Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja HIV

HIV

Spoštovani.
Sumim, da imam kondilome okoli zadnjika (sem že naročen na pregled). Vprašal bi na kakšen način je možen prenos okužbe, saj sem pri analnih odnosih vedno uporabljal kondom (ali je možno, da sem ga dobil , ko sem oralno zadovoljeval partnerja, kondilomi, pa so se pojavili na zadnjiku?) Vprašal bi tudi , kolikšna je možnost (če sploh) je okužba z virusom HIV, ker sem imel pred 1 tednom (zaščitene s kondomom in tudi vedno prej) receptivne analne spolne odnose, glede na to, da sem imel verjetno že takrat kondilome. Ali je okužba s Hiv sploh možna(v konretnem primeru me zanima predvsem za analne spolne odnose), če je bil vedno uporabljen kondom?Pred dobrim letom sem bil na testiranju in je bil negativen. Hvala za odgovor.

Spoštovani, genitalne bradavice in kondilomi, kot posledica delovanja virusa HPV, se prenašajo z dotikom loža-koža; sluznica-sluznica; ki ga s kondomom, seveda, ne moremo preprečiti. Da bi preprečili prenos kondilomov, bi morali imeti “oblečeno” celotno osramje.
Prenos virusa HIV bi o analnem odnosu, v kolikor na penisu nosite kondom, sicer preprečite; lahko pa se prenaša ob oralnem odnosu.

V nadaljevanju nam posredujem tveganja za prenos virusa HIV ob enem odgodku:
– receptivni oralni spolni odnos: do 0.04% (tveganje za osebo, ki z usti draži spolne organe HIV poz. osebe)
– receptivni analni spolni odnos: 3% (tveganje za osebo, pri kateri spolni organ HIV+ osebe prodira v zadnjično odprtino)
– receptivni vaginalni spolni odnos: 0.01-0.15% (tveganje za žensko, ki ima vaginalni spolni odnos s HIV+ osebo)
– insertivni analni spolni odnos: <0.1% (tveganje za moškega, ki s penisom prodira v HIV+ osebo)
– insertivni vaginalni spolni odnos: < 0.1% (tveganje za moškega, ki s penisom produra v HIV+ žensko)
– politje okužene krvi/sperme po sluznicah: 0.1%
– souporaba igel in brizg med intravenskimi narkomani: 0.7%
– možnost prenosa po vbodu z votlo iglo, v kateri je okužena kri: 0.33%
– transfuzija okužene krvi: 90-100%

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Mene pa zanima ali je možno, da ti enkrat test pokaže neg., pol pa poz.? Npr., na krvodajalski je bil neg., na še enga k zdaj čakam, prov HIV test, pa da bi pokazal poz.? Lp

nova
Uredništvo priporoča

Odvisno, kdaj in s kakšnimi testi ste se testirali. Če se po okužbi testirate prezgodaj (obdobje okna), je test najprej negativen, kasneje pa postane pozitiven.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

ali lahko glede na sledeče simptome sumite na okužbo z virusom HIV (eventuelna možnost okužbe 4 leta nazal ali več).

– seboroični dermatitis (ki se ob občasni uporabi šampona Oronazol ne pojavlja več)
– alergija (pojavila se je pred približno enim letom)
– bradavica za zadnjici, ki sem jo opazila včeraj (pred tremi leti sem imela zunanje genitalne bradavice (3), ki sem jih odpravila s kremo Aldara, ginekologinja pa je rekla, da sem jih verjetno dobila od fanta, ki jih ima na roki).

Razen naštetih, nimam drugih težav, prehlad 1-2x na leto, stalni partner 4 leta, tudi on nima nekih posebnih težav.

Hvala za odgovor!

Seboroični dermatitis in alergija nimata zveze s spolno prenosljivimi okužbami; genitalne bradavice pa so spolno prenosljive in posledica okužbe z virusom HPV.
Na podlagi navedenih znakov tudi slučajno ne moremo sklepati ali razpravljati o morebitni okužbi s HIV.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,
Imam problem pred kratkim sem se po pijančevanju znašel v objemu popolne neznake, ki je znana po svoji radoživosti…. Prišlo je do zaščienega oralnega in analnega spolnega odnosa. Sedaj si tega dejanja ne morem oprostit in seveda se mi porajajo vprašanja o možnosti okužbe z virusom hiv. Prejemal sem samo oralo (preko kondoma) in nato analni sex. Po koncanem odnosu je bil kondom cel, neposkodovan. Mislite da bi moral na testiranje za HIV, ali je verjetnost okužbe tako majhna da ni potrebno. To se je zgodilo pred nekaj dnevi.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav,
zaskrbljen fant, ki je naredil ogromno napako

Spoštovani, če je dekle zadovoljevalo vaš, v kondom odeti organ in ste imeli kondom nataknjen tudi, ko ste izvajali analni odnos, je tveganje zanemarljivo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani.

Se opravičujem da pišem ponovno in možno je, da boste dobili podobni post večkrat, saj sem imel tažave z internetno povezavo. Zanima me kdaj mi priporočate da grem na testiranje za morebitno okužbo z virusom HIV in ali je kje možno dobiti rezultate še v istem dnevu. Ob vašem odgovoru sem bil precej pomirjen, vendar pa me je pred približno 6-imi dnevi pričelo boleti grlo in imam manjše glavobole. Stanje se mi je malo poslabšalo oz. grlo imam kar precej vneto ter sem malo bolj utrujen kot ponavadi. Do rizičnega spolnega kontakta je prišlo pred 12 dnemi, kar pa sem opisal 2 posta nazaj. Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem in opravičujem, če sem poslal več podobnih postov.(nisem vedel ali so šli dalje)

Hvala in lep pozdrav.
zaskrbljeni

Spoštovani, testiranje je smiselno opraviti 1 mesec po rizičnem dogodku. Kako hitro pa dobite rezultat, boste izvedeli v zavodu, kjer ga boste opravili. Običajno pa je rezultat hitro.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!
Imel sem 1. nezasciten spolni odnos z slabo poznano zensko. In sicer 15 dni po spolnem odnosu so se mi pojavili sledeci znaki; kar precej vneto grlo( izpuscaj oz. mehurcek na mehkonebnem jezicku mi je se kar ostal)+ 1 makulopapulozni izpuscaj na desni roki na notranji strani. Nic hujsanja, nic vrocine itd… Le tista 2 znaka, ki sta trajala cca 1 mesec.
Vse od tedaj pa do sedaj (1leto) nisem bil nnic bolan, pocutim se odlicno.
Pa me vsake toliko prime panika…da nisem slucajno se okuzil z hiv, ce bi bila ona hiv+, ceprav sem imel samo 1 spolni odnos in prvi z njo, rad pa bi zivel se zelo dolgo.
Zanima me ali je mozno to in najlepsa hvala in lp, Davor.

Spoštovani, teoretićno je vse možno, od tega, da neposredno po okužbi z virusom HIV ni prav nobenih znakov, to tega, da je prisoten akutni retrovirusni sindrom s parimi ali pa celo paleto klinčnih znakov. Vaše strahove, žal, lahko reši le testiranje. LP!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Pred nekaj dnevi sem imel spolni odnos s prostitutko, odnos je bil delno zaščiten, kajti imel sem kondom, tudi ko mi je izvajala oralno. Jaz sem jo tudi zadovoljeval oralno ampak samo na zunanjosti, tako da do stika z nožnično tekočino ni prislo. Zdaj sem zelo zaskrbljen, da koliko možnosti imam, da sem se nalezel z virusom hiv. Zanima me tudi, če veste koliko je virus hiv razširjen med prostitutkami na Slovenskem in ali je velik procent okuženih prav zaradi prostitucije?
Še eno vprašanje glede testiranja. Če se grem testirati (anti HIV 1/2/0+p24Ag) 3 tedne po odnosu, bo rezultat v veliki meri natančen?

Najlepša hvala!

Lp

Spoštovani, takole, kot opisujete, je tveganje za prenos izjemno majhno, saj bi do ev. stika lahko prišlo je ob tem, ko ste vi zadovoljevali prostitutko.

V nadaljevanju nam posredujem tveganja za prenos ob enem odgodku:
– receptivni oralni spolni odnos: do 0.04% (tveganje za osebo, ki z usti draži spolne organe HIV poz. osebe)
– receptivni analni spolni odnos: 3% (tveganje za osebo, pri kateri spolni organ HIV+ osebe prodira v zadnjično odprtino)
– receptivni vaginalni spolni odnos: 0.01-0.15% (tveganje za žensko, ki ima vaginalni spolni odnos s HIV+ osebo)
– insertivni analni spolni odnos: <0.1% (tveganje za moškega, ki s penisom prodira v HIV+ osebo)
– insertivni vaginalni spolni odnos: < 0.1% (tveganje za moškega, ki s penisom produra v HIV+ žensko)
– politje okužene krvi/sperme po sluznicah: 0.1%
– souporaba igel in brizg med intravenskimi narkomani: 0.7%
– možnost prenosa po vbodu z votlo iglo, v kateri je okužena kri: 0.33%
– transfuzija okužene krvi: 90-100%

V Sloveniji nimamo nikakršnega registra prostitutk in tudi ne podatkov o okuženosti.
Če se boste šli testirati s kombinacijo protitelesnih testov in beljakovine p24, da, počakajte 3 tedne za visoko zanesljiv rezultat.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepša hvala za hiter odgovor!

Lep Pozdrav

Pozdravljeni,

V stanju precejšne neprištevnosti pred dobrima dvema mesecema, sem imel spolni odnos s prostitutko, ki se je izkazala-o za travestita. Zgodil se je receptivni spolni odnos (en vhod penisa v analno odprtino).
Teden dni nazaj sem imel (morda tudi zaradi bivanja na morju in potapljanja) vneto grlo, ki je izginilo v dveh dneh. Drugih znakov ARS nisem zaznal! Zanima me, ali je možna okužba s HIV, če je prišlo do enega samega vhoda penisa v analno odprtino (pa še to ne vem ali je imla-o nataknjen kondom) in ali je samo en od znakov ARS dovolj velik pokazatelj okužbe s HIV.
Hvala za odgovor.

Spoštovani, možnost okužbe z visusom HIV obstaja tudi ob 1x receptivnem nezaščitenem analnem odnosu. Znaki akutnega retroviralnega sindroma so precej nespecifični, poleg tega se lako in tako pojavijo le pri manjšem deležu okuženih z virusom z virusom HIV. Vaše dileme (in strahove) lahko reši le testiranje in, žal, ne razglabljanje o bolj ali manj nespecifičnih simptomih.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,
pred enim letom sem imela 4 nezaščitene spolne odnose. Torej 4 osebe. Z vsako osebo le enkrat. Pol leta po tem so se začele težave. Stalno gljivično vnetje do danes. Vmes se večkrat pomiri in potem zopet izbrune. Pomagam si s Canestenom. Pojavile so se mi tudi genitalne bradavice za katere mi je ginekologinja predpisala Aldaro.Strah me je da bi bila okužena s HIV. zanima me ali ginekologinja lahko odkrije HIV ali lahko to ugotovim le s testiranjem. Sicer se počutim odlično, le psihično sem potrta in v skrbeh, zaradi napake ki sem jo naredila in jo bomobžalovala vse življenje.
Poleg tega me zanima ali imam lahko s sedanjim stalnim partnerjem odnose, kljub bradavicam?

Hvala in lp.

Spoštovani, okužbo z virusom HIV lahko ugotovite le s pomočjo testiranja. Genitalne bradavice so kužne in jih z dotikom prenašate na partnerja. LP!

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,
lahko prosim podobno kot 06.06.11 16:05 napišete še kakšno je tveganje za prenos ob uporabi kondoma?
Hvala!

New Report

Close