

Spomnimo, v Sloveniji je najpogostejši način prenosa bolezni, ki skrbijo uporabnico, prenos z nezaščitenimi spolnimi odnosi. To pa je mogoče preprečiti z zagotavljanjem ustrezne poučenosti o okužbi s HIV in o drugih spolno prenosljivih okužbah ter s spodbujanjem varnejšega spolnega vedenja, še pravijo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ).

Več o izkušnjah in vprašanja bralcev o okužbah s HIV in o drugih prenosljivih boleznih ter odgovore nanje, si lahko preberete na forumu HIV, kjer lahko postavite tudi svoje vprašanje.

Avtor
Piše

N.M.

Več novic

New Report

Close