To so najboljše vaje za znižanje krvnega tlaka

Ženska izvaja vajo sedenje ob steni, wall sit, wall squat
Foto: Profimedia

Izometrične vaje – vaje za krepitev mišic brez gibanja, kot so ‘sedenje ob steni’ in vaje plank, so najboljše vaje za zniževanje krvnega tlaka.

Tako so pokazali izsledki analize, v katero je bilo vključenih 270 študij, ki so vsebovale podatke o skoraj 16.000 osebah, objavljeni pa so bili v strokovni publikaciji British Journal of Sports Medicine.

V analizi so raziskovalci iz univerze Canterbury Christ Church ugotavljali, kako različne vaje vplivajo na sistolični in diastolični krvni tlak. Največje znižanje krvnega tlaka so opazili po izometričnih vajah, sicer pa so pomembno znižanje krvnega tlaka opazili tudi po aerobni vadbi, vadbi z obremenitvijo (denimo z utežmi, počepi …), visoko intenzivnem intervalnem treningu (HIIT) in kombiniranju vadb z vadbo HIIT.

Raziskovalci menijo, da nove ugotovitve, ki temeljijo na obsežnih podatkih, ponujajo podlago za razvoj novih priporočil o vadbi za preprečevanje in zdravljenje arterijske hipertenzije.

Eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za srčno – žilne bolezni

Zvišan krvni tlak (arterijska hipertenzija) je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za obolevnost za bolezni srca in žilja s pojavnostjo srčnega infarkta, možganske kapi in obolenja ledvic.

Zvišan krvni tlak poveča tveganje za srčno-žilni dogodek (srčni infarkt, možgansko kap) v povprečju za dva do trikrat. Je tudi vzrok za tretjino vseh aterosklerotičnih srčno-žilnih dogodkov. Zaradi hipertrofije srčne mišice in poznejše dilatacije srca pa je tudi vzrok polovice vseh oblik srčnega popuščanja.

Nacionlani inštitut za javno zdravje

Na visok krvni tlak in naraščanje krvnega tlaka s starostjo pomembno vpliva nezdrav življenjski slog, denimo:

  • prekomerno uživanje soli, saj je prekomeren vnos soli in s tem natrija dokazano neposredni prehranski dejavnik tveganja za povišan krvni tlak,
  • nezadostna telesna dejavnost,
  • nezadostno uživanje zelenjave in sadja,
  • čezmerno uživanje alkohola,
  • prekomerna telesna masa in debelost ter
  • stres.

Dve tretjini odraslih Slovencev ima težave s povišanim krvnim tlakom, polovica se tega niti ne zaveda, kažejo javno dostopni podatki.

Vira:

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 10:25
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close